ACTUALITATE 20 ianuarie 2015

Sfântu Gheorghe vrea să devină din nou Orașul Reciclării

de Székely Emőke | 726 vizualizări

Premiul de anul trecut, un spaţiu inedit de relaxare cu acces liber la internet, va fi construit anul acesta

După ce anul trecut Sfântu Gheorghe a câștigat titlul naţional de „Orașul Reciclării”, anul acesta s-a înscris din nou în această competiție care a ajuns la cea de-a treia ediție. Premiul de anul trecut, un spaţiu inedit de relaxare cu acces liber la internet, nu a fost încă realizat, însă termenul de identificare a unei locații potrivite este primăvara acestui an, plus că sunt unele aspecte ce trebuie clarificate înainte de a începe lucrările.

vizual campanie.ro

46 de concurenți

Timp de 6 luni, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2015, 46 de municipii și orașe din țară „se luptă” pentru a dovedi că au cel mai performant sistem de colectare separată a deșeurilor de ambalaje la nivel național în cadrul competiției „Orașul Reciclării”, organizat de Eco-Rom Ambalaje.

,,An de an competiția «Orașul Reciclării» s-a dovedit a fi un proiect extrem de util, atât prin rolul educativ, cât și prin factorul competitiv care a mobilizat din ce în ce mai multe autorități locale să se implice în dezvoltarea sistemului de colectare separată pentru populație. Numărul primăriilor înscrise în proiect a crescut cu 60% – de la 20 în 2012, la 46 anul acesta. Eco-Rom Ambalaje susține și investește anual 35% din aportul membrilor săi în parteneriatul cu autoritățile locale pentru ca performanța serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje să crească. Iar proiectul «Orașul Reciclării» este o inițiativă care ne arată că se poate. Mulțumim tuturor primăriilor care ni s-au alăturat în această «luptă» și le urăm mult succes pe parcursul competiției!”, a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Sfântu Gheorghe – câștigătorul de anul trecut

În 2014 Sfântu Gheorghe a fost desemnat Orașul Reciclării și a câștigat un spaţiu inedit de relaxare cu acces liber la internet, în valoare de 12.000 de euro. Reprezentanta Primăriei Sfântu Gheorghe, Knop Ildikó, ne-a declarat că parcul va fi dat în folosință anul acesta. „În cursul zilei de luni a avut loc o întâlnire între reprezentanții Eco-Rom Ambalaje și cei ai Primăriei Sfântu Gheorghe pentru a clarifica unele aspecte legate de acest parc, cum ar fi costurile care trebuie suportate de municipalitate sau rezistența materialelor din care va fi construit acest parc. De asemenea, se poartă discuții pentru alegerea locației potrivite pentru acest parc, sunt luate în considerare mai multe variante, urmează ca în perioada următoare să fie luată decizia în această privință. Dacă totul decurge bine, parcul va fi dat în folosință în acest an” – ne-a declarat Knop Ildikó.

Oamenii sunt conștiincioși

La Sfântu Gheorghe oamenii aruncă deșeurile reciclabile în tomberoanele special amenajate pentru diferite tipuri de deșeuri și merg și la centrul de colectare unde predau deșeuri reciclabile, iar valoarea acestora este dedusă din factura de salubrizare. „În 2014 la centrul de colectare au fost aduse 108 tone de deșeuri, ceea ce înseamnă că au fost reduşi din facturile de salubritate aproape 30.000 de lei. În ceea ce privește tomberoanele pentru colectare selectivă, Sfântu Gheorghe este acoperit în totalitate, peste tot sunt amplasate recipiente pentru deșeuri de hârtie, plastic și sticlă” – a declarat directorul Tega SA, Tóth-Birtan Csaba. Acesta a adăugat că mai este de lucru în ceea ce privește colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor, pentru că, deși stăm bine față de media pe țară, până în 2020 directivele europene ne obligă să valorificăm 50% din deșeuri, departe de realitățile anului 2014, când din totalul de deșeuri la nivel de județ au fost valorificate 12%.

Îndemnul autorităților: colectați selectiv!

Atât Primăria, cât și Tega îndeamnă populația să colecteze selectiv deșeurile atât pentru protejarea mediului, cât și pentru a avea un oraș mai curat, mai sănătos. „La Sfântu Gheorghe oamenii s-au obișnuit să colecteze selectiv, deși mai avem unde să ne dezvoltăm. Îndemnul nostru este acela de a folosi recipientele speciale pentru deșeuri reciclabile, și de a le folosi în scopul pentru care au fost create. Am arătat că stăm mai bine decât alte orașe, însă întotdeauna este loc pentru mai bine. Tega, dar și Biroul de Imagine din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe au avut și vor mai avea diferite acțiuni de conștientizare tocmai pentru ca oamenii să înțeleagă importanța acestui lucru” – spune Knop Ildikó.

Educația are un rol important în acest sistem al colectării selective. Școlile din Sfântu Gheorghe au avut și au numeroase acțiuni în acest sens, anul trecut municipalitatea și Tega au premiat cu table interactive școlile care au reușit să adune cea mai mare cantitate de deșeuri reciclabile. Unitățile de învățământ au colectat în total 35 de tone de deșeuri reciclabile.

Părerile oamenilor

Domnul Andrei merge lună de lună la centrul de colectare din Sfântu Gheorghe și spune că familia lui s-a obișnuit să colecteze selectiv tot ce se poate pentru a face economie. „Adunăm recipientele de plastic, hârtia, dar și sticla, și le ducem lunar la centrul de colectare. E convenabil și pentru că nu mai duc de atât de multe ori gunoiul, ceea ce este bine pentru că stau la etajul 4, iar pe de altă parte primesc reducere la factura de Tega. Personal îndemn oamenii să meargă și să predea deșeurile colectate selectiv nu doar din considerente de mediu, ci și pentru a face economii” – ne-a declarat el.

Doamna Maria, o pensionară dintr-un cartier din Sfântu Gheorghe, spune că s-a obișnuit să colecteze selectiv, și că de fiecare dată când duce gunoiul, are PET-urile și hârtia puse separat pentru a fi aruncate în recipientul adecvat. „M-am obișnuit. Când au pus tomberoanele astea, le mai încurcam, sau mai uitam să pun separat sticlele de plastic și hârtia, dar zic că e o chestiune de obișnuință. E foarte bine că se reciclează, pai unde să depoziteze atâtea tone de gunoi?” – ne-a declarat femeia.

Premiul din acest an: un parc tematic

Criteriile care stau la baza evaluării orașelor aflate în competiție sunt calitatea serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje (însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în containere), cantitatea de deșeuri colectate separat per locuitor și campaniile de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile de ambalaje derulate pe parcursul celor 6 luni de competiție. La finalul celor 6 luni, câștigătorul va obține titlul de ,,Orașul Reciclării” și marele premiu: un Parc Tematic în valoare de 12.000 euro, un spațiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deșeuri reciclabile. Acesta este dedicat tuturor locuitorilor orașului care vor să se relaxeze și, în același timp, să afle o serie de informații utile despre reciclarea deșeurilor de ambalaje.

În plus, în premieră anul acesta, Eco-Rom Ambalaje va premia și municipalitățile clasate pe locurile al II-lea și al III-lea. Ocupantul locului al doilea se va bucura timp de o săptămână de vizita autocarului hich-tech din cadrul programului educațional „Laboratorul Verde al Reciclării” prin care elevii claselor a III-a vor învăța, într-un mod dinamic și creativ, despre importanța colectării separate pentru protejarea mediului. Municipalitatea care va obține locul al III-lea va beneficia de o campanie de informare și conștientizare a populației cu privire la importanța separării deșeurilor de ambalaje, în valoare de 3.000 de euro, realizată cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.

Competiția „Orașul Reciclării” se desfășoară sub patronajul Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților și al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice și în parteneriat cu Asociația Municipiilor din România și Institutul pentru Politici Publice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.