ACTUALITATE 1 iulie 2015

Sfântu Gheorghe şi judeţul Covasna, transformate vizibil prin fonduri europene

de Mirela Cara Dragu | 863 vizualizări

Judeţul Covasna se situează pe primul loc la nivelul Regiunii Centru în privinţa sumelor atrase prin Programul Operaţional Regional 

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat miercuri o vizită pe teren în judeţul Covasna, la care au fost invitați să participe atât reprezentanți ai mass-mediei locale, cât și ai celei regionale. Scopul vizitei a fost acela de a vedea cum au fost alocate fondurile Regio pe raza municipiului Sfântu Gheorghe. Traseul a inclus câteva obiective între care șantierul de lucru deschis de curând în centrul orașului, Spitalul Județean, un fost sit industrial poluat și o microîntreprindere.

Vizita în teren a fost precedată de o conferință de presă susținută de directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, de președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, şi de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Tamás Sándor a prezentat stadiul implementării proiectelor Regio, atât la nivel regional, la 8 ani de la semnarea acestui program, cât și la nivelul județului Covasna. Astfel, preşedintele CJ Covasna a arătat că aproape 90% din proiectele de dezvoltare sunt finanțate prin proiecte europene, 10,5% fiind alte proiecte. „După 25 de ani, am ajuns ca secțiunea de dezvoltare să fie mai mare decât secțiunea de funcționare, care înseamnă Consiliul Județean Covasna, plus instituțiile subordonate. De altfel, în Ardeal suntem 4 județe, și anume Maramureș, Cluj, Harghita și Covasna, unde secțiunea de dezvoltare este mai mare decât cheltuielile de funcționare. Este un semn pozitiv, dar asta se datorează în primul rând banilor europeni, din care o latură este prin Agenția de Dezvoltare Regională Centru”, a spus Tamás Sándor.

Conferinta ADR Centru Antal Arpad Tamas Sandor Simion Cretu iulie 2015 - 02

330 de euro pe cap de locuitor fonduri europene

Conform prezentării susținute de președintele CJ Covasna, județul nostru a depus pentru finanțare 113 proiecte de dezvoltare, din care 62 au și fost finanțate, CJ reușind să atragă aproape 330 de euro pe cap de locuitor, situându-ne pe primul loc în regiunea Centru la acest capitol.

În continuare, președintele CJ a prezentat proiectele finalizate, cum ar fi cel de reabilitare a Drumului Județean 121, de 17 km, care leagă Covasna de Târgu Secuiesc, în valoare totală de 11,1 milioane de euro, sau cel de reabilitare a Spitalului Județean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, care este în curs de desfășurare. „Până în 2015, din banii de la Minister și din bugetul nostru, am putut reabilita o parte din Spitalul Judeţean, iar în 2015 am demarat lucrările finanțate de către POR în valoare totală de aproximativ 15 milioane euro”, a spus Tamás Sándor.

El a mai vorbit și despre alte proiecte precum cel de dotare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în valoare de 1,9 milioane euro din care au fost achiziționate 13 mașini de pompieri, urmând a fi cumpărată în curând și o mașină cu șenile care facilitează accesul în zone înzăpezite sau pline de noroi pentru a-i salva pe cei care se află în situații de urgență.

Un alt proiect prezentat a fost cel de gestionare a deșeurilor „Un ținut curat, un ținut bogat” în cadrul căruia s-au putut observa schimbări remarcabile între felul cum arătau dâmburile de gunoi din anumite orașe precum Întorsura Buzăului, Covasna, Târgu Secuiesc. Președintele CJ a precizat că în ianuarie au început lucrările la Sfântu Gheorghe și vor fi terminate în câteva luni. El a mai spus de asemenea că, pentru gestionarea deșeurilor, va fi construită o uzină, între Leț și Moacșa, în care se va face o selecție, apoi ambalare și reciclare.

Lucrari Centru Sfantu Gheorghe iulie 2015 - 05

Sfântu Gheorghe, oraş pentru oameni, nu maşini

Prezent la conferința de presă, primarul Antal Árpád a vorbit despre viziunea instituției pe care o conduce asupra orașului, despre care a afirmat că ar trebui să fie construit pentru oameni, nu pentru mașini. „Eu cred că un oraș trebuie să fie construit pentru oameni în primul rând. Peste tot în Europa numărul mașinilor a crescut după anii ‘50 și orașele au fost construite pentru mașini, nu pentru oameni”, a spus Antal Árpád, care a adăugat că acest lucru se resimte la nivelul sănătății oamenilor, care dau din ce în ce mai mulți bani pe medicamente din cauza factorilor care le ruinează sănătatea, între care numărul prea mare de ore petrecute la volan sau la birou. De aceea, în curând, centrul municipiului Sfântu Gheorghe va fi plin cu oameni, nu cu mașini.

De altfel, primul proiect vizitat de reprezentanții mass-media și cei ai ADR Centru a fost șantierul deschis de curând pentru reabilitarea centrului orașului. Începute de curând, lucrările avansează vizibil. A fost deja construită una dintre aleile prevăzute în proiect și s-au pus bazele primei fântâni arteziene.

Lucrari Spitalul Judetean Sfantu Gheorghe iulie 2015 - 02

Lucrări de reabilitare la Spitalul Judeţean

Spitalul Judeţean este la rândul său în plin proces de reabilitare. Cinci corpuri se află încă în lucru, iar activitatea se desfășoară cu dificultate și din cauza faptului că lucrările de construcție se fac în timp ce unitatea medicală își desfășoară la rândul ei activitatea. Până în acest moment, corpul A a fost complet reabilitat termic și are și o scară nouă de incendiu. De asemenea, în curtea interioară dintre celelalte corpuri s-au construit lifturi moderne, iar secția de cardiologie a fost dotată cu echipamente moderne, care ajută cadrele medicale în precizia diagnosticării și nu numai. Astfel, sfârșitul anului 2015 are toate șansele să aducă un cadou pentru toți locuitorii din Sfântu Gheorghe și ai celor din împrejurimi, căci în decembrie Spitalul Județean va fi complet reamenajat și modernizat. Lucrarea deschisă la Spitalul Județean este cel mai mare proiect care beneficiază de finanțare POR, valoarea sa totală ridicându-se la suma de 20 de milioane de euro.

Lucrari Parc Industrial Campu Frumos iulie 2015 - 01

Parc Industrial la Câmpu Frumos

Un alt proiect interesant este cel din zona Câmpu Frumos, unde se reabilitează fostul sit industrial poluat și neutilizat. Locul său va fi luat de un parc industrial care se va întinde pe o suprafață de 16,3 ha. La finalul lucrărilor, aici vor exista două clădiri, una de 800mp pentru birouri și alta de peste 1000mp, care va funcționa ca o hală de producție. Conform obiectivelor programului, aici vor funcționa 24 de firme și vor fi create 400 de locuri de muncă.

Tot datorită finanțărilor europene, orașul Sfântu Gheorghe se poate lăuda cu cel mai performant computer tomograf din județul Covasna, care se află la clinica Radiomedic. Deși un aparat similar există și la Spitalul Județean, acesta are mult mai multe funcții, fiind capabil să localizeze și să analizeze orice leziune suspectă. Datorită faptului că Radiomedic are contract cu CAS, oamenii pot folosi cu încredere computerul tomograf, în regim de stat, dacă obțin bilet de trimitere de la medicul specialist.

Prin urmare, municipiul Sfântu Gheorghe, ca de altfel întreg județul Covasna, se află în plin proces de dezvoltare și modernizare, apropiindu-se din ce în ce mai mult de nivelul de dezvoltare al orașelor europene. „Credem că fondurile europene până la urmă o să-și îndeplinească în mare parte obiectivele, bineînțeles, prin lucruri care mulțumesc toți oamenii din regiune”, a fost concluzia directorului ADR Centru, Simion Crețu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.