ACTUALITATE 17 octombrie 2013

Sfântu Gheorghe, platou pentru simularea dezastrelor [FOTO]

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 1016 vizualizări

Sute de copii și adulți au aflat cum trebuie să procedeze în caz de cutremur

În cazul unui cutremur de 6,8 grade pe scara Richter produs în zona Vrancea, populația din Sfântu Gheorghe ar simți un seism de 6,1 grade. Acesta ar putea avaria clădiri, oamenii s-ar putea bloca în diferite instituții sau în locuințe, iar autoritățile ar avea mult de lucru. Un astfel de scenariu a fost pus în practică joi la Sfântu Gheorghe, în cadrul unei simulări de protecţie civilă.

Trei licee implicate

Organizatorii acțiunii au pus la cale trei scenarii. În prima situaţie, în urma cutremurului a fost avariat Colegiul „Székely Mikó”, astfel s-a intervenit pentru evacuarea şi salvarea elevilor prinşi la etajele superioare cu ajutorul autoscării mecanice și a pernei gonflabile, cărora ulterior li s-a acordat primul ajutor. Momentul următor a reprezentat un incendiu violent produs la sala de sport a Colegiului, unde pompierii militari au intervenit cu două autospeciale  cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea incendiului. A doua situaţie s-a produs la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, unde clădirea a suferit daune minore, iar elevii au fost direcţionaţi pe terenul de sport al şcolii. În ultima situaţie, ce s-a desfăşurat la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, au avut loc salvări de la înălţime efectuate de pompierii militari şi de alpinişti utilitari din cadrul cercului Alpin Sport.

„Prin desfăşurarea acestor exerciţii se doreşte perfecţionarea activităţilor ce trebuie întreprinse în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă, dar şi conştientizarea populaţiei asupra faptului că trebuie să cunoască modul de comportare în cazul producerii unor cutremure. Păstrarea calmului, adăpostirea sub o masă solidă, bancă, lângă un perete de rezistenţă, sau tocul uşii sunt acţiuni care vă pot salva viaţa. În cazul în care cutremurul v-a surprins în interiorul locuinţei, întrerupeţi curentul electric şi gazele, deschideţi uşile şi depărtaţi-vă de ferestre sau balcoane. Dacă cutremurul v-a surprins în exterior, îndepărtaţi-vă de clădiri, stâlpi sau alte obiecte aflate în echilibru precar, la o distanţă care să vă asigure spaţiul de siguranţă în cazul prăbuşirii acestora” – a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj.

Primarul, mulțumit de exercițiile pentru dezastre

Primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care este și șeful Comitetului local pentru Situații de Urgență, a urmărit și el exercițiile pentru prevenirea dezastrelor. Antal Árpád s-a arătat impresionat de „spectacolul” pe care cei de la ISU și celelalte organizații partenere l-au oferit și a apreciat că, în general, suntem pregătiți pentru eventuale situații reale.

„Cred că aceste scenarii sunt foarte importante, pregătindu-ne oarecum pentru situații care pot deveni reale. În urmă cu trei ani am mai participat la ceva asemănător, iar apoi am avut posibilitatea de a pune în practică, la inundațiile din Sfântu Gheorghe. Cred că am demonstrat atunci că am fost stăpâni pe situație și nu am avut probleme mari. Din păcate însă, cu toate exercițiile, niciodată nu poți fi pregătit 100% și întotdeauna o situație reală diferă foarte mult de una regizată. Astăzi, la acest exercițiu, elevii fac fotografii, lumea privește cu curiozitate la mașinile și echipamentele ISU, însă într-o situație reală am avea multă panică, cu siguranță. Tocmai de aceea cred însă că ziua de azi e foarte importantă”, a apreciat primarul.

Galerie foto completă pe pagina noastră de Facebook: Click aici

Primarul vrea mai multe exerciții și independență pentru ISU

Potrivit acestuia, organizarea unor astfel de exerciții și simulări s-ar impune și mai des decât o dată la trei ani, fiind foarte important să se pună accentul pe pregătirea populației pentru situații extreme, în care fiecare trebuie să știe să se salveze fără a intra în panică și fără a afecta siguranța celor din jur.

„Poate că astfel de exerciții ar trebui organizate mai des, pentru că vedem clar ce se întâmplă în jur, avem cutremure mai dese, precipitații mai multe, anotimpurile se schimbă cu totul altfel față de acum 40-50 de ani, e bine să fim pregătiți”, a mai spus Antal Árpád, adăugând, în context, că și-ar dori ca ISU să fie în subordinea autorităților locale, așa cum se întâmplă în Statele Unite ori în statele europene, tocmai pentru mai multă putere de decizie.

Mai trebuie să atragem resurse

Referindu-se la resurse, primarul a apreciat că în privința resurselor umane de intervenție suntem, cu siguranță, pregătiți pentru situațiile de dezastru, inclusiv ca atitudine civică a populației. În ce privește resursele materiale însă, Antal Árpád a ținut să puncteze că mai avem de lucru la acest capitol.

„O parte din mașinile cu care s-a lucrat azi au fost aduse din Târgu Mureș, căci acolo se află la nivel de Regiune. Inclusiv punctul de comandă cu care s-a lucrat a fost adus de la Mureș. Iar într-o situație reală a unui cutremur la nivel național, este aproape imposibil de crezut că aceste mașini ar ajunge la Sfântu Gheorghe”, a spus primarul, care a discutat cu cei de la ISU ca în cadrul POR 2014-2020 să se aducă încă câteva astfel de autoutilaje pentru Regiune.

Antal Árpád a mai spus că, dincolo de aceste aspecte, județul nostru are avantajul unor zone rurale relativ apropiate de orașe, ceea ce face mai ușoară evacuarea zonelor urbane către rural, în cazul unor dezastre precum un cutremur pe timp de iarnă, la minus 20 de grade Celsius, de exemplu. În astfel de situație, dar și ca urmare a exercițiului de ieri, primarul a spus că se simte mai pregătit pentru un eventual dezastru și a apreciat că implicarea în simulări nu are nicio legătură cu paranoia pe care ar invoca-o unii.

„Cred că e mai bine să te temi decât să te sperii, mai bine să fim pregătiți și Dumnezeu să ne ajute să nu avem niciodată ocazia de a trăi în timp real astfel de evenimente”, a punctat Antal Árpád.

Exercițiile au avut succes

Șeful ISU Covasna, col. György Alfons, a declarat la rândul său că exercițiul a fost conceput la nivelul Situațiilor de Urgență din Sfântu Gheorghe, printr-o colaborare foarte bună cu Primăria și alte servicii implicate.

„Exercițiile au avut succes, iar elevii au reacționat bine și frumos, înțelegând scenariul și conștientizând că în anumite situații se pot produce tot felul de evenimente”, a spus György Alfons.

La simularea de joi au fost implicate peste 150 de forţe şi mijloace ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mureş, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Serviciului Crucea Roşie, Serviciul de Ajutor Maltez, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Sfântu Gheorghe, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.