ACTUALITATE 21 iulie 2021

Sfântu Gheorghe, orașul cailor fără stăpâni... responsabili

de Iulia Drăghici - Taraș | 1572 vizualizări

Autoritățile au intrat în impas, deși de anul trecut s-au înăsprit măsurile, până la eutanasierea cailor lăsați liberi pe străzi 

Cai care pasc pe spațiile verzi din cartierul Simeria sau care gonesc pe Bulevardul Grigore Bălan, ori tranzitează centrul orașului Sfântu Gheorghe au fost văzuți de mai multe ori în această vară, iar unele scene au fost surprinse în imagini de cetățeni și publicate pe rețelele de socializare. Șeful Poliției Locale din Sfântu Gheorghe, Hadnagy István, spune că în ultimele două luni, polițiștii locali au avut cam patru sau cinci intervenții de a scoate din oraș caii lăsați liberi. În același timp, viceprimarul reședinței de județ, Tóth-Birtan Csaba, spune că aplicarea măsurilor adoptate anul trecut în Consiliul Local a intrat într-un impas pentru că nu mai există nici adăpost unde să poată fi reținuți caii prinși, dar nici contract cu medic veterinar care să eutanasieze animalele sau loc pentru incinerarea cadavrelor. Oricum, măsura extremă a fost încă de anul trecut contestată de asociațiile de protecția animalelor.  

Un scenariu în care un cal iese în alergare, în oraș, în fața mașinii și astfel are loc un accident este, deși pare mai degrabă imagine de film, la Sfântu Gheorghe, în anumite situații, destul de posibil. Pentru că deja anul acesta au fost văzuți mai mulți cai în diverse zone din oraș. 

Ce pot să facă autoritățile, ne-a spus șeful Poliției Locale, este doar să scoată animalele din oraș, unde există pericol de accidente, spre zona Borvíz – Őrkő, de unde, de multe ori, se și dovedește că au plecat. Ulterior, în 99% din cazuri se găsește proprietarul, sau cel puțin o persoană care să își asume că animalul este al lui, pe numele căruia se întocmește proces verbal de contravenție. Și cam atât. 

Impas pentru autoritățile locale

Situația nu este nouă și este cunoscută. De anul trecut, spațiul unde erau duse animalele înainte de a fi recuperate de stăpâni, eventual și scoase pe „cauțiune”, din zona străzii Nicolae Bălcescu, nu mai există, a fost demolat, așa că autoritățile se află acum în situația că nu prea au ce să facă atunci când găsesc cai liberi pe drumurile din oraș, doar să îi scoată dintre blocuri, spre zona de pășune de unde au plecat. 

Ar trebui să îi prindem, dar nu avem ce să facem cu ei dacă îi prindem. Am avut o relație contractuală cu o firmă din Lemnia, care are și crematoriu. Dar, din păcate, vechiul proprietar a decedat și moștenitorii sau noii proprietari ai firmei au rupt relația contractuală aproape instantaneu. Ei aveau și medic veterinar care venea la fața locului (...) și mașină autorizată care transporta la crematoriu”, ne-a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Acesta spune și că o altă problemă, poate și mai greu de rezolvat, este aceea că autoritățile locale nu au găsit nici un medic veterinar care să își asume responsabilitatea eutanasierii acestor cai, chiar și contra cost, pe baza unui contract legal întocmit. „Suntem blocați”, spune viceprimarul. 

Oricum, deși animalele pot reprezenta un pericol pentru trafic, măsura eutanasierii a fost contestată, cu argumentul că oricum nu rezolvă problema de la bază, iar calul, care își va pierde viața, nu este, în definitiv, cel vinovat de situație. 

Totuși, edilul a adăugat și că se încearcă, prin intermediul deputaților covăsneni, înregistrarea unei schimbări la nivelul legislației naționale care să ducă la rezolvarea acestor situații, pentru că, spune acesta, probleme cu animalele lăsate în voia sorții, pe drum, sunt și în alte localități, ca de exemplu Vârghiș. „Vrem să găsim o modalitate generală de rezolvare, dar încă nu am reușit. Urșii au fost prioritari”, a spus viceprimarul. 

Acesta spune și că varianta eutanasierii a fost găsită pentru acei cai care nu sunt înregistrați. Pentru ceilalți, cu crotaliu, este posibilă, potrivit legislației, abatorizarea. 

Viceprimarul mai precizează și că o altă soluție de moment pe care au găsit-o împreună cu locuitorii din Őrkő a fost să îi lase să îngrădească terenul unde pasc animalele de obicei, din zona străzii Borvíz, și le-a pus la dispoziție stâlpii, iar ei au fost de acord să cumpere sârma ghimpată și să facă lucrarea. 

În plus, și prin Asociația GAL Sepsi, cu lucrătorii sociali care sunt în comunitate și colaborează cu oamenii din cartierul Őrkő, se încearcă discuții, „muncă de lămurire” cu proprietarii de cai, „să îi convingem să renunțe la cai”, spune edilul. 

Bineînțeles, o modalitate ar fi să se înăsprească condițiile în care ai voie să ții cai. (...) Dar nu sunt încă restricții legale care ar putea fi aplicate”, a mai spus viceprimarul. 

Anul trecut, în august, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat un proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 87/2004 privind animalele nesupravegheate prinse pe teritoriul administrativ al municipiului în care se arătă, printre altele, că „porcinele și cabalinele cu origine necunoscută vor fi eutanasiate și incinerate prin grija și cheltuiala municipiului Sfântu Gheorghe”.

În urmă cu doi ani, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a introdus, printr-o hotărâre adoptată de Consiliul Local, noi sancțiuni pentru circulația și/sau pășunatul animalelor cu origine cunoscută prinse nesupravegheate pe teritoriul administrativ al municipiului Sfântu Gheorghe.

Proiectul de hotărâre prevedea mărirea cuantumului amenzilor, astfel în cazul cailor și bovinelor amenda s-a mărit de la 1.000 de lei la 2.500 de lei, iar în cazul porcinelor de la 500 la 1.000 de lei.

Sursa foto: Facebook/ Grup „Sepsiszentgyörgyi szégyenfal”. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.