ACTUALITATE 1 martie 2016

Sfântu Gheorghe, în premieră la Mondialele de Dans

de Sever Ioan Miu | 1001 vizualizări

Pentru prima oară în istoria orașului Sfântu Gheorghe, o echipă de foarte tineri dansatori va participa la Campionatul Internațional de Dans, organizat anul acesta în Croația. Este vorba de copiii de la grupa Z Dance a Clubului Sportiv "Sport­-All", antrenați de Molnar Eniko și Vass-Vitus Kinga, care s-au calificat, pe 20 februarie, la București, pentru mondiale.

Un program bine organizat

Grupul are programul organizat pe tot anul școlar, cu spectacole naționale și internaționale, concursuri, tabere și pregătiri profesionale și cu evenimentele proprii cum ar fi: flash mob-uri, Fitness Maratonul din cadrul Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe, precum și Mountain Top - Dance Fitness Event, care se ține câte trei zile pe an în Poiana Brașov.

În grupul Z Dance sunt 50 de copii care învață zumba, majorete, urhbanize și dans modern.   "Avem un grup de 30 de copii care dansează cu pompoane în pauza meciurilor de baschet și  un grup de 19 de copii care participă la concursuri. Totodată și începătorii au posibilitatea de a fi pe scenă. Cu ei ne ducem la evenimente de zumba și la spectacole cum ar fi Zilele Sfântu Gheorghe, Ziua Inimii, Ziua Copilului și altele", mi-a declarat Vass-Vitus Kinga.

Cei 19 copii se antrenează intens, în fiecare săptămână. "În perioada de concurs, copiii, pe lângă orele obișnuite de zumba, urhbanize și majorete, au ore separate cu pregătirea specială de concurs", mi-a precizat Kinga.

"Acum ne pregătim la concursul de dans din Baraolt de pe 23 aprilie. Ne pregătim și pentru spectacole, cu echipa de majorete, care dansează la meciurile de baschet, și pentru spectacole și evenimentele naționale și internaționale de dans, iar cu cei 19 concurenți ne pregătim pentru mondiale", a zis Kinga.

Z-Dance (3)

De la spectacole, la calificarea la mondiale

La început, tinerii dansatori nu mergeau la concursuri, ci doar prezentau spectacole la diferite evenimente din țară. "Am început totul acum trei ani, în 2013, cu zumba pentru copii.  Făceam zumba și mergeam la spectacole, la evenimente naționale și internaționale de zumba. Copiii dansau pe scenă la evenimente cu 600-800 de participanți lângă renumiți instructori din lume cum ar fi creatorul zumbei, Beto Perez, marea instructoare de zumba Gina Grant, antrenorul de zumba din Israel Mario Gutierez, creatorul salsation-ului, Alejandro Angulo și alții.

Deși participa cu copiii la evenimente și aceștia erau apreciați, Kinga simțea că îi lipsește ceva:  "Am făcut schi de performanță, am fost concurentă și mi-a lipsit concursul. Am contactat-o pe Molnar Eniko, profesoară de dans modern, să ni se alăture şi să facem împreună pregătire pentru concursuri. În aprilie 2015 am participat la primul concurs, la Baraolt, la categoria zumba și la majorete și am luat la ambele locul II. Apoi am dat de concursurile organizate în București, care sunt cele mai renumite, cele mai bune, unde se duc copiii din toată țara", mi-a povestit Kinga.

"Prima dată la București am participat la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, cu majorete, unde am luat locul I. Iar acum, pe 20 februarie, am participat la Dance Star unde am luat două locuri II, unul cu un "cvartet" la categoria 5-7 ani, și unul cu formația. Cea mai mică dansatoare a noastră, Lorena Cojocaru, a luat locul IV la solo la 5-7 ani, fiind cea mai tânără sportivă din concurs".

Drumul lung spre mondiale

Toți dansatorii s-au calificat la mondialele din Croația, care va avea loc la Porec, între 26 și 29 mai. Acolo vor participa la categoria MTV Commercials și tot acolo au șansa de a se antrena cu cei mai buni instructori din lume de dans modern. "O zi va fi de concurs, iar în celelalte trei zile rămase, copiii vor participa la cursuri de pregătire cu cei mai renumiți instructori din lume", mi-a explicat Kinga.

Însă pentru a ajunge să danseze alături de cei mai buni din lume, copiii au nevoie de susţinere financiară, pe care nu o pot asigura din forțele proprii: "Acum se lucrează ca banii respectivi să fie adunați din proiecte și sponsorizări. S-a depus un proiect la primărie şi s-a făcut o prezentare a Grupului Z Dance cu activitatea, obiectivele noastre și cu ce putem oferi sponsorilor".

Z-Dance (1)

A pus Sfântu Gheorghe pe harta dansului

Vass-Vitus Kinga spune că au reușit să pună Sfântu Gheorghe pe harta competițiilor de dans pentru copii: "De-abia a trecut un an de la primul concurs și ne calificăm la mondiale. N-a fost așa ceva în istoria oraşului Sfântu Gheorghe, să reprezinte o echipă de dans orașul și județul la un campionat mondial. Până acum pe harta concursurilor renumite de dans, Sfântu Gheorghe era o pată albă. În București nici nu s-a auzit de noi, am fost prezentați ca participând prima dată la acel concurs din noiembrie. Era foarte fain să vezi lângă concurenți renumiți, într-o mulțime de peste 5000 de copii și părinți, că se aude de Sfântu Gheorghe. A fost frumos și să ieși din oraș și să participi cu culorile orașului și să înceapă oamenii să știe unde e Sfântu Gheorghe. Dacă zici de baschet e altceva, că se știe în lumea sportului, dar vrem să facem acest lucru și în dans, să se știe în lume că există orașul nostru", mi-a spus, cu ochii sclipind de pasiune și încredere, Kinga.

În cazul în care sunteți interesați să aveți un parteneriat de colaborare cu Z Dance din cadrul Asociației Sportive Clubul Sportiv "Sport-All" Sfântu Gheorghe, o puteți contacta pe antrenoarea Vass-Vitus Kinga la numărul de telefon 0745994403.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.