ACTUALITATE 30 iunie 2015

„Sfântu Gheorghe, Capitală Culturală Europeană 2021” – subiect de dezbatere publică

de Mirela Cara Dragu | 992 vizualizări

Locuitorii din Sfântu Gheorghe au avut luni prilejul de a participa la o dezbatere privind proiectul „Sfântu Gheorghe, Capitală Culturală Europeană 2021”. Pe lângă reprezentanții Primăriei, la eveniment a participat şi Farkas András, cel care a contribuit la obținerea titlului de Capitală Europeană a Tineretului de către Cluj-Napoca. În sală s-au aflat personalități din lumea culturală a orașului, precum actori, muzicieni, arhitecți sau manageri culturali.

Astfel, cei prezenți la dezbatere au aflat că tema pe care mizează orașul nostru în cursa pentru obținerea acestui titlu este „Identitatea”. Este vorba atât despre o identitate individuală, cât și de una colectivă, care se afirmă și se conturează cu o mai mare dificultate într-un spațiu multietnic. Tema identității este cu atât mai binevenită și mai inspirată, cu cât ea s-a regăsit și se regăsește ca subiect important și în Uniunea Europeană, cea care a promovat ideea de diversitate în unitate și unitate în diversitate.

În acest moment, orașul se pregătește pentru a trece în etapa finală, după care, dacă va fi admis, din 2016 va începe să se pregătească propriu-zis pentru obținerea titlului. Pe lângă factorul etnic, foarte important, Sfântu Gheorghe are șanse sporite să câștige și prin faptul că este un oraș mic. „În general, tendința juriului este de a se duce înspre orașe mai mici. Și din cauza faptului că la nivelul unei comunități mai mici, impactul unui astfel de titlu poate fi unul semnificativ, a spus Farkas András.

Juriul are o componență de 12 persoane, dintre care 10 sunt numite de instituții europene. Comisia, Consiliul și Parlamentul numesc fiecare câte trei persoane, iar Comitetul Regiunilor numește o a zecea persoană. Sunt în curs de selecție și două persoane pe care le va numi Ministerul Culturii din România. Cele 12 persoane vor decide ce soartă are candidatura depusă de Sfântu Gheorghe.

Unul dintre secretele succesului în obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană este acela de comunicare interregională. De aceea, în proiect au fost deja cooptate orașe din întreaga zonă, astfel încât să se arate că fenomenul cultural se propagă într-o arie mai largă.

Participanții la dezbaterea de luni au fost invitați să formuleze întrebări și să se implice activ în proiect, atât prin diseminarea informației, cât și prin inițierea de proiecte pe tema Identității. Unii dintre ei au avansat pe loc propuneri de astfel proiecte, în vreme ce alții au pus întrebări lămuritoare, cu scopul de a înțelege mai bine cum se desfășoară proiectul și care sunt șansele de calificare a orașului Sfântu Gheorghe.

Concluzia întâlnirii a fost că, dincolo de obținerea titlului în sine, procesul de participare aduce avantaje importante pentru orașele care se aventurează în această cursă, deoarece pregătirea în sine înseamnă pași importanți către dezvoltare, nu doar din punct de vedere cultural, ci și din punctul de vedere al cooperării și chiar al infrastructurii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 1 iulie 2015
Mi se pare o gluma....sau, hai sa spun un vis frumos !!...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.