ACTUALITATE 31 martie 2009

Sfântu-Gheorghe are un nou buget

de Covasna Media | 688 vizualizări
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a votat în şedinţa extraordinară de ieri bugetul pe anul 2009 al municipiului. Primarul Antal Arpad s-a declarat mulţumit de bugetul de 107.078.000 de lei al oraşului, arătând că din cauza perioadei de criză însă, cu banii din acest an vor trebui stabilite anumite priorităţi, chiar dacă acestea nu vor fi probabil chiar pe placul tuturor. Printre priorităţile acestui an, Antal Arpad a enumerat continuarea politicii de achiziţie de terenuri şi

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a votat în şedinţa extraordinară de ieri bugetul pe anul 2009 al municipiului. Primarul Antal Arpad s-a declarat mulţumit de bugetul de 107.078.000 de lei al oraşului, arătând că din cauza perioadei de criză însă, cu banii din acest an vor trebui stabilite anumite priorităţi, chiar dacă acestea nu vor fi probabil chiar pe placul tuturor. Printre priorităţile acestui an, Antal Arpad a enumerat continuarea politicii de achiziţie de terenuri şi imobile a oraşului, reducerea cheltuielilor de funcţionare la instituţiile subordonate administraţiei locale, concentrarea atenţiei municipalităţii pe calitatea serviciilor publice dar şi pe cea a serviciilor sociale, îndreptate spre cetăţenii ce vor fi grav afectat de criza financiară.

Discuţii aprinse pe bugetele teatrelor

Antal Arpad a admis că în acest an, posibil şi în următorul, Cultura va rămâne un subiect sensibil în ceea ce priveşte finanţarea, insistând pe reducerea cheltuielilor de funcţionare ale Teatrelor „Andrei Mureşanu“ (TAM) şi „Tamasi Aron“ (TTA) şi pe necesitatea disponibilizărilor de personal la cele două instituţii. În condiţiile în care bugetul pe 2009 al TAM a fost stabilit la 700.000 de lei iar cel al TTA la 2,8 milioane de lei, mai mulţi consilieri locali – în special cei ai partidelor româneşti şi cei ai Partidului Civic Maghiar (PCM) au cerut mărirea bugetelor ambelor teatre, cu câte 150.000 de lei. Pe de altă parte, consilierii UDMR, deşi au fost de acord cu faptul că cele două teatre reprezintă un bun cultural de preţ al municipiului, fiind recunoscute printre instituţiie de profil de vârf din ţară, au insistat, în majoritate, pe o suplimentare a bugetului mult mai mică. Arătând că Sfântu-Gheorghe are nevoie de o infrastructură culturală alături de serviciile culturale ale TAM şi TTA, Antal Arpad a propus o mărire a bugetelor cu câte 50.000 de lei pentru fiecare din cele două teatre. Discuţiile contradictorii dintre cei de la UDMR şi restul consilierilor s-au axat totodată şi pe domeniile din care s-ar fi putut tăia sumele necesare măririi bugetelor teatrelor, existând propuneri dintre cele mai ciudate: astfel, s-a propus direcţionarea unor sume de la fondurile rezervate urgenţelor primarului, termoizolării locuinţelor, adăpostului de animale şi chiar reabilitării Pieţei Mihai Viteazul. În cele din urmă, sumele au fost identificate prin tăierea unor părţi din fondurile prevăzute pentru construirea unui grilaj de fier forjat, reabilitării podului de peste Olt, achiziţionării unor panouri publicitare şi construirii adăpostului pentru animale.

„Mă bucur pentru decizia consilierilor PCM de a vota alături de noi pentru suplimentarea bugetului TAM, dar nu sunt motive de sărbătorit, până la urmă ambele instituţii de cultură din Sfantu-Gheorghe au suferit scăderi cu până la 25 la sută faţă de bugetul de anul trecut. În actualele condiţii, sunt convins că ambii manageri, de la TAM şi TTA, vor găsi cele mai bune căi de rezolvare a situaţiilor, mai ales că nivelul cultural ridicat al oraşului - recentul Festival REFLEX a demonstrat-o din plin! - se datorează în mare măsură celor două instituţii reprezentative pentru oraş”, a declarat consilierul local Mădălin Guruianu, unul dintre susţinătorii suplimentării bugetelor pentru cele două teatre.

Susţinerea acordată de Gazda Zoltan şi Kovacs Istvan - şi implicit consilierii PCM, a fost însă taxată de consilierii UDMR şi primarul Antal Arpad. „Am luat la cunoştinţă despre această coaliţie între PCM şi reprezentanţii populaţiei româneşti, dar nu sunt convins că astfel de coaliţii sunt neapărat în interesul oraşului“, a conchis Antal. Replica PCM nu s-a lăsat aşteptată, UDMR-ului fiindu-i amintită atitudinea pe care a avut-o la finele lui 2008, când nu a susţinut în CL Sfântu-Gheorghe hotărârea iniţiată de PCM pentru referendumul referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc.

Monica Rizea

Teme articol: buget Consiliul Local
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.