ACTUALITATE 17 ianuarie 2016

Sfântu Gheorghe ar putea continua proiectele începute pentru Capitală Europeană a Culturii 2021

de Mirela Cara Dragu | 519 vizualizări

La momentul la care orașul Sfântu Gheorghe a fost eliminat din cursa pentru prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii 2021, primarul Antal Árpád spunea că intenționează să ducă la bun sfârșit toate proiectele incluse în candidatură, chiar și în condițiile eliminării.

Motivele pentru care Sfântu Gheorghe nu a mers mai departe în această competiție se vor afla în 21 ianuarie, când se va face publică motivaţia juriului. „Noi așteptăm în primul rând data de 21 ianuarie când, probabil, vom afla motivația juriului. Eu cred că trebuie să uităm anul 2021 pentru că oricum acesta a fost un proces. Deci toată gândirea a fost pe instituții, pe programe, că în fiecare an se vor face anumite lucruri, iar în 2021 se va face ceva extraordinar”, a spus Antal Árpád, cu privire la acest subiect.

Având în vedere faptul că 2016 este anul alegerilor locale și că Antal Árpád încă nu a decis dacă își va depune candidatura pentru un nou mandat, el a fost destul de rezervat cu privire la continuitatea proiectelor începute cu prilejul candidaturii. „Acest lucru fiind pe un termen care îmi depășește mandatul, nu vreau să spun lucruri în legătură cu care deciziile poate nu le voi lua eu, însă semnalul meu a fost foarte clar și în decembrie, și în ianuarie față de instituțiile de cultură că dorim să suprafinanțăm instituțiile ca să simtă că acest proces merge înainte chiar dacă nu am câștigat titlul pentru că, până la urmă, chiar dacă intram în turul II și poate am fi fost astăzi unul din patru sau cinci orașe care intră în turul II, nu ar fi fost o certitudine că noi am fi câștigat titlul. Era un target pentru noi să intrăm în turul II și nu s-a reușit, dar cu siguranţă toate ideile, toate proiectele, toate acele energii creative pozitive care s-au născut prin participarea la această competiție vrem să le folosim”, au fost cuvintele edilului.

El a adăugat că municipalitatea va stabili un an în care se va axa mai mult pe anumite proiecte, dar că în fiecare an se va face ceva din ceea ce și-a propus. „Deci, până la urmă, 80% din ceea ce ne-am propus poate fi realizat. Să vă dau un exemplu: faptul că vrem să facem din Teatrul de Păpuși instituție cu personalitate juridică și cu un sediu adecvat. Oricum vrem să o facem... Că vom fi capitală, că nu vom fi trebuie să o facem”, a spus primarul din Sfântu Gheorghe.

Deși este cunoscut faptul că orașele care merg mai departe în această cursă beneficiază de sume impresionante venite de la UE în vederea atingerii obiectivelor înscrise în candidatură, Antal Árpád a punctat că pentru el nu au fost atât de importanți banii, cât mai ales deschiderea unui dialog și stabilirea unor punți de legătură benefice, care sunt mult mai importante decât banii. „Pe mine partea de bani m-a interesat mai puțin vizavi de acest proiect pentru că toate aceste competiții și capitale pe partea de bugete ridică și multe semne de întrebare și multe riscuri. Pe mine m-a interesat mai mult partea culturală în sensul de dialog, de deschidere față de alte comunități, de București, de a ajunge cumva prin cultură să demolăm prejudecăți și acest lucru poate fi făcut, evident cu o intensitate mult mai mică pentru că ne-ar fi dat o legitimitate Capitala Culturală Europeană de a pune toată această discuție într-o altă dimensiune. Ăsta ar fi fost cel mai mare avantaj al proiectului”, a spus Antal Árpád.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.