Sfântu Gheorghe a scăpat de ciorile invazive
Sfântu Gheorghe a scăpat definitiv de ciorile invazive, venite din Rusia și Ucraina, potrivit reprezentantului asociației Rara Avis, Kelemen László. „Mai vedem pe cer stoluri, dar care nu merg în oraș. Avem ciori autohtone, care cuibăresc pe acoperișurile caselor, din ele am avut mereu. Ciorile autohtone nu se grupează în stoluri și comparați 100-200 de perechi de ciori autohtone cu 30.000 de ciori invazive”, ne-a explicat Kelemen.
Acțiunea de alungare a ciorilor, prin zgomote, dar mai ales cu ajutorul unor lanterne, a început acum trei ani de zile și a vizat alungarea lor din zona Parcului, mai întâi, apoi și în alte zone cum ar fi curtea Spitalului de Urgență. Contractul primăriei cu asociația Rara Avis a fost reînnoit pe anul 2016, iar membrii Rara Avis își vor continua patrularea dimineața și seara pentru ca ciorile, care odinioară murdăreau parcul și deranjau locuitorii prin zgomotele lor, să nu se întoarcă.
Sfântu Gheorghe, model pentru Satu Mare
Primăria Satu Mare a avut săptămâna trecută o întâlnire cu specialiști de mediu, în care a discutat problema ciorilor din Grădina Romei, un parc de peste 100 de ani din municipiu. „Primăria municipiului Satu Mare a invitat specialiștii pe mediu, Asociația Ornitologică Română, Societatea Carpatină Ardeleană, la o întâlnire de lucru pentru reducerea numărului de ciori din Grădina Romei, unde primăria dorește să realizeze un proiect de reabilitare. Lucru care nu se va întâmpla dacă nu reducem populația de ciori. Au fost mai multe propuneri, iar reprezentantul primăriei a venit cu ideea, că a citit pe net ce s-a întâmplat la Sfântu Gheorghe, unde au fost acțiuni consecvente din partea unei organizații neguvernamentale, prin zgomote și lumini. Eu am vrut să mă conving și l-a contactat pe domnul director de la APM Covasna, care mi-a spus că au fost rezultate”, ne-a declarat directoarea APM Satu Mare, Bekessi Elisabeta. „Acum vedem dacă Primăria recurge la această soluție”, a mai spus Bekessi.