ACTUALITATE 6 ianuarie 2015

Sfânta înghesuială pentru agheasma de Bobotează

de Székely Emőke | 637 vizualizări

Aglomeraţia şi nervii nu au lipsit nici de la Sfântu Gheorghe în ziua de Bobotează

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici. La Catedrala ortodoxă din Sfântu Gheorghe sărbătoarea a început ieri încă de dimineață, iar agheasma mare a fost împărțită enoriașilor în jurul prânzului. Deși preoții au spus în mai multe rânduri că este vorba de o mare sărbătoare, oamenii au uitat de acest lucru, iar când a venit vorba de primirea apei sfințite, nu au ezitat să se îmbulzească.

Slujbă cu puțini enoriași

Slujba de Bobotează a început marți dimineața, și timp de două ore la biserică au fost doar câteva zeci de persoane, credincioși care au dorit să participe și la liturghie, nu doar să ia o sticlă – două de apă sfințită. Aceștia s-au rugat pentru iertarea păcatelor, pentru sănătate și pentru un an mai bun. „M-am rugat pentru familie, pentru copii, să fie sănătoși, nepoții să aibă succes la școală. Nu puteam să nu fiu prezentă și la slujbă într-o zi de sărbătoare cum este Boboteaza” – ne-a spus o pensionară.

Când lumea uită că este în biserică

În jurul prânzului catedrala s-a umplut de enoriași, și unii au uitat că sunt la biserică astfel că s-au împins fie la ieșire, fie la intrare în biserică. Lumea nu a vrut sub nicio formă să se apropie de altar, cu toate că preoții i-au chemat în mai multe rânduri tocmai pentru a evita îmbulzeala de la ușă. Astfel s-au auzit vorbe nu tocmai ortodoxe, deși tradiția de Bobotează spune că în această zi nu ai voie să te cerți. Femei cu copii mici, bătrâni sau tineri și-au împărțit vorbe și s-au împins chiar înainte ca preoții să înceapă distribuirea apei sfințite. De altfel enoriașii nu au avut răbdare nici să se termine slujba, unii dintre ei au fost atât de nerăbdători încât au luat pur și simplu agheasmă, preoții fiind nevoiți să intervină și să le reamintească credincioșilor că slujba este încă în toi, și abia după terminarea liturghiei vor împărți sticlele cu apă sfințită.

Puţină lume a asistat şi la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe

Mofturi de neînțeles

După terminarea slujbei a sosit și momentul mult așteptat de enoriași, și anume distribuirea apei sfințite. Preoţii de la Catedrală au pregătit 2.000 de sticle cu agheasmă, și cu toate că le-au spus oamenilor că vor fi de ajuns pentru toată lumea, aceștia poate nu au crezut, motiv pentru care au vrut să fie siguri că primesc și iar s-au înghesuit. Au apărut și situații haioase, un bătrân, de exemplu, nu a vrut să ia o sticlă care nu avea etichetă, și preotul degeaba îi explica faptul că e aceeași apă sfințită, doar că a căzut eticheta de pe sticlă, bărbatul nu s-a lăsat până nu a primit o altă sticlă, de această dată cu etichetă.

Apa cu putere miraculoasă

Apa sfințită de Bobotează, numită și agheasma mare, este cea mai sfântă apă din an, spun enoriașii, care cred că are puteri miraculoase, îi ferește de boli și necazuri. „Iau agheasmă mare în fiecare an, este apă mai sfințită decât apa sfințită pe parcursul anului, de aceea se spune că purifică organismul și te curăță de păcate. Eu voi bea agheasma timp de 3 zile dimineața pe stomacul gol, așa am învățat de la părinți, și așa fac de ani de zile. De asemenea se spune că ajută și în cazul celor care sunt bolnavi, dacă ai în familie pe cineva grav bolnav și îi stropești cu agheasmă, ajută” – ne-a declarat o femeie.

O alta ne-a mărturisit că pune din această apă sfințită în toată casa, pentru ca locuința și familia ei să fie ferită de boli și necazuri. „Stropesc cu agheasmă fiecare încăpere a casei, pun și pe flori pentru ca acestea să înflorească tot anul. Credem că ne curăță de păcate și ne ferește de boli și necazuri, pentru că este cea mai sfântă apă. Mama mea își pune de ani de zile agheasmă mare la ochi, timp de 7 zile, și astfel, spune ea, boala ei la ochi nu se agravează. Este o apă miraculoasă. Eu duc și pentru vecina mea care nu este ortodoxă, dar în fiecare an acceptă agheasma și o folosește cu credință” – spune femeia.

Obiceiuri la țară

Un bărbat ne-a povestit cum în zona Moldovei, la țară, casele se sfințesc în ziua de Bobotează cu apa sfințită în prealabil la biserică. „Îmi amintesc că în copilărie preotul venea să sfințească casa în ziua de Bobotează, nu înainte, cum e la oraș. Mama lua agheasmă de la biserică și stropea și grădina, și curtea, și turna agheasmă și în fântână pentru ca apa să fie pură, iar noi, dar și animalele să bem apă pură care să ne ferească de cele rele. La țară se mai păstrează acest obiceiuri, dar și altele, de exemplu, se crede că fetele nemăritate își vor visa viitorul soț în noaptea de Bobotează” – ne-a povestit bărbatul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.