Setea, suferința animalelor pe timpul verii
Sfaturile veterinarului pentru a proteja necuvântătoarele de caniculă
Animalele de companie suferă la fel de mult ca și oamenii la temperaturi extreme. Dacă un colț de umbră pentru a se adăposti este ușor de găsit, o sursă de apă, mai greu. Insolația poate fi fatală în cazul câinilor, spun veterinarii, iar în această perioadă toate animalele au nevoie de o atenție specială. Un simplu gest de omenie poate salva viața unui patruped.
Cu precădere în cazul câinilor vagabonzi, setea îi poate omorî în orice clipă. Dacă nu plouă și nu se formează băltoace, aceștia adesea nu găsesc surse din care să se adape în apropierea blocurilor.
Reprezentanții Asociației pentru câini fără stăpân AMY au postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care îi îndeamnă pe covăsneni să pună vase cu apă pe lângă blocuri pentru a proteja animalele de sete pe timpul verii.
„Este foarte important ca oamenii să nu neglijeze acest lucru pentru că sunt foarte multe animale, pisici și câini care nu primesc apă. Oamenii le mai dau resturi de mâncare, dar apă nu prea. Acum pe căldura asta, ela săracele mor de sete. Mai ales femelele care au fătat au nevoie de mult mai multă apă de cât restul animalelor. Oricum și noi bem foarte multă apă acum, deci și ele au foarte mare nevoie. Recomand să se taie în jumătate un bidon de cinci litri ca să fie o cantitate suficientă de apă, dar și pentru că un bidon nu cred că se va fura, toată lumea are în casă așa ceva. Dacă punem apă în altceva, este posibil ca mâine să nu mai fie acolo. Pentru un om nu este efort mare, însă este absolut necesar pentru un animal”, ne-a declarat președintele Asociației AMY, Kinga Pora.
Și animalele cu stăpân suferă din cauza căldurii. Veterinarii spun că insolația poate fi fatală în cazul câinilor. Cel mai mare efort este pentru inimă, dar și pentru vasele de sânge. Aceasta deoarece împiedică capacitatea de autoreglare termică a organismului animalului. Dacă ținem cont de câteva sfaturi ale medicului veterinar, animalul de companie va fi în siguranță.
„Dacă transportați animalele în mașină de exemplu, atât timp cât e pornit aerul condiționat, este în regulă, iar după ce ați oprit la o pauză de condus, nu e bine să lăsați animalul în mașină nici la umbră pentru că fac șoc termic în nici zece minute. Acesta este cel mai important lucru de care să se țină cont. În rest, trebuie să aibă apă tot timpul și să stea la umbră, e cam același lucru cum e și la oameni. În caz de insolație e nevoie de gheață pusă la nivelul cefei și trebuie mers la medic”, ne-a declarat veterinarul Kölcze Iulian.
Câinii cu blană deasă trebuie să fie tunși, mai ales cei de culoare închisă, spune veterinarul. De asemenea, aceștia trebuie plimbați în zone umbroase, în nici un caz în zone însorite. Asta pentru că există riscul ca asfaltul încins să îi provoace arsuri patrupedului.
„Bineînțeles că se pot face dușuri cu apă mai rece sau dacă este posibil să facă și baie pe undeva ca să se mai răcorească și ei”, a mai spus veterinarul.