ACTUALITATE 13 septembrie 2016

Seră didactică, în valoare de 30.000 de euro, inaugurată la Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1792 vizualizări

După circa 9 luni de la câștigarea premiului cel mare la concursul „Idei din Ţara lui Andrei”, Primăria din Întorsura Buzăului a inaugurat marţi, 13 septembrie, „Sera didactică”, în valoare de 30.000 de euro. Aproximativ 100 de elevi de la domeniul agricol, dar şi alţi doritori, vor putea să facă practică în această seră, folosind cele mai performante mijloace tehnice în domeniu.

Roadele muncii coordonatorilor de proiect s-a văzut cu atât mai clar cu cât pe straturile din seră s-au ivit, frumos ordonate şi verzi, ceapa, varza, salata verde, fasolea urcătoare, ridichiile şi spanacul. Inaugurarea s-a făcut ca la carte: cu tăierea panglicii, cu o slujbă religioasă şi cu discursuri din partea părţilor implicate în coordonarea proiectului.

„Această „Seră didactică” a apărut ca urmare a unui proiect care a fost iniţiat de Primăria Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”. Scopul acestuia a fost crearea unei baze materiale adecvate, unde elevii claselor de profil agricol, dar şi toţi cei interesaţi, îşi pot pune în practică cunoştinţele teoretice. (...) Ne dorim ca cei interesaţi să fructifice la maxim ceea ce este aici. Le mulţumesc tuturor celor care ne-au susţinut şi nu în ultimul rând celor care au avut o anumită doză de neîncredere şi de scepticism, dar care prin atitudinea lor ne-au mobilizat şi ne-au provocat să demonstrăm că prin dăruire, interes şi voinţă există şi putinţă”, a explicat principalul iniţiator al proiectului, şeful Biroului de Programe Proiecte, Strategii şi Investiții de la Primăria din Întorsura Buzăului, Lavinia Boian.

Seră cu staţie meteo proprie şi cu sistem de încălzire pe timp de iarnăSera didactica - 2

În ceea ce priveşte dotările tehnice ale serei, coordonatorii de proiect spun că sera are atât o staţie meteo proprie, un sistem de încălzire pe timp de iarnă şi nu numai. „Sera este una de tip „gotic”, formată din două tunele cu o lungime de 40 de metri şi 9 metri lăţime fiecare. Înălţimea la coamă este 5,5 metri. Aerisirea se realizează prin două ferestre situate pe coama serei, comandate automat de staţia meteo proprie. Sistemul de irigare este realizat prin tuburi cu picurători, având ca dotare şi un dozatron care asigură o mai bună fertilizare a culturilor. Sistemul de încălzire este unul pe registre cu apă caldă. Încă nu este montat pentru că nu a fost necesar. Învelitoarea serei este formată din folie dublă, gonflată. Gonflarea se realizează pe cele două inflatoare montate pe pereţii laterali ai serei”, a precizat Lavinia Boian.

Premiul cel mare la „Idei din Ţara lui Andrei”

Proiectul „Sera didactică” a câştigat la începutul anului unul dintre premiile cele mai mari, în valoare de 15.000 de euro, la concursul „Idei din Ţara lui Andrei”, program de responsabilitate socială coordonat de compania petrolieră OMV Petrom.

„Anul trecut, când a fost lansată competiţia „Idei din ţara lui Andrei”, fundaţia Pact a devenit partenerul OMV Petrom pentru această competiţie naţională. (...) Programul finanţează 19 proiecte din 17 judeţe, „Sera didactică” fiind singurul din Covasna. Ariile de finanţare sunt: dezvoltare comunitară, educaţie pentru angajabilitate şi eco-eficienţă şi eco-inovaţie. Proiectul „Seră didactică” face parte din categoria celor care au accesat finanţare de 15.000 de euro. Au fost două tipuri: de 5.000 şi de 15.000 de euro. Valoarea totală a finanţărilor acordate de către fundaţia Pact şi OMV Petrom este de 200.000 de euro. (...) Proiectul „Sera didactică” este unul „răzbătător” pentru că îşi propune înfiinţarea unei sere la polul frigului din România. (...) Ne bucurăm să vedem acest parteneriat cu şcoala şi am convingerea că Sera va fi folosită la întreaga ei capacitate şi va aduce roadele pe care vi le-aţi propus”, a declarat reprezentantul fundaţiei Pact, Maria Ionescu.

15.000 de euro din bugetul localSera didactica - 3

Pe lângă cei 15.000 de euro obţinuţi ca premiu, Primăria şi Consiliul Local din Întorsura Buzăului au fost de acord să susţină financiar proiectul cu încă 15.000 de euro. Astfel, valoarea totală de până acum a serei ajunge la 30.000 de euro. Mai mult, potrivit primarului, proiectul beneficiază în continuare de susţinerea autorităţilor locale. Anual, circa 100.000 de lei din bugetul local vor ajunge la „Sera didactică”.

„Niciun efort în slujba formării şi educării nu este suficient sau de prisos. Educaţia este factorul care înnobilează, creează condiţii ca mâine să fie mai bine şi mai frumos. Dezvoltăm aici în zona liceului, şcolii generale, a grădiniţei, Clubului Copiilor şi a sălii de sport un spaţiu şcolar, în care, după cum vedeţi, s-au construit două ateliere, s-au reabilitat clădirea liceului şi Clubul Elevilor. Într-o asemenea logică se înscrie şi această investiţie, „Seră didactică”, pentru că eu o văd ca fiind o cărămidă la construcţia care se va numi „zona şcolară a oraşului Întorsura Buzăului”. (...) Domeniul agricol este unul indispensabil din mai multe puncte de vedere. Să zicem că ne-a murit industria şi că nu avem locuri de muncă. De ce nu am transforma ceea ce avem în cale de succes? Dar pentru a face acest lucru trebuie să angajăm ceea ce se numeşte tehnologie”, a spus primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, principal beneficiar

Acesta a mai precizat că, deşi acum sera este coordonată de angajaţii Primăriei, pe viitor ea trebuie să fie coordonată cu succes de Liceul „Nicolae Bălcescu”. „Aş vrea ca fiecare copil de la domeniul agricol care va face practică aici să ducă mai departe două idei: aceea că se face şi altfel decât facem în mod curent în gospodăria proprie şi că în tot ceea ce facem trebuie să avem în vedere şi scopul numit eficienţă. (...) Ne-am bucura dacă, după câţiva ani, elevii şi conducerea şcolii vor avea capacitatea să o preia. Dacă ar produce numai cele câteva sute de mii de flori de care avem nevoie sau pentru perioada rece numai jumătate din consumul de legume, ar fi un lucru bun. Într-o primă fază, sera trebuie susţinută de Primărie şi asumăm ideea de cost. (...) Gândesc că am făcut un lucru bun. (...) Astăzi suntem în situaţia de a spune că avem patru domenii de formare profesională, cu bază materială pe care nu o au multe şcoli din ţara asta. Domeniul agricol a făcut un pas mai departe în acest sens”, a mai adăugat primarul.

„Este o mare realizare. Sunt foarte încântată. Mulţumesc din suflet Primăriei pentru iniţiativă. Era un gol în activitatea noastră şcolară pentru că nu aveam unde să ne desfăşurăm în totalitate instruirea practică. Sunt foarte mulţumită. Abia aştept să începem activitatea! Sunt convinsă că elevii vor fi foarte încântaţi pentru că este extraordinar”, a spus şi directoarea Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, Petruţa Modroiu.

Fiind vorba despre un parteneriat între autorităţile locale şi şcoală, la eveniment a fost prezentă şi Marcela Ştefu, inspector şcolar general adjunct, reprezentantă a Inspectoratului Şcolar General Covasna. „E frumos ceea ce s-a realizat aici şi cel mai mult mă bucură că există acest parteneriat public-privat, care demonstrează că în comunităţile noastre se pot face lucruri frumoase care să dezvolte tinerii şi să contribuie la dezvoltarea lor profesională. E bine că elevii au posibilitatea de a face practică şi de a învăţa lucruri şi tehnologii moderne. Cred că este singurul liceu din judeţul nostru care are o astfel de posibilitate. (...)  E o idee care îmi place foarte mult”, a spus aceasta.

Pe viitor, potrivit coordonatorilor, recolta care se va produce în seră va fi scoasă la vânzare pe piaţa locală. Astfel, elevii, dar şi cei interesaţi vor putea să câştige încredere şi să îşi deschidă la rândul lor propriile afaceri, utilizând astfel de sere moderne pentru a produce legume bio.

„De fiecare dată am zis că avem prea mari aşteptări de la copiii care nu au putut să intre spre un liceu foarte bun sau facultate. Noi avem nevoie de oameni care să cultive cu credinţă pământul sau care să fie buni tâmplari. Important este să fie oneşti, să fie trăitori, pentru că de fapt asta îl face pe om”, a spus în cadrul evenimentului de marţi şi preotul paroh din Întorsura Buzăului, Ciprian Popica.

Teme articol: scoala investitie practica sera
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.