Sentinţă amânată în procesul privind nerespectarea protocolului de intonare a imnului Ungariei
Tribunalul Covasna a amânat încă o dată pronunţarea sentinţei în procesul dintre Prefectura Covasna şi Partidul Civic Maghiar (PCM), care a contestat în instanţă amenda de 5000 de lei primită anul trecut pentru nerespectarea protocolului de intonare a imnului Ungariei la reuniuni publice.
Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef a declarat pentru Agerpres că instanţa, care a judecat recursul în urmă cu o săptămână, ar fi trebuit să ia o decizie definitivă în acest caz marţi, dar a amânat pronunţarea până pe data de 29 septembrie a.c.
Prefectura Covasna a amendat conducerea PCM la sfârşitul anului trecut cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată pe 4 iunie 2014 în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.
Prefectul Sebastian Cucu a explicat că sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 privind intonarea imnului naţional, care prevede, printre altele, că „imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”, prevedere care nu a fost respectată.
PCM a contestat amenda în instanţă, iar Judecătoria Sfântu Gheorghe a admis parţial plângerea, respectiv a dispus anularea procesului verbal de contravenţie şi exonerarea de la plata sumei de 5000 de lei, în schimb a respins cererea privind neconstituţionalitatea actului pe baza căruia Prefectura a aplicat amenda. Drept urmare, Prefectura a atacat în recurs sentinţa.