Semnăturile pentru terenurile Armatei, blocate de vremea rea
Voluntarii care activează în acţiunea de strângere a semnăturilor pentru susţinerea unei adrese ce va fi transmisă Guvernului şi Ministerului Apărării în vederea trecerii diverselor obiective ale Armatei Române în administrare locală a municipiului Sfântu Gheorghe au strâns, până ieri, peste 300 de semnături. Strângerea de semnături a fost lansată de Primăria Sfântu Gheorghe şi filiala municipală a UDMR cu ocazia zilei de 15 martie, în speranţa că oamenii vor ieşi atunci în număr mai mare din case şi astfel vor ajunge şi la standurile amenajate în acest scop.
300 de semnături din ţinta de 10.000
Responsabilul cu strângerea semnăturilor, Toth Birtan Csaba, a declarat că vremea rea a afectat acţiunea, sperându-se ca în zilele următoare aceasta să decurgă mai bine.
„Vom fi nevoiţi să aruncăm cinci foi cu semnături, pentru că acestea au fost distruse de vânt şi ninsoare”, a explicat Toth. Potrivit acestuia, strângerea semnăturilor se face ţinându-se cont de datele de identificare ale celor care se declară de acord cu trecerea obiectivelor Armatei în administrare locală, nefiind admise semnăturile celor care nu au împlinit 18 ani. Toth Birtan Csaba a mai arătat că nu se ţine cont neapărat de domiciliul semnatarilor, deoarece aceasta este o problemă care, prin extindere, poate privi şi pe cineva care nu locuieşte în Sfântu Gheorghe.
„Dacă semnează cineva care locuieşte în Arcuş sau la Valea Crişului şi are rude la Sfântu Gheorghe, nu văd de ce am refuza această semnătură, căci se leagă multe. La fel, dacă vrea să semneze cineva din Bucureşti sau din Franţa este binevenit, căci vorbim de cetăţeni români sau europeni”, a mai arătat Toth Birtan Csaba, adăugând că există un target de 10.000 de semnături la finele acţiunii.
Strângerea de semnături, care se va derula pe parcursul a 30 de zile, are loc în trei locaţii distincte: Parcul Central Elisabeta, intersecţia Grigore Bălan cu 1 Decembrie 1918 şi zona Stadionului din cartierul Simeria, zilnic între orele 15,30 şi 17,30, urmând ca la sfârşit de săptămână, dimineaţa, să se adune semnături şi în Piaţa Centrală.
Semnături pentru un viitor dezvoltat
Iniţiativa strângerii de semnături îi aparţine primarului Antal Arpad, în opinia căruia clădirile şi terenurile care aparţin Armatei şi nu mai sunt folosite de către acestea ar trebui administrate local, pentru că altfel acestea nici nu aduc vreun profit, ci chiar împiedică dezvoltarea oraşului. Antal Arpad susţine că obiectivele nefolosite ale Armatei ar putea contribui la dezvoltarea municipiului, dacă ar trece în administrarea acestuia. Astfel, dacă Poligonul, în întreaga sa suprafaţă, ar deveni al autorităţilor locale, primarul ar dori ca o parte a acestuia să fie folosită pentru extinderea Cimitirului comun. Acesta a mai identificat şi o clădire aparţinând Unităţii Vânătorilor de munte, din zona Gării. Clădirea datează din 1914 iar acum este nefolosită, ca şi cele 49 de hectare de teren aferente, locaţii ce ar putea fi folosite pentru construcţia unor clădiri destinate cercetării şi învăţământului universitar.
Monica Vajna