Semnal de alarmă: 55 de incendii anul acesta provocate de hornuri de fum neprotejate corespunzător
În ultima perioadă, au apărut mai multe cazuri de incendii cauzate de coșurile și burlanele de fum amplasate sau neprotejate termic față de materialele combustibile. Anul acesta au fost raportate 55 de incendii cauzate de hornuri de fum neprotejate corespunzător, iar pagubele materiale provocate au fost semnificative.
„Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Mihai Viteazul” al județului Covasna trage un semnal de alarmă privind numărul crescut de incendii cauzate de coșurile și burlanele de fum amplasate sau neprotejate termic față de materialele combustibile.
În perioada 2023-2024 aceste neconformități au reprezentat cauza probabilă a unui număr de 104 incendii.
Astfel, anul trecut, în 2023, au fost înregistrate:
-
42 incendii la case de locuit;
-
7 arderi necontrolate.
În anul curent, 2024, aceste tipuri de incidente au crescut, fiind raportate:
-
45 incendii la case de locuit;
-
10 arderi necontrolate”, a transmis ISU Covasna, la solicitarea covasnamedia.ro.
Recomandările ISU
-
Verificați periodic coșurile și burlanele de fum. Asigurați-vă că acestea sunt curățate și întreținute de personal calificat pentru a preveni acumularea depunerilor inflamabile;
-
Izolați termic coșurile și burlanele de fum. Utilizați materiale rezistente la foc și asigurați o distanță corespunzătoare față de materialele combustibile;
-
Nu folosiți coșurile sau burlanele de fum deteriorate. Reparați orice fisură sau defect care duce la scurgeri de fum sau transfer de căldură
-
Evitați improvizațiile. Montajele și reparațiile trebuie realizate conform normelor în vigoare, de către specialiști autorizați;
-
Instalați detectoare de fum și monoxid de carbon. Acestea pot salva vieți prin avertizarea timpurie în caz de incendiu sau scurgeri de gaze, ne-a mai transmis ISU Covasna.
Recent, în județ, au avut loc 4 incendii din această cauză. Unul s-a petrecut în Ilieni. Ca urmare a acestui incident, o familie a avut nevoie de sprijinul comunității deoarece le-a fost distrusă casa.
La doar 2 zile, un alt caz s-a petrecut în Chilieni. Flăcările au afectat atât casa de locuit, cât și acoperișul acesteia.
O familie din Ciurmernic a avut nevoie de sprijin comunitar după ce un incendiu le-a distrus grajdul, hrana animalelor și bucătăria de vară, la începutul săptămânii trecute.
Cel mai recent caz, a fost la Dobolii de Jos. Aici s-a degradat tencuiala pe o suprafață de aproximativ 10 metri pătrați.