ACTUALITATE 22 ianuarie 2019

Semințe de fructe și legume autohtone în dar, la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1306 vizualizări

În jur de 2.000 de voluntari din întreaga țară „cultivă” tradiția prin piețele „Semințe cu suflet”

Grădinarii Asociației „Semințe cu suflet” ajung sâmbătă, 26 ianuarie, la Sfântu Gheorghe, unde vor oferi semințe gratuite tuturor celor care doresc să cultive și să mănânce legume și fructe românești. Evenimentul va avea loc la cafeneaua Szimpla, str. 1 Decembrie 1918, nr.37, între orele 10:00-14:00. Prin aceste piețe, se urmărește păstrarea și răspândirea semințelor vechi românești, dar și perpetuarea soiurilor de calitate.

Pasionații de grădinărit, amatori sau cu experiență, vor avea ocazia să primească gratuit, să dăruiască sau să facă schimb de semințe de legume și fructe românești, din soiuri vechi, alături de plante aromatice, flori sau alte plante de grădină, la piața „Semințe cu suflet”.

Astfel, gospodarii vor oferi semințe prețioase celor care au nevoie și care își asumă că vor înmulți semințele, dăruind la rândul lor și altora.

Grupul „Semințe cu suflet” a fost format în urmă cu aproape patru ani și numără în prezent aproximativ 2.000 de membri care s-au reunit în misiunea de a păstra tradițiile și pentru a-și îmbogăți cunoștințele despre activitatea de producție ecologică și a avea acces la o varietate cât mai mare de plante autohtone, străvechi și foarte bune.

Deocamdată, doar 4 dintre membri sunt din județul Covasna, ne-a spus unul dintre voluntarii asociației,  Botond Kis Kovács din Sfântu Gheorghe.

Acesta a mai adăugat că prin organizarea pieței în Sfântu Gheorghe, se dorește totodată atragerea mai multor pasionați de agricultură în grupul lor, știut fiind faptul că în zonă sunt numeroși producători. Totodată, covăsneanul ne-a prezentat și câteva dintre avantajele soiurilor produse în România.

„Eu am fost pasionat de legumicultură ca și un hobby și am practicat asta de câțiva ani la mine în grădină. Fac parte din acest grup de un an, iar rolul acțiunii este să păstrăm soiurile vechi românești care au cam început să dispară și de pe piețele autohtone. Sunt mulți oameni care încă le mai au în grădini și acum ne dau semințe ca să putem păstra soiurile. Avantajul principal al soiurilor românești este faptul că sunt adaptate la condițiile noastre, la clima din țară, că se cultivă de decenii întregi, sau poate chiar secole unele și se comportă bine în acest mediu. În plus, acestea sunt rezistente la anumite boli sau la temperaturile noastre față de cele pe care le cumpărăm din supermarket care nu sunt rezistente la nimic, dar au fost tratate cu chimicale și de aceea arată bine și se păstrează bine”, ne-a spus Botond Kis Kovács.

Pe lângă schimbul de semințe, participanții vor putea solicita sau oferi sfaturi cu privire la modalități optime și ingenioase legate de creșterea plantelor în mod ecologic.

Gazdele evenimentului, proprietarii localului Szimpla, au precizat că vor organiza din ce în ce mai des piețe tematice. „Dorim ca în fiecare weekend, sau odată la două săptămâni să avem piețe tematice, cum ar fi cele cu  zarzavaturi și miere, brânzeturi de la producători locali, sau cu piese de bicicletă. Am zis că e o idee bună să începem cu semințele că de la sămânță începe totul”, ne-au spus proprietarii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.