ACTUALITATE 25 februarie 2016

Șeful Poliției Județene, furios pe acuzațiile de „incompetență”

de Sever Ioan Miu | 1637 vizualizări

Ion Popa spune că Poliţia are un cerc de suspecţi în cazul tricolorului de la statuia Ostaşului român

Prezent în ședința Consiliului Județean Covasna de joi, inspectorul şef al IPJ Covasna, comisar-șef Ion Popa, a condamnat un articol din cotidianul Háromszék în care era acuzat de incompetență în cazurile de furt și cele ce afectează relațiile interetnice. De asemenea, reprezentantul poliției județene a răspuns la întrebări cu privire la incidentul cu steagul României de la monumentul Ostașului Român și la amenzile de circulație date în județ.

„E nevoie de un polițist ca Marian Godină în județ”

Legat de acuzațiile la adresa conducătorului Poliției covăsnene, apărute în ziarul Háromszék din 24 februarie, autorul, redactorul-șef Farcadi Botond, ne-a declarat: „Într-un articol de opinie l-am criticat pentru faptul că nu a informat presa în legătură cu spargerile în casă care au avut loc în oraș, lăsând loc speculațiilor, informațiilor false și a fricii. Am evocat faptul că în urmă cu trei ani au mai avut loc astfel de evenimente în noaptea de Revelion, când hoții au intrat în 4 case – nici acolo nu a fost terminată investigația”. Autorul a adăugat: „am enumerat alte cazuri – nerezolvate de săptămâni, luni, ani – privind niște incidente care în opinia mea afectează relațiile româno-maghiare și încrederea populației în instituțiile statului: cazul schimbării tricolorului de 1 Decembrie 2015, cazul vopsirii denumirii maghiare pe mai multe tăblițe de localitate etc. – în niciun caz nu s-au identificat autorii. De asemenea, i-am mai reproșat că niciodată nu știe să răspundă la întrebările presei cum stă investigația în aceste cazuri, mediatizate de altfel”, a mai spus autorul. Tot el a spus că „incompetența” lui Popa permite să crească numărul bancurilor cu polițiști și că e nevoie de un polițist ca Marian Godină în județ.

Şeful Poliţiei se apără

„M-a siderat. Eu nu o să pot să vin niciodată la domnul președinte al Consiliului Județean să-i spun că e incompetent sau oricăruia de aici, fiindcă nu pot să-mi permit, eu lucrez într-un alt domeniu. Dacă domnul respectiv, ziarul respectiv și-a permis să facă aceste chestiuni, mâine o să vorbesc cu avocații mei și o să vedem care vor fi acțiunile. Pentru terfelirea și faptul că m-ați supus oprobriului public prin aceste expresii ale dumneavoastră, m-ați făcut incompetent...”, a declarat Ion Popa, adresându-se, retoric, jurnalistului, care nu era prezent în sală.

„Nu am înțeles de ce nu vine să mă evalueze, să spună dacă sunt sau nu sunt incompetent, de ce nu vine să discute cu mine sau și cu alți colegi, să spună dacă se pot face bancuri cu mine, să-mi spună că sunt nepriceput. Să ia legătura cu IGPR-ul, să ia legătura cu Ministerul, cu cei care sunt competenți să mă evalueze, care au făcut-o an de an, calificativele mele în 30 de ani au fost numai Foarte Bine. Fapt pentru care am considerat că sunt apreciat de către cei îndrituiți să facă acest lucru”, a zis Popa.

„În anul 2015 în județul Covasna a scăzut infracționalitatea la nivelului întregului județ. Au scăzut infracțiunile sesizate contra patrimoniului, asta înseamnă furturile”, a amintit șeful Poliției. El a adăugat că poliția covăsneană dă zilnic comunicate de presă și organizează săptămânal conferințe de presă.

Cerc de suspecţi în cazul drapelului înlocuit cu steagul secuiesc

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a spus că este acomodat cu acest tip de opinii ale jurnaliștilor și a recunoscut că infracționalitatea este redusă, realitate care s-ar datora deopotrivă acțiunilor poliției și caracterului liniștit al populației din județ. De asemenea, în cazul drapelului din fața Prefecturii, tăiat în 2013, Tamás Sándor a reamintit că făptașul nu a fost prins. „Sigur că putem să prindem toți autorii, dar dacă îmi arătați o poliție din lumea asta care are toți autorii prinși, eu trec imediat... Noi facem toate eforturile să depistăm”, a răspuns Popa.

Întrebat de doi consilieri județeni despre cazul steagului tricolor dat jos de la monumentul Ostașului Român pe 30 noiembrie 2015, Popa a reamintit că are un cerc de suspecți și că drapelul național a fost înlocuit: „Nu este nicio făcătură, avem destule dovezi care ne indică faptul că acest steag a fost înlocuit cu cel secuiesc”. El adăugat că există imagini, care vor fi făcute publice, și un cerc de suspecți. Întrebat când anume va rezolva cazul, Inspectorul Șef a răspuns: „Dacă aș putea să vă spun asta aș fi Mama Omida. Vă dau un exemplu, când s-a tăiat acel steag, aici în față, ca să faceți o similitudine, o legătură. Avem fotografii, avem filmări, dar trebuie să aduc probe, or eu, în afară de filmarea aia nu mai am nicio probă”.

„Au fost situații când a fost identificat făptașul, vi s-a predat și n-ați răspuns. Cazul monumentului de la Chichiș”, a reamintit consilierul Váncza Tibor, iar Tamás Sándor a completat: „Într-adevăr, am primit răspuns de la procuratură, de altfel, au spus că nu era niciun pericol social că au urinat și au făcut și altceva pe mormântul lui Gábor Áron. Trebuie să se înțeleagă că este un erou național al secuilor, cum e un erou național al românilor Avram Iancu”. Comparând răspunsul procurorilor în cazul Gábor Áron cu cazul păpușii lui Avram Iancu, unde „tâmpitul ăla de Csibi Barna a fost pedepsit”, Tamás Sándor a sugerat că „percepția populației este o problemă, vizavi de aspectele care sunt atât de gingașe”.

„În momentul în care s-a înregistrat un dosar penal, eu, în calitate de Inspector Șef, acelui ofițer nu pot să-i spun 'fă aia', 'fă aia', fiindcă vine procurorul și mă anchetează pentru abuz în serviciu pentru că singurul care dă îndrumări într-un dosar e procurorul”, a explicat Popa.

Polițiștii nu pot face plan de amenzi în județ

Cum cuantumul amenzilor de circulație pe anul 2015 în judeţul Covasna se ridică la 3,15 milioane de lei, un consilier judeţean a spus că, raportat la populația județului, „pe locuitor revin 16-17 lei de la 0 la 100 de ani. După părerea mea este o sumă destul de mare”. În replică, Ioan Popa a spus că marea majoritate a sancțiunilor contravenționale a fost dată cetățenilor care au tranzitat județul, dar că amenzile se contabilizează la IPJ Covasna.

Legat de comportamentul abuziv al unor agenți, cum s-a întâmplat în cazul unei amenzi primite de consilierul județean Cziprian Lorand, șeful Poliției a cerut celor afectați să-i aducă la cunoștință orice derapaj, pentru a lua măsurile necesare. Întrebat despre acuzațiile polițistului Marian Godină, cum că poliția rutieră ar avea un plan de amenzi, Ion Popa a subliniat că a interzis cu desăvârșire agenților de circulație din județul Covasna să creeze un astfel de plan.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
eu, 26 februarie 2016
Dl ion,daca nu au un plan, cum este si in america, de ce la prima abatere de ex.nepurtarea centurii deja luam amenda? In 10 ani de sofat o singura data am fost prins ca nu purtam centura,deja am luat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.