Șeful IPJ Covasna: „Anul trecut am lucrat, din păcate, cu un deficit extrem”
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Covasna are încadrate în prezent 75,7% dintre posturile disponibile, procent în creștere, după ce în decembrie 2021 au fost angajați opt ofițeri și 23 de agenți, respectiv șase funcții au fost ocupate de personal contractual.
„Anul trecut am lucrat, din păcate, cu un deficit extrem. Îmi aduc aminte, la începutul lunii decembrie aveam un grad de ocupare de 71%. Prin modalitățile de admitere în profesie, și mă refer aici la încadrare din sursă externă, am reușit să reducem deficitul acesta undeva la 25%, deși rămâne pentru anul 2022 obiectiv prioritar să ocupăm funcțiile vacante. Aceste eforturi depuse de colegii mei în 2021 au fost extraordinare. Uneori, la limita suportabilității fizice și familiale. Eu cunosc acest lucru și permiteți-mi, în acest context, să le mulțumesc colegilor mei pentru implicare în acest an extraordinar de dificil”, a spus luni, într-o conferință de presă, inspectorul șef al IPJ Covasna, comisarul șef Liviu Pampu Romanescu.
Bilanțul IPJ Covasna pe anul 2021, în cadrul căruia s-a vorbit și despre deficitul de personal, arată și că în cursul anului 2021, pe lângă alte activități specifice, efectivele IPJ Covasna au efectuat, în context pandemic, 2.214 acțiuni punctuale în vederea prevenirii și combaterii faptelor antisociale sau comportamentelor de risc epidemiologic, pe parcursul cărora au fost verificate 7.579 de obiective, au fost aplicate 4.891 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste un milion de lei și au fost constatate șase infracțiuni de zădărnicirea combaterii bolilor.
De precizat este și că nici polițiștii nu au fost feriți de infectarea cu SARS-COV-2.
„Din păcate, am avut un coleg care a decedat de COVID-19”, a spus șeful IPJ Covasna.
Rata de vaccinare anti-COVID în rândul polițiștilor ar fi de undeva la 70%, a mai precizat acesta.
Șeful IPJ Covasna a anunțat luni și că în anul 2021 a fost înființat Biroul de Pregătire Profesională. Rolul acestuia este să deruleze activități pentru pregătirea polițiștilor, atât cei noi, dar nu numai, pe linia de conducere a autovehiculelor în regim prioritar, pe linia tacticii polițienești, pregătire de specialitate, tragere și pregătire sportivă.
„Această structură a luat ființă având în vedere necesitatea de pregătire. S-a realizat și în trecut, însă în anul 2021 ea a fost intensificată și s-a creat o structură dedicată. După părerea mea, este un lucru extraordinar pentru că avem la nivel de birou organizată această activitate și este foarte eficientă. Cred că într-o perioadă scurtă de timp vom vedea rezultatele și anume mai puține accidente în care să fie implicate autospecialele noastre, incidente de tragere și pregătirea profesională o să fie la alt nivel. (...) Este necesară această structură și vă spun cu sinceritate că nu neapărat doar pentru cei angajați din sursă externă, ci pentru toți polițiștii. (...) Ne dorim să nu avem incidente, dar și un serviciu mai de calitate pentru cetățeni”, a mai declarat comisarul șef Liviu Pampu Romanescu.