Secţia de neurologie pediatrică de la Spitalul de cardiologie Covasna, relocată la Spitalul orăşenesc
Conducerea Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna a luat decizia de a reloca secţia de neurologie pediatrică la Spitalul orăşenesc din aceeaşi staţiune, pentru a putea asigura pacienţilor condiţii de cazare şi tratament mai bune.
Managerul interimar al Spitalului de Cardiologie, Ştefan Joos, a declarat că secţia de recuperare neurologie pediatrică funcţionează de câţiva ani într-un pavilion comun cu secţia de recuperare cardiologică pentru copii, care nu se află, însă, într-o stare corespunzătoare, motiv pentru care s-a luat decizia unor schimbări.
„De când am preluat funcţia de director, am studiat care este structura spitalului şi cum ne-am putea adapta la noile solicitări ale pieţei pentru serviciile pe care le oferim şi, uitându-mă pe indicatorii din ultimii trei ani, am văzut că secţia de recuperare cardiologie copii e supradimensionată pentru numărul de cazuri pe care le rezolvă, de asemenea, şi secţia de recuperare neurologie pediatrică. În plus, nici locaţia pentru ambele secţii nu este cea mai potrivită, sunt saloane fără toalete, nu există toalete speciale pentru persoanele cu dizabilităţi. Clădirea a fost construită în anii ’60 şi nu a beneficiat de modernizare sau de lucrări de întreţinere pe acel sector, are probleme de structură, prezintă infiltraţii, mucegai, deci nu sunt condiţii optime pentru activitatea medicală. Acestea sunt motivele pentru care am decis să facem o serie de schimbări”, a declarat Ştefan Joos.
Potrivit acestuia, iniţial s-a luat în discuţie varianta relocării secţiei de neurologie copii la Spitalul din Întorsura Buzăului, unde funcţionează şi secţia de recuperare neuromusculară pentru adulţi, însă s-a renunţat la idee pe considerentul că acolo nu există spaţii de relaxare în aer liber pentru pacienţi.
„În cele din urmă, am identificat un spaţiu la Spitalul orăşenesc din Covasna şi am început lucrările, am creat circuitele şi, cred eu, într-o lună de zile suntem gata. Aici condiţiile sunt incomparabil mai bune, pacienţii au posibilitatea de a ieşi în oraş, în parc, pot socializa, iar din punctul de vedere al tratamentului au la dispoziţie şi sala de kinetoterapie pe care am înfiinţat-o aici, deci vor putea să facă şi acest procedeu, avem şi un laborator de medicină fizică şi balneologie care îi vor deservi, sunt şi în apropierea secţiei de pediatrie, deci din punctul de vedere al asistenţei medicale este un câştig pentru toată lumea”, a mai spus Ştefan Joos.
Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Covasna, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, a preluat în anul 2011, în urma reorganizării sistemului naţional de sănătate, atât Spitalul Orăşenesc din Covasna, cât şi Spitalul Orăşenesc de la Întorsura Buzăului şi Centrul de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” din Vâlcele. Ulterior, activitatea acestuia din urmă a fost relocată la Întorsura Buzăului.