Prefectul de Covasna invită liderii maghiari la sărbătorirea Micii Uniri
Sebastian Cucu le-a cerut liderilor UDMR să îndepărteze panoul „SIC Terra Siculorum” din faţa Prefecturii
Anul acesta se împlinesc 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, și așa cum se întâmplă în fiecare an, și acum vor avea loc la Sfântu Gheorghe o serie de manifestări dedicate acestei sărbători. Prefectura Covasna, dar și liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, i-au invitat pe liderii maghiari să participe la sărbătoare.
Ceremonial militar și religios
Evenimentele încep vineri, când la Centrul Militar din Sfântu Gheorghe va avea loc un simpozion cu tema „24 ianuarie – Unirea Principatelor Române”. Ceremonialul militar și religios organizat de Prefectura Covasna va avea loc sâmbătă de la ora 13 la statuia lui Mihai Viteazul. Aici va avea loc întâmpinarea persoanei oficiale (prefectul judeţului însoţit de comandantul garnizoanei); acordarea onorului militar de către garda de onoare; primirea oficialităţilor; salutul drapelului de luptă, trecerea în revistă şi salutul gărzii de onoare; intonarea instrumental şi vocal a Imnului Naţional; oficierea serviciului religios; rostirea alocuţiunilor referitoare la sărbătorirea „Zilei Unirii”; depunerea coroanelor şi jerbelor de flori; defilarea gărzii de onoare; și se va încheia cu „Hora Unirii”.
Invitație din partea Prefecturii
Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, este de părere că Mica Unire este una dintre cele mai importante sărbători ale românilor, motiv pentru care a invitat liderii politici maghiari să participe la manifestările ce vor avea loc sâmbătă la Sfântu Gheorghe. De asemenea, prefectul le-a cerut liderilor UDMR să îndepărteze panoul cu inscripția „SIC Terra Siculorum” din faţa Prefecturii. „Având în vedere protestul vehement al societăţii civile, care consideră că reamplasarea şi menţinerea panoului publicitar cu inscripţia „SIC” la locul desfăşurării ceremoniei publice din data de 24 ianuarie prilejuită de împlinirea a 156 de ani de la Mica Unire şi făurirea Statului Român modern reprezintă un gest extremist şi o provocare ce jigneşte românii şi lezează sentimentele naţionale ale acestora, reprezentând o ofensă adusă însăşi sărbătorii Micii Uniri, având în vedere necesitatea menţinerii unui climat de convieţuire interetnică normal, climat ce nu poate fi păstrat prin gestul provocator şi inutil al existenţei panoului publicitar al autonomiei teritoriale pe criterii etnice la locul desfăşurării festivităţilor prilejuite de sărbătoarea naţională a Micii Uniri, precum şi riscul adâncirii unor falii de neîncredere interetnică între locuitorii judeţului Covasna, români şi maghiari, cetăţeni ai aceleiaşi ţări, sau chiar de generare de resentimente naţionale artificiale induse doar de ambiţia inutilă de menţinere a unui asemenea panou publicitar care, în contextul zilei de 24 ianuarie, încalcă chiar dreptul la demnitate naţională al românilor, vă solicităm să înlăturaţi de îndată căruciorul cu panoul SIC de la locul de desfăşurare a ceremoniilor publice, militare si religioase din data de 24 ianuarie, prilejuite de împlinirea a 156 de ani de la Mica Unire şi făurirea Statului Român modern” – se arată într-un comunicat trimis de Prefectura Covasna.
Poziția PSD
Liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, spune că și liderii maghiari ar trebui să participe la manifestări în semn de respect față de comunitatea românească. „Ar fi de dorit ca la toate sărbătorile naţionale liderii maghiari, care sunt cetăţeni români şi trăiesc în această ţară, să participe şi să cinstească aceste sărbători aşa cum se cuvine, pentru că dacă doresc respect pentru ei şi comunitatea lor, ar trebui să împărtăşească valorile şi sărbătorile românilor. Ei ar avea datoria să facă acest lucru pentru că trăiesc în România, ţara în care toată legislaţia legată de minorităţi a fost votată în Parlament cu majoritate de parlamentari români, pentru că în România există cel mai bun cadru din Uniunea Europeană creat pentru minorităţi, pentru că au capacitatea să-şi păstreze limba, obiceiurile şi din respect pentru această ţară care le asigură identitatea în toate domeniile, inclusiv posibilitatea autonomiei locale, care le creează dreptul de a se conduce singuri, eu cred că din respect pentru valorile românilor, ar trebui să participe şi să cinstească această sărbătoare” – este de părere Horia Grama.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat că fiecare se manifestă așa cum dorește de ziua lui, însă a adăugat că „este o situaţie ciudată pentru că vorbim de unirea Moldovei cu Ţara Românească şi ne dăm mari patrioţi în acest sens în Sfântu Gheorghe”.