ACTUALITATE 11 aprilie 2017

Se desființează o trecere de pietoni din fața Parcului

de Sever Ioan Miu | 2224 vizualizări

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe anunță, într-un comunicat de presă, că desființează trecerea de pietoni dintre magazinul Amigo și Liceul Teoretic „Székely Mikó” din centrul oraşului.

Edilii au în plan „construirea altor spații verzi la capătul străzii Gróf Mikó Imre. Spațiul verde propus va începe de la pietonala de la colțul Liceului Teoretic „Székely Mikó” și de-a lungul porțiunii de drum marcat, unde traficul rutier este interzis în momentul de față, se va întinde până la trotuar.

Pentru acest motiv și pentru facilitarea traficului rutier, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe desființează trecerea de pietoni aflată pe strada Gróf Mikó Imre, care face legătura dintre porțiunea de drum din fața magazinului Amigo și colțul Liceului Teoretic „Székely Mikó”. Prin rezultatele acestei intervenții se va pune accent mai ridicat pe delimitarea de traficul rutier a pieței centrale și a aleii favorizate în special de pietoni și copii. La data de 12 aprilie, personalul Serviciului de Gospodărire a Domeniului Public va plasa cordoane pe trecerea de pietoni de pe strada Gróf Mikó Imre, a cărei desfiinţare se doreşte, astfel această secţiune nu va mai putea fi utilizată de către pietoni”, se arată în comunicatul Primăriei.

Opinii din stradă: de la „e inutilă”, la „cum să se desființeze?”

„Trecerea aia e inutilă, de mult timp trebuia desființată”, ne-a declarat un taximetrist. „Atât în calitate de şofer, cât şi de pieton, ideea desfiinţării acestei treceri de pietoni mi se pare excelentă. Chiar nu îşi avea rostul şi mă întreb de ce nu s-a desfiinţat mai devreme. În plus, era şi periculoasă pentru pietonii care ieşeau, mulţi fără să se asigure, dintre maşinile parcate în locurile special amenajate. Nici nu apucai să te porneşti din loc şi iar trebuia să opreşti să acorzi prioritate. Aşadar, soluţia este foarte bună atât pentru şoferi, pentru că se mai fluidizează un pic traficul, cât şi pentru pietoni, pentru că mersul pe jos câţiva metri în plus nu este un capăt de ţară”, ne-a zis o tânără şoferiţă. „Nu cred că se desființează trecerea de pietoni. Mi se pare o prostie – cum să se desființeze când traversează pe aici elevii de la școală?”, s-a revoltat un trecător. „Teoretic acum este mai ușor să traversezi, sunt două treceri de pietoni. Dar dacă se va desființa nu va fi foarte mare problemă, pentru că, teoretic, câţiva zeci de metri trebuie să ocolești, poți să treci un pic spre parc și apoi să traversezi. Oricum, în 100 de metri sau câţi sunt aici avem trei treceri de pietoni. Deși e o zonă aglomerată, așa că nu știu... Mă gândesc că a fost făcut un studiu și de asta o desființează”, a ezitat alt trecător.

Antal Árpád: „N-avea sens să ținem două treceri de pietoni”

L-am întrebat pe primarul Antal Árpád dacă desființarea trecerii s-a făcut pe baza vreunui studiu despre trafic. „Studiul era din modernizarea Pieței Centrale. Practic, prin modernizarea Pieței Centrale nu mai există stradă în fața teatrului și la Mikó, deci cei care vin din zona parcului pot ajunge la Mikó fără să traverseze deloc. Și atunci, în noua configurație a circulației, n-avea sens să ținem două treceri de pietoni, care nu făceau altceva decât să încetinească traficul rutier”.

Întrebat de ce, în aceste condiții, trecerea respectivă nu a fost desființată mai devreme, primarul a răspuns că „fiecare decizie se ia la momentul oportun (...). Trebuie obținute tot felul de avize, când înființăm sau desființăm o anumită trecere de pietoni, asta are anumită procedură, nu se face de pe azi pe mâine. Unii cred că primarul gândește seara ceva și dimineața face, nu așa funcționează administrația.”

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
un biciclist pieton, 12 aprilie 2017
Si spatiile pietonale din cartiere pe cand??? Adica trotuarele??
R, 12 aprilie 2017
borduuuuri, schimbam borduuuuri, iarasi. ieri am stabilit un nou record: Kaufland-scoala Nicolae Colan 15 MINUTE (distanta e un km in linie dreapta)...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.