ACTUALITATE 20 ianuarie 2010

Scurtul istoric al Parcului Central - inexact

de Covasna Media | 744 vizualizări
Centrul de Studii Europene cere autorităţilor să modifice în mod corespunzător textul 20ian2010-parcConducerea Centrului de Studii Europene Covasna Harghita i-a adresat primarului din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, o scrisoare deschisă în care solicită modificarea textului referitor la istoricul Parcului Elisabeta, pe motiv că pune în vedere doar evenimentele relevante din punctul de vedere al istoriografiei maghiare. Directorul Centrului, dr. Ioan Lăcătuşu, constată în scrisoarea sa că Primăria a afişat

Centrul de Studii Europene cere autorităţilor să modifice în mod corespunzător textul

20ian2010-parcConducerea Centrului de Studii Europene Covasna Harghita i-a adresat primarului din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, o scrisoare deschisă în care solicită modificarea textului referitor la istoricul Parcului Elisabeta, pe motiv că pune în vedere doar evenimentele relevante din punctul de vedere al istoriografiei maghiare.

Directorul Centrului, dr. Ioan Lăcătuşu, constată în scrisoarea sa că Primăria a afişat, în locul fostei gazete a Poliţiei, un panou cu un text scris în limbile maghiară, română şi engleză, care prezintă un scurt istoric al Parcului. Acesta a fost afişat la finalul lucrărilor de reamenajare şi modernizare a Parcului.

„Din punctul nostru de vedere, textul menţionat cuprinde inexactităţi şi aprecieri subiective, prin punerea în evidenţă doar a evenimentelor relevante din pesrpectiva istoriografiei maghiare şi eludarea completă a evenimentelor, instituţiilor şi personalităţilor româneşti care au contribuit decisiv la amenajarea în forma actuală a parcului.

Prin menţionarea amplasării, în perioada 1940 - 1945, în centrul parcului a „drapelului Ungariei“, textul are un vădit mesaj nostalgic şi antiromânesc, fiind cunoscute consecinţele dramatice ale perioadei ocupaţiei horthiste asupra populaţiei româneşti din Transilvania de nord-est şi, în mod deosebit, din oraşul Sf.Gheorghe şi fostul judeţ Treiscaune”, susţine dr. Lăcătuşu în scrisoarea sa.

În acest context, el felicită Primăria şi Consiliul Local pentru finalizarea lucrărilor, dar le solicită în acelaşi timp să modifice textul referitor la istoricul parcului şi în spiritul bunei convieţuiri interetnice să cuprindă, elimine sau reformuleze unele informaţii şi pasaje în textul actual. Mai exact, să fie consemnată contribuţia primarilor oraşului din perioada interbelică la amenajarea parcului, să menţioneze că pe lângă arborii plantaţi în memoria Reginei Elisabeta aici a fost plantat şi un „pom al Unirii“, în amintirea Unirii de la 1918, să excludă referirea la amplasarea drapelului Ungariei şi redenumirea parcului „Regina Elisabeta - Regina României Mari“ şi nu „Regina Elisabeta - Regina Ungariei şi Împărăteasa Austriei”, denumire pe care parcul nu ar fi avut-o niciodată, spune Lăcătuşu. Scrisoarea are ataşată şi documentaţia necesară care susţine cele spuse în ea.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
radu, 21 ianuarie 2010
Oare ce am avea cu el?Se pare ca ceea ce a facut Horty nu o fi adevarat.Daca aveti ocazia si mai vb cu oameni care au prins regimul maghiar si vrea sa spuna adevarul atunci ati intelege, eu am avut citeste integral
???????, 21 ianuarie 2010
Ce aveti cu Horty nu am inteles niciodata.
XYZ, 20 ianuarie 2010
D-l Lactusu vrea sa transcrie istoria... Numele parcului nu e inventia primarului, D-le Lacatusu... Dovezile dumneavoastra sunt cunoscute... poate ne scrieti si niste strazi de lb. romana din sec. citeste integral
botond, 20 ianuarie 2010
parcul central din inima secuii va fi in sfarsit „Regina Elisabeta – Regina României Mari“ citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.