Scrisoare de la reprezentanţii covăsnenilor către ministrul Mediului
Aceştia cer regândirea ordinului de vânare a urşilor
Reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul Covasna au trimis o scrisoare ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, prin care cer reanalizarea poziției sale faţă de retragerea Ordinului Ministerului Mediului cuprinzând numărul maxim de intervenție la speciile de carnivore mari (urs, lup și pisică sălbatică) care urma să fie recoltat în sezonul de vânătoare 2016-2017.
Motivaţia expusă în scrisoare face referire la faptul că în judeţul Covasna a crescut numărul daunelor provocate de urşi, dar şi numărul atacurilor acestora asupra oamenilor.
„Conform datelor oferite de Agenția de Protecţie a Mediului, în perioada 2011-2015 au fost înregistrate 469 de cazuri de pagube materiale provocate de urși, iar în prima jumătate a anului 2016, s-au înregistrat deja un număr de 102 astfel de cazuri. În realitate pagubele sunt cel puțin de trei-patru ori mai mari, însă cetățenii nu le semnalează pentru că nu mai au încredere în demersurile autorităților. Potrivit datelor furnizate de Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, în perioada 2013-2015, s-au înregistrat în total 6 cazuri de mușcături de urși suferite de oameni, iar în prima jumătate a anului 2016 au fost deja 2 cazuri”, se notează în scrisoare.
De asemenea, autorităţile covăsnene prezintă ministrului şi trei propuneri: efectivul optim și cel real al urșilor să fie prezentate în mod real, o abordare cu totul diferită în ceea ce privește aprobarea cotelor de vânătoare la nivel național, în funcție de frecvența atacurilor care au loc în fiecare județ, şi despăgubire reală și rapidă pentru pagubele cauzate de vânat.
„Specificăm faptul că propunerile noastre fac referire strictă la problematica urșilor și nu la situația exemplarelor de lupi și pisici sălbatice, care nu au impact de asemenea proporții”, mai arată textul scrisorii.
Aceasta este semnată de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, şi a fost redactată în numele primarilor, reprezentanților asociațiilor de vânătoare, fermierilor, structurilor silvice şi composesoratelor din judeţ, reuniţi marţi, 11 octombrie, la sediul CJ.
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, „Covasna este primul judeţ din ţară în care s-a derulat o consultare pe această temă care a cuprins întregul judeţ”.
https://youtu.be/hgH1BqDhc4Y