ACTUALITATE 20 septembrie 2017

Școala de scafandri ajunge în orașul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 775 vizualizări

Meseria de ghid subacvatic este căutată peste tot în lume

Instructorul covăsnean Szabó Jenő, cu o experiență de aproape 30 de ani în domeniul scufundărilor, va veni joi, 21 septembrie a.c., de la ora 18:00, la Centrul Cultural Covasna, unde va susține o prezentare despre școala sa de scafandri.

La întrevedere, acesta le va vorbi tinerilor despre oportunitățile de voluntariat în cadrul școlii sale și despre beneficiile cunoașterii acestei meserii inedite.

„Scafandrul Szabó Jenő, care are o experiență de aproape trei decenii în acest domeniu, a absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obținut brevetul internațional de instructor, având atestat inclusiv din partea NAUI (SUA), cea mai mare organizație din lume pentru training subacvatic.

Școala de scafandri pe care o conduce a lansat cursuri teoretice și practice pentru cei care vor să obțină un brevet de scufundări, în baza căruia pot lucra ca divemaster, respectiv ca ghid subacvatic. Szabó Jenő spune că meseria de scafandru «e la mare căutare» în multe țări din lume, prin urmare, absolvenții acestui curs și-ar putea găsi lesne un loc de muncă atât în țară, cât și în străinătate.

Tinerii care vor să lucreze ca voluntari la Centrul de scufundări subacvatice pot obține un barter, adică pot plăti prin muncă scufundările sau orele de curs. Spre exemplu, va trebui să ajute la plantarea nuferilor sau la curățarea lacului cu un aspirator special”, arată un comunicat de presă transmis de Casa orășenească de Cultură Covasna.

Szabó Jenő a pus bazele Centrului de Cercetări Subacvatice de la Dalnic, unde oferă cele mai înalte certificări, recunoscute la nivel mondial, atât pentru scafandri începători şi avansați, cât și pentru instructori de scafandri.

Potrivit Agerpres, în studenție, Szabó Jenő a lucrat pentru scurtă vreme cu celebrul explorator Jacques-Yves Cousteau, pe care l-a însoţit într-o expediţie ce a avut ca scop evaluarea gradului de poluare a Dunării, începând din Munţii Pădurea Neagră şi până la vărsarea în Marea Neagră, iar ulterior a fost implicat în multe proiecte internaţionale de anvergură, numărându-se printre membrii echipei care a descoperit cetatea scufundată de la Callatis (Mangalia).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.