ACTUALITATE 21 aprilie 2016

Şcoala cu adevărat Altfel: Lecţii de creştere şi întreţinere a câinilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1024 vizualizări

Kyra, labradorul negru care l-a însoţit joi pe președintele asociației Székely KutyaKlub din Târgu Secuiesc, Forró Béla, la Şcoala cu clasele I-VIII „Végh Antal” din Cernat, a fost „sufletul” activităţii care a implicat circa 60 de copii. În cadrul Săptămânii Şcoala Altfel, în total, peste 320 de copii de la şase şcoli din judeţul Covasna au participat la demonstraţiile canine şi activităţile educative desfăşurate de Forró Béla.

„Le-am prezentat copiilor nu numai tehnici de dresaj. Asociaţia noastră se ocupă foarte mult şi de educarea copiilor. Ani buni am încercat să organizăm evenimente de educare a adulţilor, prin care să le spunem ce înseamnă să ţii un câine în mod responsabil, să îi informăm despre legile ţării şi despre importanţa vaccinurilor. În ultimii trei ani când am văzut că această metodă nu funcţionează, ne-a venit ideea de a organiza evenimente pentru generaţia mai tânără, care ar putea deveni proprietari de câini mai responsabili. Le spunem cum ar trebui să ţină animalele acasă, să nu le abandoneze şi să le respecte. Poate la un moment dat vom putea opri abandonul. Sunt convins că 20-30% dintre aceşti copii au reţinut ce le-am spus în aceste zile”, ne-a declarat Forró Béla.

„A fost o surpriză pentru copii. Azi avem o zi dedicată educaţiei pentru sănătate. A fost foarte interesant, nu numai pentru copii, ci şi pentru noi. Sper să mai repetăm această activitate. Le este foarte benefic copiilor să ştie despre aceste lucruri”, ne-a declarat o învăţătoare de la Şcoala din Cernat.

Ce să facem când întâlnim câini comunitari pe stradă

Din experienţa acumulată în timpul acestei săptămâni, președintele asociației Székely KutyaKlub din Târgu Secuiesc ne-a spus că elevii au fost foarte interesaţi să afle cum să reacţioneze atunci când văd pe stradă un câine abandonat.

„Săptămâna aceasta am fost la şase şcoli şi am vorbit cu peste 320 de copii despre educarea câinilor, despre vaccinurile obligatorii, ne-am jucat împreună şi am răspuns la întrebările celor mici. De regulă, copiii erau curioşi să afle ce trebuie să facă atunci când se întâlnesc cu câini comunitari, pentru că, din păcate, şi la Târgu Secuiesc şi la Sfântu Gheorghe şi în satele învecinate, mulţi copii au fost atacaţi de câini. Le-am spus că atunci când se întâlnesc cu câinii comunitari să evite cu orice preţ să se uite spre câinele respectiv. Trebuie să ne oprim, să lăsăm mâinile pe lângă corp şi ne uităm spre cer. Atunci câinele îşi dă seama că nu suntem un pericol pentru el. Foarte important este să ne oprim pe loc, să nu fugim. Atunci când fugim câinele ne consideră o pradă. Dacă văd o haită de câini, le-am spus să o ocolească, să nu stea în faţa ei. Câinii stau în haită în perioada de împerechere şi când se luptă pentru un teritoriu. Bineînţeles, trebuie să facem tot posibilul să îi ocolim”, ne-a informat Forró Béla.

Reguli de creştere şi întreţinere a câinilor

Cele mai importante reguli de creştere şi întreţinere a celor mai buni prieteni ai oamenilor sunt, potrivit lui Forró Béla, legate de vaccinuri, hrana adecvată şi educaţie. „Încă din primele săptămâni de viaţă vaccinurile sunt foarte importante. Mâncarea adecvată câinelui este esenţială, aşa cum este şi pentru noi oamenii. Nu poţi să dai câinilor care sunt în dezvoltare carne crudă pentru că distruge ficatul animalelor. Educarea este, iarăşi, foarte importantă. Dacă vrem să ţinem un câine de companie, atunci trebuie să îl scoatem pe stradă încă de la patru luni. Recomand să se apeleze la serviciile unui specialist în dresaj. Eu personal nu am încredere în sfaturile de pe internet. Fiecare dresaj trebuie să fie personalizat după caracterul câinelui, dar şi al proprietarului. Cu indicaţii de la profesionişti se pot obţine nişte rezultate deosebite”, a spus acesta.

Un secret dezvăluit de președintele Asociației Székely KutyaKlub este acela că tehnicile de educare a câinilor sunt destul de asemănătoare cu cele pentru educare a copiilor. „Nu sunt specialist în pedagogie, însă am doi copii, unul de 21 şi altul de 13 ani. Lucrez cu câinii de peste opt ani. Astfel am dedus că există multe asemănări între formarea şi dresarea unui câine şi educarea şi creşterea unui copil. Câinii, asemenea copiilor, încep să cunoască tot ce există în jurul lor, încă de la 6-7 săptămâni. La fel ca şi oamenilor, şi câinilor le este frică de necunoscut, de aceea recomandăm scoaterea câinilor pe stradă încă de la patru luni”.

Adăpostul de câini de la Târgu Secuiesc

Forró Béla este şi administratorul Adăpostului pentru câinii abandonaţi de la Târgu Secuiesc, deschis la începutul acestui an la iniţiativa unor voluntari.

„Acum avem între 18 şi 20 de adulţi şi vreo 15 pui. În momentul capturării, în primele ore sunt microcipaţi şi vaccinaţi. Câinii pot fi adoptaţi în mod gratuit, iar în momentul adopţiei aceştia sunt şi sterilizaţi. Pot să spun că, potrivit actelor, la Târgu Secuiesc circa 32% dintre câinii care ajung la adăpost sunt daţi spre adopţie”, ne-a mai precizat Forró Béla, care a completat: „Este foarte păcat că la puii de câine abandonaţi mortalitatea este foarte mare. Majoritatea câinilor care ajung la adăpost sunt deja bolnavi. De regulă nici nu au simptome, dar în momentul când ajung la noi sunt automat vaccinaţi. Abia după aceea apar primele semne şi din păcate, mortalitatea puilor de până în două luni de zile ajunge la 70%”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.