ACTUALITATE 4 aprilie 2016

„Şcoala altfel“ la Centrul de scufundări subacvatice din Dalnic

de Agerpres | 1616 vizualizări

Centrul de scufundări subacvatice din localitatea covăsneană Dalnic va susţine luna aceasta o serie de cursuri în cadrul programului „Şcoala altfel“, pe lângă informaţii legate de mediul subacvatic, elevilor urmând să li se prezinte şi tehnici de scufundare.

Coordonatorul centrului, Szabo Jeno, a declarat pentru Agerpres că proiectul se va derula în perioada 18-22 aprilie la lacul artificial de la Dalnic, unde zilnic vor veni în medie câte 150 de copii de la mai multe şcoli din judeţele Covasna şi Braşov.

Potrivit acestuia, cursurile vor fi împărţite în două părţi, prima urmând să se desfăşoare în autobuzul „Regatul sălbatic“, iar a doua în lac. Pentru cel de-al doilea modul, la suprafaţa lacului a fost montată o fereastră de sticlă care le va permite elevilor să vadă în interior ca într-un acvariu, iar câteva difuzoare subacvatice vor asigura comunicarea cu un scafandru. Acesta va interpreta o serie de mini-scenete ce înfăţişează acţiuni cotidiene, iar copiii vor trebui să le stopeze pe cele care au impact negativ asupra mediului.

„Prin scenetă dorim să transmitem mesajul că sub apă există o lume şi această lume trebuie cunoscută, iar după ce o vei cunoaşte, o vei îndrăgi (...) şi după ce o vei îndrăgi, o vei proteja. Nu poţi cere unui copil să protejeze ceva ce nu cunoaşte şi nu îndrăgeşte. Lumea subacvatică este o astfel de lume, care este mai greu de văzut de la suprafaţă, mai greu de priceput“, a spus Szabo Jeno.

Potrivit acestuia, toate locurile pentru aceste cursuri au fost ocupate, dar pe parcursul verii vor fi reluate în alte variante.

Anul trecut, Centrul de scufundări a organizat în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus“ din judeţul Covasna un proiect pilot de educaţie ecologică a tinerilor, intitulat „Incursiune în lumea apelor“, prin intermediul căruia le-a oferit posibilitatea de a face scufundări şi de a explora lumea subacvatică.

Scafandrul Szabó Jenő, care are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în acest domeniu, a absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obţinut brevetul internaţional de instructor, având atestat inclusiv din partea NAUI (SUA), cea mai mare organizaţie din lume pentru training subacvatic. Împreună cu căpitanul Jacques Ives Cousteau a lucrat în studenţie, când l-a însoţit într-o expediţie ce a avut ca scop evaluarea gradului de poluare a Dunării, începând din Pădurea Neagră şi până la vărsarea ei în Marea Neagră, iar în 2007 a lucrat cu Muzeul de Arheologie din Mangalia şi a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

Teme articol: scoala scafandri scufundari
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.