Scenariu post-covid: spitalele, în colaps financiar
Finanțarea spitalelor în timpul și după starea de urgență este o problemă care trebuie tratată cu maximă atenție, spune managerul Spitalului Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, care vorbește chiar și de un scenariu în care unitățile spitalicești care tratează pacienți de covid ar putea intra în colaps financiar.
„În momentul de față, finanțarea spitalelor este pe bază de buget. În această perioadă, indiferent de realizări, adică de numărul de cazuri externate, spitalul a primit bugetul ca și cum ar fi lucrat pe numărul de cazuri contractate. Noi am primit bugetul pe numărul cazurilor contractate în ianuarie. Dacă se schimbă această modalitate sau nu – practic asta este întrebarea. Noi trebuie să ne pregătim în continuare. Părerea mea este că măsurile de relaxare, care se iau în rândul populației în perioada următoare, nu ar trebui să afecteze activitatea spitalului din acest punct de vedere. Adică tot va trebui să tratăm noi pacienți covid, pentru că nu o dispară, așa văd eu, problema existenței pacienților covid, odată cu încetarea stării de urgență. Dar finanțarea spitalului, dacă nu va fi adusă la zi, să zic așa, în funcție de activitate, sau afectarea activității de pandemia covid, atunci spitalele o să intre în colaps financiar. Practic asta e ideea. Dacă după data de 15 mai se va reveni la finanțarea spitalelor covid pe bază de cazuri rezolvate, atunci, spitalele o să aibă o problemă foarte mare”, a spus marți, într-o conferință de presă, András-Nagy Róbert.
Acesta a dat exemplul spitalului pe care îl conduce și a punctat în perioada de față, unitatea are în medie 80 de persoane internate în total, în condițiile în care, numărul de pacienți pe care îl poate deservi, în mod normal este de peste 300.
„În momentul de față, numărul de pacienți internați în spital la noi este undeva între 70 – 80. În timp de „pace”, între Crăciun și Revelion, numărul minim de pacienți care a existat în spital a fost de 200. În mod normal, numărul pacienților este peste 300 în spital. Ceea ce înseamnă că afectează foarte mult bugetul dacă se revine la modalitatea de finanțare pe cazuri rezolvate, adică pe numărul de externări”, a explicat András-Nagy Róbert.
Managerul spitalului județean a spus și că după ce se va reuși ținerea în frâu a pandemiei de coronavirus, spitalele ar trebui să analizeze atent modalitățile de rezolvare a urgențelor, dar și să reia, cu celeritate, rezolvarea celorlalte tipuri de afecțiuni, care au fost lăsate deoparte în această perioadă.
„Sunt multe semne de întrebare și moduri de rezolvare în legătură cu perioada ce urmează, respectiv deciziile care nu știm care vor fi”, a mai spus András-Nagy Róbert.
Subiectul finanțării spitalelor după încheierea stării de urgență era unul care ar fi fost abordat sâmbătă, dacă ministrul Sănătății, care a făcut o vizită inopinată la Sfântu Gheorghe, ar fi stat de vorbă cu reprezentanții unității spitalicești, a mai spus managerul.