Scandalul cărnii stricate a generat controale în Covasna
Nereguli au fost găsite și la noi în județ
Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a intensificat controalele la cărnuri, la finele săptămânii trecute. Potrivit directorului Sikó-Barabási Sándor, în județul nostru nu au fost depistate cărnuri sau produse din carne alterată, însă ceva probleme tot s-au găsit. Sikó-Barabási Sándor susține că de vineri până sâmbătă inspectorii DSVSA Covasna au controlat toate unitățile din județ care ar fi putut avea implicații în „afacerea cărnii alterate” – toate unitățile de depozitare, transport, procesare și comercializare a cărnii și a produselor din carne.
Cu toate acestea, controalele nu au scos la iveală deficiențe majore și nici produse necorespunzătoare sau expirate expuse spre vânzare.
„În spații special destinate depozitării produselor neconforme au fost retrase de la comercializare 201 kg carne și produse din carne – ieșite din termen de valabilitate sau cu ambalajul depreciat, 172 de kg carne de pui, din care 52 de kg deși mai aveau trei zile până la expirarea valabilității aveau totuși un aspect necomercial și un miros înțepător, 20 batoane de salam – cu termen de valabilitate până în 29.03.2014 dar cu ambalaj depreciat, 128 de kg de pește, 240 kg lapte și produse lactate – ieşite din termen, precum și 38 kg produse vegetale sau de patiserie. Produsele retrase din inițiativa comercianților vor fi distruse conform procedurilor legale stabilite la unitățile de neutralizare sub supraveghere sanitar veterinară”, a declarat Sikó.
Directorul DSVSA a apreciat că din experiența ultimilor ani putem spune că în județ nu sunt probleme majore privind siguranța alimentelor, în vreme ce operatorii din lanțul alimentar, cu mici excepții, respectă legislația în domeniu. În plus, se pare că există o bună colaborare între autorități și unitățile de producție, depozitare și de distribuție a alimentelor.