Scandal la TAM după anunţarea noului director
Mai mulţi actori ai teatrului s-au arătat „îngrijoraţi” de ideile enunţate de noul manager. Între timp, actriţa Alexandrina Ioana Marina contestă concursul pe care l-a pierdut la o diferenţă de două sutimi.
Rezultatele obținute marți, în urma examenului oral, de către cele două candidate la postul de director al Teatrului „Andrei Mureșanu” sunt un motiv de revoltă pentru echipa de actori, angajați în cadrul instituției. Principala nemulțumire este legată de faptul că Anna Maria Popa a câștigat concursul cu doar două sutimi diferență față de contracandidata sa, Alexandrina Ioana Marina, pe care actorii o considerau compatibilă cu postul vizat, în special pentru că aceasta cunoaște din interior problemele teatrului și poate oferi soluții pertinente pentru rezolvarea acestora. „O parte din noi, mai ales ăștia care suntem aici, nu suntem neapărat împăcați cu rezultatul acestui concurs, mai ales că am mai și asistat la această probă. Deci chiar am putut să auzim cu urechile noastre ce s-a prezentat și noi nu prea ne regăsim în proiectul managerial susținut de doamna Anna Maria Popa”, a spus Elena Popa, una dintre actorii revoltați.
Ca urmare a nemulțumirii lor, șase actori de la TAM – Daniel Rizea, Elena Popa, Claudia Ardelean, Fatma Mohamed, Sebastian Marina şi Ion Fiscuteanu jr. – au organizat miercuri o conferință de presă ad-hoc în cadrul căreia și-au exprimat punctele de vedere cu privire la felul în care a fost organizat concursul, dar și faţă de lipsa de experiență a Annei Maria Popa în domeniul teatral, considerând că, din perspectiva lor, răspunsurile cu care aceasta a satisfăcut așteptările membrilor din comisia de examinare sunt „total pe dinafară”, cum a afirmat Elena Popa, în sensul în care trădează o profundă lipsă de cunoștințe în domeniul teatral.
Principalele nemulţumiri ale actorilor
Principalele aspecte negative enunțate de echipa de actori se referă la: componența comisiei de examinare, lipsa de relevanță și viziune a proiectului prezentat de candidata câștigătoare, o pseudotransparență a concursului, despre care susțin că au motive să creadă că a fost aranjat, și teama că, în contextul actual, în care Centrul de Cultură de la Arcuș tocmai şi-a pierdut sediul, se încearcă transformarea teatrului într-un institut sau centru cultural, așa cum consideră ei că se poate înțelege din proiectul susținut de Anna Maria Popa. „Ea propune să facă un institut cultural român, adică ICR în secuime, ceea ce este aberant”, a spus actorul Sebastian Marina. De asemenea, actorii consideră că posibila nouă directoare a pus un prea mare accent pe proiectele tematice de sărbători și pe teatrul pentru copii, ceea ce i-a condus către concluzia că aceasta dorește să facă din TAM un teatru de copii, nefiind conștientă de ceea ce înseamnă, de fapt, Teatrul „Andrei Mureșanu”.
Actorii cer anularea concursului şi o nouă comisie
Pe cale de consecință, actorii doresc anularea concursului și organizarea lui cu o nouă comisie, organizată din oameni compatibili cu postura de persoană care poate evalua un viitor director de teatru.
Referitor la membrii comisiei de examinare, actorii TAM califică drept nejustificată prezența Feliciei Filip în comisie, pe motiv că, deși are legătură cu managementul unei instituții culturale, nu se pricepe la teatru. „Consider că doamna Felicia Filip, cu tot respectul pentru cariera dumneaei muzicală, nu are competențe teatrale pentru a face parte din comisia acestui concurs și a demonstrat-o la concurs printr-o întrebare absolut lamentabilă: doamna Anna Maria Popa, aveți în proiectul dumneavoastră spectacole pentru premiile UNITER? Cum poți să pui o asemenea întrebare?!? Această întrebare te descalifică. Deci tu nu ai ce să cauți în acea comisie”, a spus Elena Popa, care a adăugat că prezența Feliciei Filip, care este în relații foarte bune cu consilierul local Mădălin Guruianu, în comisia de examinare reprezintă un motiv de suspiciune în privința corectitudinii concursului. În plus, actorii suspectează că Mădălin Guruianu, care și-a exprimat dorința de a face parte din viitorul Consiliu de Administrație al teatrului, a făcut aranjamente pentru ca Anna Maria Popa să se califice la concursul pentru ocuparea postului de director TAM.
„Oamenii din acest teatru s-au cam săturat de acest colac de salvare băgat pe gâtul acestui teatru, numit Asociația Ecou, care aduce în instituția noastră ca soluții salvatoare pentru lipsa de activitate sau de bani, tot felul de acțiuni pseudoculturale, în care noi, cel puțin, nu ne regăsim și nici nu ne dorim ca mai târziu să ajungem să și prestăm în acest gen de proiecte. Nu! Noi nu suntem nici teatru de copii, nu vrem să luăm parte nici la lansarea marilor proiecte de teatru de copii, dar nici să facem astfel de asocieri”, au mai spus actorii care cred că interesul lui Guruianu este acela de a stabili colaborări între TAM și Asociația Ecou pe care o reprezintă.
Actorii au combătut de asemenea și prezența celorlalți membri din comisia de examinare, considerând că niciunul nu se pricepe la teatru și că existau mult mai multe opțiuni. Ei consideră nerealistă și posibilitatea enunțată de Anna Maria Popa în timpul examenului de a atrage fonduri prin sponsorizări sau parteneriate, precizând că legea nu îi permitea unui teatru să primească bani de oriunde și că ei înșiși au constatat că astfel de finanțări nu sunt permise.
Guruianu, mândru că i se dă „mai multă importanță decât e cazul”
Referitor la acuzațiile care i se aduc, privind posibilele aranjamente ale concursului în favoarea candidatei câștigătoare, Mădălin Guruianu ne-a spus: „În momentul în care chiar consideri că Mădălin Guruianu din Sfântu Gheorghe a reușit să convingă pe doamna Felicia Filip, pe doamna Carmen Croitoru și pe doi domni care fac parte din Forumul Civic al Românilor, inclusiv o doamnă din PSD, cu care cred că ne disputăm pe toate subiectele de ani și ani de zile, în momentul în care îmi spui că Mădălin Guruianu a reușit să facă lucrurile astea, sincer mă simt bine pentru că înțeleg că sunt o persoană importantă în acest oraș. Mă iertați că mă simt atât de important, dar cred că mi se dă mai multă importanță decât e cazul”, a spus consilierul local. Acesta a precizat că toți membrii comisiei de examinare sunt specialiști pe diverse segmente culturale, fie că au fost directori de teatru, cum este cazul lui Dumitru Măciucă, fie că s-au aflat la conducerea unei instituții culturale, cum este cazul lui Marius Deac sau cel al Feliciei Filip, directorul Operei Comice pentru Copii din București.
Mădălin Guruianu a ținut să precizeze că, de-a lungul timpului, l-a ajutat și sprijinit pe actorul Sebastian Marina cu care este prieten, cum de altfel a sprijinit și Teatrul „Andrei Mureșanu”, despre care afirmă că e norocosul organizator al unui festival internațional care nu a plătit niciun leu pentru acest eveniment. „Presupunând că eu am avut un interes în acest concurs, aș vrea să clarificăm ce înseamnă interes. Trebuie să recunosc că sunt un foarte bun prieten cu Sebastian Marina. Am lucrat cu el vânzându-i și promovându-i un spectacol, dar aș vrea să spun că recent a făcut parte din ultimul proiect mare al Asociației de Tineret „Ecou“, în aceeași măsură în care a făcut și sora candidatei care a câștigat concursul. Dacă îmi spuneți că este mai important faptul că am lucrat un proiect cu sora candidatei în care a fost invitat și plătit domnul Sebastian Marina, soț al celeilalte candidate, nu prea înțeleg unde este dezechilibrul, unde sunt șansele inegale pe care le-am acordat uneia sau alteia”, a spus Guruianu.
Guruianu le va cere raport de activitate tuturor actorilor din TAM
Mădălin Guruianu a mai precizat că, în calitatea sa de consilier local, le va cere un raport de activitate tuturor actorilor din Teatrul „Andrei Mureșanu”. Această decizie a fost luată deoarece Asociația de Tineret „Ecou” s-a implicat financiar în organizarea Festivalului „Atelier” contribuind astfel: „A adus 45.000 de lei de la AFCN pe un proiect depus de către Ecou cu backgroundul „Atelierului”, desigur, dar nu al Teatrului „Andrei Mureșanu”. Consider că TAM este cea mai fericită instituție care există în România pentru că are acest festival în care a investit imensa sumă de zero lei. Cheltuielile teatrului au fost decontate de către Asociația de Tineret „Ecou” în totalitatea lor”, a spus Guruianu, care a adăugat că TAM are 35 de angajați salariați, care au avut teoretic un rol în Festivalul „Atelier”, dar practic au contracte de colaborare cu Asociația de Tineret „Ecou” și sunt plătiți pentru că efectuează festivalul..
Anna Maria Popa, bucuroasă că actorii îşi apără drepturile
La rândul ei, Anna Maria Popa se declară bucuroasă de faptul că echipa de la TAM își exercită dreptul de a contesta. Ea consideră că dacă echipa este nemulțumită, este firesc să acționeze în consecință. „Eu nu iau lucrurile într-o direcție atât de negativă. Mă bucur că fac contestație și că își apără drepturile pe care le au. M-am săturat să văd în țara asta oameni care acceptă să fie călcați în picioare. Eu îi înțeleg și îi susțin. Au fost dezamăgiți de prea multe ori și se simt amenințați. Aș vrea doar să le transmit că, dacă vom lucra împreună, sunt pregătită să colaborăm astfel încât împreună să facem lucrurile să funcționeze normal și toată lumea să fie mulțumită”, a spus aceasta. Directoarea încă nenumită în funcție a precizat că are cinci ani de experiență în domeniul artei teatrale, ceea ce ar trebui să spulbere bănuiala actorilor contestatari privind dreptul ei de a participa la concurs. De altfel, dosarul depus de ea a fost analizat de juriștii Primăriei și considerat corespunzător din punctul de vedere al criteriilor.
Alexandrina Ioana Marina, contracandidata care nu a câștigat concursul, dar pe care ar fi preferat-o echipa de la TAM, este hotărâtă să depună contestație. Ea consideră că a fost împiedicată de membrii comisiei să răspundă clar și că i s-au pus în mod intenționat întrebări care să o pună în dificultate, dar mai ales că nu i s-a acordat destul timp să ofere răspunsurile solicitate. „Eu nu o contest pe colega mea. Eu mă leg doar de faptul că – nu știu dacă din vina cuiva sau a mea sau a comisiei – nu am fost corect examinată și, în consecință, evaluată”, ne-a spus Alexandrina Ioana Marina.