Scandal cu câini la Belin
Peste 40 de câini au fost adunați în curtea unei case, iar sătenii se plâng de zgomot și mirosuri
Legea eutanasierii, adoptată cu câteva luni în urmă timp în urmă, are ecouri și la Belin, unde o femeie a adunat în curtea casei sale peste 40 de câini, de teamă ca aceștia să nu ajungă în adăposturi și să fie apoi uciși. Așa se face că în vreme ce câinii au fost adunați laolaltă și au toate condițiile – din spusele celor care se ocupă de ei, vecinii proprietății pe care au fost aduși spun că nu mai rezistă la lătrat, ba chiar sunt îngrijorați de faptul că acolo nu ar exista condiții perfect sigure în ceea ce privește igiena animalelor. Chestiunea a format deja două tabere – stăpânii și apărătorii câinilor pe de o parte, și vecinii revoltați care le cer autorităților să intervină, pe de altă parte. Scandalul a început deja de câtva timp și pare departe de a se finaliza, fiecare considerând că dreptatea e de partea sa.
Primăria, supărată pe „raiul câinilor”
Viceprimarul comunei Belin, Rudolf Béla, ne-a declarat că animalele sunt ținute pe o proprietate privată care aparține unei femei din Brașov. Se pare că Nicoleta Adam a cumpărat în trecut o casă în Belin, însă nu a locuit aici, ci a pus-o la dispoziția unei doamne și celor peste 40 de câini. Și pentru că respectiva casă nu e deloc izolată de restul comunității, ba chiar are vecini în imediata apropiere, aceștia au și reacționat.
„Oamenii ne-au sesizat că nu se mai pot auzi între ei de la lătratul câinilor, că de peste gard vin mirosuri de la dejecții și că acestea le pun în pericol apele din fântâni. Primăria a trimis deja mai multe sesizări proprietarei casei, însă aceasta neagă că le-ar fi primit. Noi am transmis sesizări și la Agenția pentru Protecția Mediului Covasna și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, deoarece vrem să rezolvăm cumva situația”, ne-a spus viceprimarul.
Rudolf Béla susține că autoritățile locale nu au nimic împotriva proprietarei casei și curții, ba chiar se bucură că încă o locuință din comună a fost cumpărată și nu zace abandonată sau în ruine. De aici până la a tolera totuși 40 de câini într-o curte, e cale lungă. În plus, se pare că pe proprietate s-ar fi construit și niște anexe pentru adăpostirea câinilor, iar Primăria susține că nu există autorizații pentru acestea.
„Ce ne interesează cel mai mult este faptul că acești câini deranjează oamenii. Nu e simplu să locuiești într-o casă aflată la nici zece metri depărtare de curtea plină de câini. Vrem să găsim soluții, să rezolvăm cumva, că situația e deja gravă – oamenii nu mai suportă, unii au copii, se tem de transmiterea vreunor boli, proprietara trebuie să înțeleagă”, a mai spus viceprimarul.
Acesta a menționat că deși nu văd cum s-ar putea soluționa conflictul altfel decât pe cale amiabilă, autoritățile au decis adoptarea unei hotărâri de Consiliu Local în care să specifice clar câți câini se vor permite de acum încolo în fiecare gospodărie a comunei – asta tocmai pentru a evita astfel de situații pe viitor.
Câinii au ajuns la Belin pentru a fi feriți de eutanasiere
Nicoleta Adam, proprietara casei din Belin unde sunt găzduiți cei 43 de câini, ne-a declarat că reacțiile vecinilor sunt destul de exagerate, poate chiar răutăcioase și pe alocuri mincinoase. Și asta pentru că, susține ea, toți cățeii de pe proprietatea sa sunt vaccinați, sterilizați și microcipați, fiind la zi cu controalele veterinare. În plus, dejecțiile acestora sunt ridicate săptămânal din curte și transportate în saci la groapa de gunoi de la Codlea. Adam a explicat că de căței se îngrijește o altă persoană, care stă permanent cu ei, la Belin.
„Nu vorbim aici despre câini adunați în pripă de pe stradă. Câinii pe care îi îngrijește doamna îi cunosc la rândul meu de ani de zile. Ei au fost ținuți la Dumbrăvița, de către această doamnă, care și-a pierdut casa în urma unor evenimente nefericite. Ca iubitor de câini, nu am putut permite ca dumneaei și cățeii să ajungă în stradă, așa că le-am pus la dispoziție proprietatea mea”, a spus Nicoleta Adam.
În ceea ce privește construcțiile despre care autoritățile susțin că nu ar avea autorizație, Nicoleta Adam spune că ceea ce a construit în curtea sa sunt de fapt cuști pentru câini.
„Nu știam că trebuie autorizație pentru așa ceva, nici nu cred că trebuie. Dar mă întreb, dacă acești câini deranjează inclusiv prin dejecții – pe care le ridicăm, nu le lăsăm acolo, atunci de ce nu ar deranja la fel porcii, vacile sau oile pe care le au alți săteni…? Nu este corect ce se întâmplă”, a mai spus Nicoleta Adam, care susține că apa nu are cum să fie infectată de dejecții, din moment de fântânile se sapă la cel puțin 30 de metri adâncime.
Aceasta a menționat că toți câinii din curtea sa pot fi adoptați și au ajuns aici tocmai pentru a nu ajunge la un adăpost de câini precum cel de la Zărnești – unde s-a dorit ducerea lor inițială, deoarece acolo i s-a spus clar că dacă nu se vor găsi adoptatori în câteva săptămâni, vor fi eutanasiați. Aduși la Belin pentru a avea parte de protecție și liniște, câinii par să fie însă hăituiți și aici, după cum spune apărătoarea lor. Nicoleta Adam ne-a mărturisit că există inclusiv o vecină care seara se cațără pe o scară ce dă în curtea cățeilor și aruncă în aceștia cu pietre.
Câinii sunt în regulă cu actele
În vreme ce autoritățile locale şi proprietara câinilor nu reușesc să se înțeleagă, celelalte instituții care ar avea treabă cu acest caz asistă neputincioase, situația depășindu-le.
Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, ne-a declarat că inspectorii de mediu cunosc situația, s-au deplasat acolo și au constatat că din punct de vedere al protecției mediului nu sunt probleme.
„Nu este necesară o autorizație de mediu, deoarece așa ceva nu e prevăzut nicăieri pentru câini. Este prevăzut pentru cei care au peste 1.000 de oi, cei care au peste 100 de vaci sau păsări… dar de câini nu scrie nicăieri, nimic”, a explicat directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.
Conducerea DSVSA Covasna susține, la rândul său, că nu prea are ce să facă. Inspectorii Direcției au fost la fața locului, însă ca și cei de la Mediu, nu au putut intra pe proprietatea privată. Cu toate acestea, li s-au prezentat documentele câinilor, cele susținute de Nicoleta Adam fiind reale: câinii sunt vaccinați, sterilizați și microcipați, fiind totodată îngrijiți permanent de o persoană.
„Poate că nu are cum să fie în regulă o haită de câini în mijlocul satului, dar asta e deja altă discuție. Condițiile de bunăstare a animalelor sunt însă întrunite – și asta era responsabilitatea noastră să constatăm”, a spus directorul DSVSA, Sikó-Barabási Sándor.
Legea spune că oricine poate avea câte animale dorește – inclusiv câini, cu condiția de a le asigura condiții și îngrijire. Cu toate acestea, administrațiile locale pot limita numărul de animale dintr-o gospodărie sau locuință, prin hotărâre de consiliu – iar aceasta pare a fi singura soluție pentru Belin. Până când va fi însă introdusă o astfel de hotărâre, aprobată și pusă în practică, va mai trece ceva timp. Timp în care vecinii și câinii vor trebui să găsească o cale de conviețuire.