Satul Sărămaș, conectat la sistemul de apă și canalizare
Autoritățile au reușit să pună în funcțiune sistemul de apă și canalizare pentru satul Sărămaș, din comuna Barcani. Edilul Nicolae Pastor spune că toți cei care doresc se pot branșa acum la sistem. Totodată, primarul a anunțat că localitatea încă are bani de dat firmei care a realizat lucrările.
„Apă și canalizare în localitatea Sărămaș! După foarte multe eforturi (adaptări de proiect, suplimentări de materiale/foarte multe cheltuieli extra, dispoziții de șantier), am reușit într-un final să punem în funcțiune această rețea, iar azi (7 noiembrie 2022) să avem apă la robinet, totodată canalizarea să fie funcțională”, a anunțat luni, pe Facebook, edilul din Barcani.
El spune că, prin finalizarea acestui proiect, speră ca oamenii să înțeleagă de ce este nevoie de chibzuință în cheltuirea banilor din bugetul local.
„Pe lângă partea eligibilă din acest proiect (2 mil € - fonduri europene, obținute de vechea conducere), am venit cu suplimentări în valoare de aproximativ 63 miliarde lei vechi pentru a putea avea o rețea funcțională, iar branșamentele să fie la fiecare casă. Încă mai datorăm o grămadă de bani constructorului, însă avem toată încrederea că o să rezolvăm și această problemă. Cu această ocazie sper să înțelegeți toată chibzuința și toate momentele în care am spus că NU avem suficienți bani, iar „a drămui” banii publici (în primul rând ai dumneavoastră) este și va rămâne o prioritate pentru noi”, a explicat Nicolae Pastor.
Astfel, toți cetățenii din sat se pot branșa la rețeaua de apă și canalizare.
„Recomand branșarea la canalizare a tuturor gospodăriilor, în primul rând pentru evitarea sancțiunilor ce pot surveni în urma legii date recent vis-a-vis de deversarea apei uzate în mediul înconjurător. Prețul per mc apă va fi de 6,66 lei, iar prețul apei uzate deversate în sistemul de canalizare va fi calculat în lunile ce vin (cu siguranță mai mic față de prețul apei), în funcție de cantitatea ce va ajunge în stația de epurare de la Întorsura Buzăului”, a mai anunțat primarul, mulțumind primăriei și Consiliului Local din Întorsura Buzăului, pentru că și-au dat acordul să furnizeze și să primească în stația de epurare apa uzată, dar și Gospodăriei Comunale.
Sistemul de apă va fi pus în funcțiune și în satul Lădăuți
Pe lângă proiectul pentru sistemul de apă și canalizare de la Sărămaș, autoritățile vor să pună în funcțiune și rețeaua de apă pentru satul Lădăuți.
„În perioada următoare ne dorim să punem în funcțiune și rețeaua de apă din satul Lădăuți! Persoanele care doresc să se branșeze la rețea, le așteptăm la sediul Primăriei Barcani pentru a depune o cerere în acest sens”, a anunțat primarul, printr-o altă postare, publicată tot pe Facebook.
El a precizat că oamenii care vor să se racordeze la sistem trebuie să achiziționeze un cămin pentru a se putea amplasa apometrele, iar în acest sens Gospodăria Comunală Întorsura Buzăului recomandă „căminul pentru apometru să aibă un diametru de 80 sau 100 cm; apometrul să fie DN 20; amplasarea căminului să fie lângă proprietate (de preferat lângă drum, însă, dacă nu există spațiu suficient, în imediata apropiere a gardului)”.
„În perioada următoare, vom pune dopuri pe toate branșamentele aflate în exteriorul proprietății pentru a testa funcționalitatea rețelei. Având în vedere că suntem în prag de iarnă, vă rugăm să faceți căminele cât mai repede, sau să puneți robineți și să acoperiți cu pământ, pentru a nu îngheța pe timpul iernii. Dacă aveți nevoie de asistență sau alte întrebări vis-a-vis de amplasarea căminului de apometru și a apometrului, vă stăm la dispoziție”, a mai scris primarul Nicolae Pastor.
În satul Sărămaș locuiesc aproximativ 700 de persoane, iar în Lădăuți 800, conform edilului. Lucrările la rețeaua din satul Sărămaș au început în primăvara anului 2020.