Şase incendii de vegetaţie într-o singură zi
Zi incendiară pentru pompierii covăsneni, care au fost solicitaţi în ultimele 24 de ore să intervină pentru stingerea a şase incendii de vegetaţie uscată, produse în localităţile Bodoc, Ojdula, Lunga, Hilib şi Sâncrai.
Intervenţia pompierilor de la Detaşamentul Sfântu Gheorghe şi Secţia Târgu Secuiesc a dus la lichidarea incendiilor ce cuprinseseră aproximativ 11 hectare de teren.
De la începutul anului, în judeţul nostru s-au produs 30 de incendii de vegetaţie uscată la care au participat atât pompierii militari, cât şi cei din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.
În toate cele şase evenimente, cauza probabilă a incediului o reprezintă utilizarea focului deschis în spaţii deschise.
În aceste condiţii, pompierii covăsneni recomandă cetăţenilor care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor agricole să respecte următoarele măsuri de prevenire:
- arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul; acesta se solicită de la primăria de domiciliu, emiterea lui se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; - asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Se interzice realizarea arderilor de vegetaţie uscată, resturi vegetale sau mirişti în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, în condiţii meteorologice de vânt sau la lăsarea serii.
Atragem atenţia că, în conformitate cu prevederile HGR. 537/2007, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Sublocotenent Tolvaj Marian Marius