ACTUALITATE 7 ianuarie 2009

Sărbători în plin război

de Covasna Media | 767 vizualizări
Izbucnirea războiului din Fâşia Gaza i-a surprins pe mulţi români aflaţi în concediu în Israel. Plecată din Sfântu-Gheorghe pentru a petrece sărbătorile de iarnă în „Ţara Sfântă”, profesoara de istorie Maria Băilă, de la Şcoala Varadi Jozsef, a prins „în direct” izbucnirea conflictului şi a observat primele semne şi manifestări ale războiului, din ţara pe care o vizita. Astfel, pe lângă călătoriile sau pelerinajele la locurile sfinte, Zidul Plângerii sau Mormântul Sfânt, sejurul în Israel a fost „colorat” pe ici colo şi cu câte un MIG care traversa cerul, unele excursii planificate au fost anu late, iar starea de război şi-a făcut loc în viaţa tuturor locuitorilor. Maria Băilă vorbeşte despre Israel ca despre ceva unic, o experienţă spirituală intensă, în care te întâlneşti cu reprezentanţii a trei civilizaţii – iudaică, creştină şi islamică. O lume aparte, în care oamenii sunt mai mult decât ospitalieri, în care te simţi mai aproape de Dumnezeu şi în ...

Izbucnirea războiului din Fâşia Gaza i-a surprins pe mulţi români aflaţi în concediu în Israel. Plecată din Sfântu-Gheorghe pentru a petrece sărbătorile de iarnă în „Ţara Sfântă”, profesoara de istorie Maria Băilă, de la Şcoala Varadi Jozsef, a prins „în direct” izbucnirea conflictului şi a observat primele semne şi manifestări ale războiului, din ţara pe care o vizita. Astfel, pe lângă călătoriile sau pelerinajele la locurile sfinte, Zidul Plângerii sau Mormântul Sfânt, sejurul în Israel a fost „colorat” pe ici colo şi cu câte un MIG care traversa cerul, unele excursii planificate au fost anu late, iar starea de război şi-a făcut loc în viaţa tuturor locuitorilor.

O lume aparte...

Maria Băilă vorbeşte despre Israel ca despre ceva unic, o experienţă spirituală intensă, în care te întâlneşti cu reprezentanţii a trei civilizaţii – iudaică, creştină şi islamică. O lume aparte, în care oamenii sunt mai mult decât ospitalieri, în care te simţi mai aproape de Dumnezeu şi în care sar întoarce oricând, dar şi o lume a contrastelor. Odată cu izbucnirea războiului, deşi fiecare îşi continua viaţa în felul lui, era greu să nu-ţi îndrepţi atenţia asupra subiectului care a atras şi atenţia întregii lumi - războiul. Aflată pentru a treia oară în Israel, vizitatoarea noastră povesteşte câteva dintre experienţele sau trăirile încercate în primele zile de conflict. „Toţi vorbeau despre asta, dar în acelaşi timp fiecare îşi continua viaţa. Familiile cu copii în armată se temeau că vor fi trimişi în Sud, în conflict, la televizor ne uitam câte bombe au mai căzut şi câţi au murit, eşti prins fără să vrei”, povesteşte Maria Băilă. Acolo, fiecare casă are o încăpere de adăpost la subsol, cu privire la care ea însăşi a primit instrucţiuni cum să fie folosită şi în cât timp trebuie să ajungi la ea pentru a te apăra în eventualitatea unor bombardamente care ar fi avut loc în nordul ţării, unde se afla ea. Când a început războiul, Maria Băilă avea planificată o vizită în sudul ţării, în chiar zona unde a izbucnit totul, a oraşului Ber Sheva, dar după ce vocea de la radio a anunţat acest lucru, a amânat momentul. „Radiourile anunţau unde sunt demonstraţii şi care sunt locaţiile pe care trebuie să le evităm, acolo demonstraţiile sunt foarte dure, cu bâte, pietre, nu se rezumă la pancarte (...) Am trăit războiul prin zgomot, stăteam într-o casă în apropiere de o bază militară a Israelului de unde plecau MIGurile”, mai spune aceasta.

Jogging la umbra avioanelor

Starea de război s-a resimţit şi prin omniprezenţa poliţiştilor israelieni, în special pe poduri, la radio şi tv erau nelipsite instrucţiunile cu ce trebuie avut în vedere pe teritoriul ţării, iar în unele oraşe au izbucnit ciocniri între diferite grupuri. Din programul de relaxare al turistei românce, respectiv din jogging-ul pe malul mării, nu a lipsit umbra avioanelor care se îndreptau spre ţintă. Deasupra acestora s-a ridicat însă patriotismul şi solidaritatea israelienilor, care, povesteşte Maria Băilă, se îngrijeau de rudele sau prietenii lor situaţi în sudul ţării, oferindu-le tot sprijinul şi chiar casa dacă era nevoie. Tot ea mai spune că fiecare are adevărul său şi realitatea de acolo a fost prezen tată în diferite feluri, mai mult sau mai puţin exacte, iar din câte a auzit vorbindu-se printre israelieni, aceştia regretă moartea civililor în acest război, dar dorinţa lor este să se termine cu terorismul şi cu nesiguranţa.

Ana Sidon

Teme articol: razboi Israel Fasia Gaza
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.