ACTUALITATE 3 aprilie 2017

Săptămâna Prevenirii Criminalităţii în judeţul Covasna

de Covasna Media | 1094 vizualizări

În perioada 3–7 aprilie a.c., Poliţia Română desfăşoară, la nivel naţional, cea de-a douăsprezecea ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”.

Poliţia Română, prin structurile de prevenire a criminalităţii, organizează şi desfăşoară, la nivel naţional, „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, prima ediţie din acest an.

Activităţile desfăşurate, selectate în baza priorităţilor Poliţiei Române pentru anul 2017, urmăresc sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale, precum şi a implicării în activităţi cu caracter preventiv.

În intervalul menţionat, la nivelul judeţului Covasna se vor desfăşura activităţi structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă.

În acest sens, vor fi desfăşurate activităţi în următoarele domenii:

– Luni 3 aprilie – prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului

– Marţi 4 aprilie – siguranţa în mediul online

– Miercuri 5 aprilie – siguranţa în mediul online

– Joi 6 aprilie – prevenirea violenţei în mediul familial

– Vineri 7 aprilie – siguranţa rutieră.

saptamana prevenirii criminalitatii (3)În această perioadă, poliţiştii vor participa la dezbateri pe teme de interes (delincvenţa juvenilă, victimizarea minorilor, consumul de droguri, traficul de persoane, siguranţa în mediul online, infracţiunile contra patrimoniului, infracţiunile comise cu violenţă şi siguranţa rutieră) şi vor avea întâlniri cu elevi, părinţi, profesori şi directori ai unităţilor de învăţământ, bătrâni, administratori de societăţi comerciale şi de imobile, reprezentanţi ai comunităţilor multiculturale etc..

Pe parcursul săptămânii se vor organiza expoziţii pe teme de prevenire, vor fi prezentate filme şi spoturi tematice cu caracter preventiv și vor fi desfășurate concursuri pe tematici specifice.

Luni a fost ziua dedicată prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului

La data de 3 aprilie 2017, polițiștii au desfășurat activități pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și au distribuit materiale informative cu recomandări de prevenire a furturilor din buzunare, a furturilor din locuinţe sau din autoturisme. Activitățile s-au desfășurat în zona supermarketurilor din Sfântu Gheorghe, dar și la sediile unor asociaţii de locatari.

saptamana prevenirii criminalitatii (1)Pentru siguranţa locuinţei dumneavoastră, vă recomandăm:

– Ţineţi uşa de la intrarea în locuinţă încuiată, chiar dacă sunteţi acasă.

– Este util ca uşa să fie prevăzută cu vizor pentru a putea observa persoanele care vă vizitează.

– În cazul în care intrarea în scara blocului este prevăzută cu INTERFON de la care sunteţi apelat, permiteţi accesul doar persoanelor care vă vizitează pe dumneavoastră.

– Dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care vând/cumpără sau vor să vă prezinte unele produse, evitaţi-le. În nici un caz nu le permiteţi pătrunderea în locuință.

– Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie, deschideţi uşa atât cât permite lanţul de siguranţă şi verificaţi-i o viză lunară sau trimestrială valabilă pentru anul în curs, să nu aibă ştersături, iar liniile ştampilei de pe fotografie să coincidă cu liniile ştampilei de pe fila pe care este lipită.

– Nu lăsaţi bilet în uşă sau mesaje pe robotul telefonic, prin al căror conţinut să se certifice absenţa dumneavoastră din locuinţă.

– Nu daţi curs întâlnirilor propuse telefonic de persoane necunoscute, indiferent de motivul invocat de acestea. Un astfel de pretext constituie o modalitate de a vă face să părăsiţi locuinţa care între timp poate fi spartă.

– Evitaţi găzduirea temporară a persoanelor necunoscute.

– Dacă vă aflaţi în apartamentul dumneavoastră şi atenţia vă este atrasă de zgomote venite de pe palier, iar prin vizor observaţi că în faţa uşii vecine se află unul sau mai mulţi indivizi care au intenţia să forţeze acea uşă, apelați numărul de urgență 112 şi solicitaţi sprijinul organelor de poliţie.

– Dacă lipsiţi o perioadă mai îndelungată din locuinţă, încredinţaţi supravegherea acesteia unei persoane de încredere, iar dacă la revenire constataţi urme de forţare a uşii, nu pătrundeţi în locuinţă şi anunţaţi de urgenţă evenimentul organelor de poliţie.

În atenţia proprietarilor de autoturisme

– Pe timp de noapte, parcaţi numai în locuri bine iluminate.

– Instalaţi un sistem de alarmă eficient.

– Nu lăsaţi obiecte de valoare la vedere în autoturism (bani, portofele, telefoane mobile).

– La părăsirea autoturismului verificaţi dacă acesta este încuiat şi toate geamurile sunt ridicate complet.

– Asiguraţi-vă autoturismul, indiferent de intervalul de timp în care părăsiţi autovehiculul, şi nu lăsaţi cheia în contact.

Feriţi-vă de hoţii din buzunare!

Hoţilor din buzunare le place aglomeraţia. Ei găsesc terenul propice de acţiune în mijloace de transport în comun, în magazine, pieţe sau cu ocazia unor manifestări publice, unde, cu o mişcare rapidă, pot fura bunuri de valoare din genţi, buzunare sau coşuri de cumpărături.

Hoţul din buzunare este bine „antrenat” şi ajunge la nivelul la care, fără a fi observat, poate băga mâna în buzunare sau genţi pentru a fura diverse bunuri. De regulă, aceștia „muncesc” în echipă şi îşi dau interesul pentru ca planul lor să funcționeze - primul vă distrage atenţia, al doilea „lucrează”, iar al treilea preia prada. Există însă şi metode de autoprotecţie împotriva mâinilor lor „pricepute”:

– Ţineţi banii sau cardurile numai în buzunarele interioare ale hainei şi, de preferat, nu totul în acelaşi loc!

– Folosiţi borsetele, pentru că hoţii din buzunare nu le pot atinge fără a fi observaţi.

– Urmăriţi ca geanta să vă fie tot timpul închisă, iar în locurile aglomerate ţineţi-o strâns sub braţ. Verificaţi permanent integritatea ei.

– Nu puneţi niciodată portofelul sau geanta în coşul de cumpărături.

– Luaţi la dumneavoastră numai suma de bani pe care o consideraţi absolut necesară pentru o zi.

– În locurile aglomerate fiţi mai atenţi la cei ce vă înconjoară, mai ales la cele ai căror ochi urmăresc mai degrabă genţile sau buzunarele celorlalţi. Fiţi mai atenţi dacă cineva vă împinge din lateral sau dacă vă murdăreşte haina „din întâmplare”.

– Luaţi cu dumneavoastră numai atâtea bagaje de câte puteţi avea grijă!

Dacă sunteți victimă sau martor la săvârșirea unei astfel de infracțiuni apelați de urgență numărul unic de urgență 112!

Compartimentul Relaţii Publice

Agent principal de poliție Marin Nicoleta

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.