Sântilia de anul acesta, o ediție reușită în ciuda bugetului restrâns
Duminică, Valea Zânelor din Covasna a fost „inundată” de localnici și turiști care s-au bucurat împreună de atmosfera de sărbătoare, de bucate pe alese, de oferta meșteșugarilor populari și de programul artistic pregătit de organizatorii Sântiliei. Dat fiind contextul actual, aceștia au decis ca sărbătoarea să se țină numai într-o zi, față de două cât au durat celelalte ediții. A fost și un mijloc prin care organizatorii au încercat să reducă cheltuielile.
Îmbrăcați în costume populare, participanții de toate vârstele au venit în contact cu obiceiuri și tradiții strămoșești care continuă să exercite magnetism asupra oamenilor și care contribuie la definirea acestui spațiu.
„Noi am venit în concediu. Am aflat întâmplător de Nedeia mocănească și am venit să vedem despre ce este vorba. Nu am auzit de acest obicei. Suntem bucuroși să vedem că sunt și zone din țară în care tradiția se mai ține și că tinerele generații nu uită de unde se trag. La noi în zonă nu prea mai face nimeni astfel de sărbători. Am văzut și nunta și ni s-a părut foarte interesant”, ne-a declarat un turist venit din zona de sud a României.
„Pentru mine, este ca o întoarcere în timp. Așa am copilărit și noi, cu oile, cu caii, cu mâncare făcută la pirostrie. Atât că în satul bunicilor mei oamenii nu se îmbrăcau în costume populare. Aici văd multe persoane care au costume populare foarte complexe”, ne-a spus o altă turistă.
Organizatorii speră ca, începând de anul viitor, sărbătoarea Nedeii să revină la formatul inițial de două zile. Anul acesta, nedorind să facă cheltuieli inutile, dar și din dorința de a nu ține oamenii adunați prea mult timp într-un singur loc și a-i expune riscului de contaminare cu vreun virus nedorit, ei au decis ca sărbătoarea să se desfășoare doar în ziua de duminică.
„Se vede că, după doi ani de pandemie, lumea era dornică să vadă, să se bucure împreună cu noi de tot ceea ce ne-am străduit an de an să facem frumos. Din păcate, doi ani de zile am stat pe tușă. Ne-au venit idei noi... în același timp, am hotărât ca anul acesta sărbătoarea să fie doar o singură zi, pentru că, ținând cont de contextul actual și de ceea ce se întâmplă la noi în țară în general (n.r. criza financiară și puterea slabă de cumpărare a oamenilor în prezent), am zis să nu mai aruncăm mulți bani pe chestia asta, dar am vrut să ducem totuși tradiția mai departe. Să dea Dumnezeu ca în viitor să putem continua cu două zile, cum a fost și până acum!”, a declarat organizatorul Florin Balea.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Cultural-Creştină Justinian Teculescu şi Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Covasna, fiind un proiect cultural realizat cu sprijinul financiar al oraşului Covasna, al Consiliului Judeţean Covasna şi al agenţilor economici din zonă.