Sângele covăsnenilor, mai prețios de Ziua Mondială a Apei
Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe şi Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” din staţiunea Covasna au organizat miercuri, 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, o colectă de sânge. La acțiune s-au prezentat peste 40 de donatori, iar 36 dintre aceștia au fost eligibili. Organizatorii spun că sunt mulțumiți de rezultate, dar și că astfel de colecte se vor organiza la Covasna din trei în trei luni.
Acţiunea s-a desfășurat între orele 8:00 și 12:00, în incinta sălii de sport a Spitalului Orăşenesc Covasna, iar donatorii au beneficiat de o zi liberă de la locul de muncă, de un set de analize gratuite şi un tichet pentru alimente, dar și de o serie de facilităţi, cum ar fi acces gratuit la evenimentele culturale şi la bazele sportive şi de agrement aflate în subordinea Consiliului Local.
„Au fost în tabel 44 de înscriși, dintre care 36 au fost eligibili, ceea ce a fost un real succes. Au plecat vreo 17 litri de sânge din Covasna, deci a fost o acțiune reușită. Ceea ce este bine este că, pe lângă donatorii vechi, apar și donatori noi. Oamenii sunt foarte receptivi și toate acțiunile pe care le-am avut în acest sens au fost acțiuni reușite. (...) Condițiile de donare sunt stricte. Mereu se întâmplă cazuri în care sunt și persoane refuzate, adică 10-20% nu sunt eligibili. Nu ai voie să donezi dacă ai peste 60 de ani, dacă ai avut o afecțiune, dacă ai luat un medicament recent, deci sunt multe situații în care oamenii nu pot dona, dar noi astăzi am reușit să avem 36 de persoane eligibile, ceea ce e foarte bine. Asta este a treia acțiune și mi-am propus să fac astfel de colecte din trei în trei luni”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, inițiatorul acțiunii, medicul Nicolae Enea.
Cei care vor să doneze sânge o pot face și la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, de pe strada Bánki Donát nr. 15, în fiecare zi lucrătoare între orele 8:00-12:00.
Condițiile pentru a putea dona sunt următoarele: vârsta 18-60 ani; greutate minimă 60 kg; stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele 2 săptămâni); mic dejun și lichide servite înainte de donare; interzis consumul de băuturi alcoolice cu 48 de ore înainte de donare; interzis fumatul cu 2 ore înainte și după donare.
Sursa foto: ilustrativ/Nicolae Enea/ Facebook