ACTUALITATE 6 octombrie 2010

Sănătatea mentală, indispensabilă unei vieți normale

de Monica Vrânceanu | 361 vizualizări
10 octombrie este Ziua Internațională a Sănătății Mentale, aceasta fiind sărbătorită anual începând cu 1992 Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna arată că sănătatea mentală înseamnă mult mai mult decât absenţa bolii psihice, ea relevând de fapt fericirea, pacea minţii, bucuria și satisfacţia. Sănătatea mentală este definită ca fiind o parte a vieţii tuturor

10 octombrie este Ziua Internațională a Sănătății Mentale, aceasta fiind sărbătorită anual începând cu 1992

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna arată că sănătatea mentală înseamnă mult mai mult decât absenţa bolii psihice, ea relevând de fapt fericirea, pacea minţii, bucuria și satisfacţia. Sănătatea mentală este definită ca fiind o parte a vieţii tuturor, însemnând modul în care oamenii se înţeleg în familie, la şcoală, la serviciu, la joacă, în comunitate cu semenii lor. Înseamnă modul în care fiecare îşi poate armoniza dorinţele, ambiţiile, capacităţile, idealurile, sentimentele şi conştiinţa pentru a putea face faţă cerinţelor vieţii.

Potrivit DSP, deși persoanele cu probleme psihice pot primi ajutor medical, fără costuri prea ridicate, o mare parte dintre oameni suferă în tăcere, în vreme ce prejudecățile îi pot marginaliza nejusificat de restul societății.

”Un rol important în viaţa acestor bolnavi îl are medicul, dar nu înseamnă că toţi cei care au probleme de sănătate mentală ar trebui ţinuţi în sanatorii, departe de lumea civilizată. Este de datoria noastră să fim alături de ei şi să avem grijă ca respectivii bolnavi să se adreseze medicului. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine pentru ei, pentru noi toţi”, se arată într-un comunicat al DSP Covasna.

Bolile mentale nu țin cont de vârstă sau bogăție

Potrivit instituției, afecțiunile mentale pot apărea la orice om, fie că acesta este copil, adolescent sau adult, bărbat sau femeie, sărac sau bogat. Din datele DSP Covasna, unul din cinci copii (sub 16 ani) suferă de afecțiuni mentale medii sau severe, însă majoritatea nu sunt trataţi din cauza faptului că serviciile de Sănătate Mentală sunt destinate adulţilor.

În țările dezvoltate, numărul persoanelor afectate de schizofrenie este de 7 milioane, iar în cele aflate în curs de dezvoltare numărul atinge 38 milioane; în cazul epilepsiei raportul este similar - 7,5 milioane, respectiv 37,5 milioane.

DSP arată că schizofrenia este tratabilă, epilepticii descoperiţi la timp pot fi ajutaţi medical pentru a beneficia de un control complet al crizelor, iar persoanele afectate de depresie pot fi ajutate, în cele mai multe cazuri, pentru a reveni la o viaţă normală. Ajutorul poate veni de la medicii de familie şi asistenţii lor, precum şi din partea specialiştilor (psihologi, psihiatri, neurologi şi lucrători sociali), familia celui afectat trebuind să fie ajutată și ea, pentru a susține starea de bine a acestuia.

Bolile neurologice şi bolile psihice au diferite grade de severitate: tranzitorii (probleme acute provocate de stres), periodice (caracterizate de acutizări urmate de perioade de depresii), continue şi agravate în timp (Alzheimer), iar tratamentul trebuie să fie adecvat afecţiunii şi situaţiei sociale ale bolnavului.

Viitorul, influențat de starea mentală

Sănătatea mentală are efecte asupra vieții şi viitorului unei persoane tinere, putându-i afecta învăţatul, relaţiile cu ceilalţi şi sănătatea fizică.

Printre factorii de mediu care care pot favoriza apariţia problemelor de sănătate mentală se numără expunerea la un mediu toxic cu nivel ridicat de poluare, expunerea la violenţă (abuz fizic, sexual, violenţă verbală sau emoţională), stresul legat de sărăcie, discriminare sau alte lipsuri, pierderea unei persoane importante în viaţa tînărului, fie prin moarte, divorţ sau ruperea unei relaţii și multe altele.

Se pare că mulţi dintre tinerii cu probleme de sănătate mentală care au nevoie de ajutor nu îl primesc, problemele de sănătate mentală ale adolescenţilor nefiind recunoscute, mai ales în contextul în care nu există instituții specializate pentru tratarea acestora.

”Promovarea sănătăţii mentale presupune studiul cauzelor, al dinamicii tulburărilor şi bolilor mintale şi, implicit, instituirea măsurilor de combatere şi prevenire. Succesul acestor măsuri depinde de nivelul de dezvoltare socială, capacităţile organizatorice şi funcţionale ale unităţilor medicale, sistemul educaţional, implicarea familiei, a comunităţii, gradul de colaborare dintre ele”, mai arată comunicatul DSP, care subliniază că sănătatea mentală este indispensabilă sănătății generale a unui om, indiferent de vârsta acestuia sau statutul social.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.