Salvamont Covasna: „Tragem un semnal de alarmă, ca asociațiile să nu marcheze neconform traseele turistice”
Salvamont Covasna a transmis un apel, prin intermediul unei conferințe de presă, organizată recent la Prefectură, ca persoanele care se pregătesc de drumeții să aleagă doar rute marcate corespunzător, cu însemnele oficiale, și înregistrate în bazele de date ale autorităților. Mesajul vine în contextul în care există multe trasee marcate neoficial, care pot îngreuna accesul salvatorilor în cazurile unor situații de urgență.
„Am făcut apel de foarte multe ori și tot există problema. Ne întâlnim tot mai des în pădure cu marcaje neconforme, care nu respectă prevederile legii HG 77 din 2003. Sunt diferite asociații, poate și persoane fizice, care marchează trasee turistice în pădure. Este un pericol pentru turiști, pentru că ei poate nu știu că acel marcaj este sau nu conform legii și, în cazul în cazul se întâmplă vreun accident și se apelează numărul unic de urgență, colegii de la Salvamont nu pot interveni fiindcă noi nu cunoaștem aceste trasee. (...) Din acest motiv prezintă pericol iminent. Pe noi ne bucură faptul că sunt asociații care vor să marcheze trasee, nu interzice legea, dar există o singură condiție: să o facă cu acordul și acceptul Salvamontului”, a declarat directorul Centrului Județean Covasna pentru Protecția Naturii și Salvamont, Leonid Moscviciov.
Asociațiile care totuși vor să ajute cu marcarea traseelor sunt rugate să contacteze Serviciul Salvamont, pentru a demara împreună astfel de acțiuni, astfel încât traseele să fie și introduse în baza de date.
„Legea stipulează foarte bine ce înseamnă marcaj turistic, cum se face, sunt niște cerințe minimale: grad de dificultate, timpul de mers, diferență de nivel. Sunt niște aspecte de care trebuie ținut cont. Salvamont vine în întâmpinarea acestor asociații și o să îi ajutăm la marcarea acestor trasee, respectiv înregistrarea lor în baza noastră de date pentru a putea interveni în caz de accidentare”, a mai spus Leonid Moscviciov.
Acesta a punctat și că marcarea fără acordul autorităților a traseelor este ilegală.
„Constituie contravenție și se sancționează amenajarea și reamenajarea de trasee turistice, instalarea de panouri informative fără avizul administratorului și al custodelui, dacă ne referim la ariile protejate. Ca să evităm situații neplăcute, tragem un semnal de alarmă ca să nu se marcheze neconform”, a punctat directorul Salvamont Covasna.
Zone marcate necorespunzător au fost identificate pe toată raza județului Covasna, dar în special în zona Munților Bodoc, de exemplu, însă s-au observat și în zona protejată a Mestecănișului de la Reci. Potrivit lui Leonid Moscviciov, o problemă este și că, pe lângă faptul că se marchează fără autorizație, se și strică și se șterg însemnele oficiale.
La Salvamont Covasna lucrează în prezent 18 persoane, dintre care patru angajate și restul voluntari.
Sursa foto: Facebook/ Salvamont Covasna/Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat