ACTUALITATE 5 mai 2010

Sacrificarea cailor infectaţi cu virusul anemiei, din nou în actualitate

de Covasna Media | 777 vizualizări
Sacrificarea şi despăgubirea cailor bolnavi în anii precedenţi a fost greoaie fiind îngreunată şi de faptul că până nu demult diagnosticul bolii şi dispunerea sacrificării erau atribuţiile serviciilor veterinare, dar acordarea despăgubirilor se realiza prin intermediul direcţiilor agricole. Astfel, din efectivul de cabaline din 2006 (12.823 cai) 360 erau bolnave. În perioada 2006-2007 au fost sacrificaţi un număr de 306 cai

Sacrificarea şi despăgubirea cailor bolnavi în anii precedenţi a fost greoaie fiind îngreunată şi de faptul că până nu demult diagnosticul bolii şi dispunerea sacrificării erau atribuţiile serviciilor veterinare, dar acordarea despăgubirilor se realiza prin intermediul direcţiilor agricole. Astfel, din efectivul de cabaline din 2006 (12.823 cai) 360 erau bolnave. În perioada 2006-2007 au fost sacrificaţi un număr de 306 cai ai căror proprietari au fost despăgubiţi cu întârziere, în unele cazuri ajungându-se chiar la procese civile.

Datorită modificării reglementărilor legale din 2009, azi plata despăgubirilor este mult mai rapidă şi mai uşoară. Pe lângă diagnosticul şi dirijarea către un abator autorizat a animalelor infectate, acordarea despăgubirilor se realizează prin intermediul direcţiilor sanitare veterinare judeţene.

Graţie acestui lucru din cei 59 de cai sacrificaţi în 2010, celor 16 proprietari s­au alocat deja sumele corespunzătoare (pentru caii sacrificaţi în lunile februarie-martie). Pentru celelalte cabaline, tăiate în luna aprilie, întocmirea dosarelor este în curs, urmând în curând acordarea sumelor cuvenite.

Având în vedere faptul că boala se transmite prin sângele cailor infectaţi (prin intermediul căpuşelor, a ţânţarilor, a muştelor etc.), caii infectaţi transmit boala celor sănătoşi din vecinătăţi, localitate etc. ajungând astfel la extinderea infecţiei.

Virusul incriminat este foarte rezistent. De exemplu, în sângele uscat de pe fân, virusul îşi păstrează capacitatea infestantă 180 de zile.

Animalele bolnave nu se pot trata. Caii infectaţi nu prezintă niciun semn clinic în prima fază a bolii, dar în câteva luni, timp în care poate infecta ceilalţi cai din jur, apar semne de oboseală, ameţeli şi moarte fulgerătoare.

După cele mai noi evidenţe, la începutul acestui an în judeţ dintr-un efectiv de 12.157 de cai au fost ţinute în evidenţă 232 capete bolnave. În cele patru luni de la începutul anului au fost depistate încă 26 de animale. Important de ştiut este faptul că animalele odată depistate pozitive rămân în evidenţă ca şi bolnave. Datorită unor principii biologice, de la animalele odată depistate pozitive nu se mai recoltează niciodată probe de sânge pentru repetarea analizelor.

Pentru prevenirea extinderii bolii, conform reglementărilor în vigoare animalele bolnave trebuie izolate la nivelul grajdului nepermiţând ieşirea acestora din gospodărie.

Până când întregul efectiv de cai infectaţi nu se va sacrifica, posibilitatea reacutizării infecţiei la un număr mai mare de animale este permanentă. Carnea cailor sacrificaţi poate fi dată în consum uman, virusul fiind periculos numai pentru cabaline.

Toate cabalinele serologic pozitive din stoc, în număr de 155 la ora actuală, trebuie sacrificate până la sfârşitul lunii mai. Pentru aceasta s-a format o comisie judeţeană care evaluează caii bolnavi la preţul pieţii după care animalele sunt programate pentru sacrificare la cele două abatoare aprobate din judeţ.

Nu dorim neapărat să recurgem la măsuri restrictive, dar având în vedere faptul că aceasta este o acţiune de interes naţional, toţi proprietarii de cabaline bolnave înregistrate, care nu vor preda animalele conform programării vor fi sancţionaţi cu amendă contravenţională de până la 24.000 lei.

Dr. Sikó Barabási Sándor, director DSVSA Covasna

Sursa foto: recolta.eu

Teme articol: cai anemie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.