S-au călcat în picioare pentru ajutoarele alimentare
Mii de oameni din Sfântu Gheorghe beneficiază de ajutoare alimentare de la UE și subvenții la încălzire
Fiecare început de toamnă crește intensitatea problemelor sociale, tocmai prin prisma faptului că frigul și posibilitățile mai reduse de câștiguri pentru cei fără locuri de muncă stabile ori cu situații sociale mai speciale îi fac, pe cei mai mulți, să caute sprijinul autorităților. Cei care răspund de aceste chestiuni în Sfântu Gheorghe sunt cei de la Direcția pentru Asistență Comunitară (DAC), care în prezent lucrează pe două aspecte foarte importante pentru oameni: ajutoarele alimentare din partea Uniunii Europene (UE) și pregătirea primirii cererilor referitoare la ajutorul de încălzire.
A început distribuirea alimentelor de la UE
Directorul DAC, Tankó Vilmos, ne-a declarat că ajutoarele au sosit și că sunt destule pentru fiecare, însă chiar și așa, oamenii preferă să se înghesuie și să se calce în picioare, doar-doar vor intra mai repede în posesia alimentelor. Potrivit lui Tankó, în Sfântu Gheorghe avem aproximativ 4.000 de beneficiari de astfel de ajutoare – 1.500 de șomeri, 750 de beneficiari ai Venitului minim garantat, persoane cu handicap și pensionari cu venituri mici (sub 400 de lei).
„Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că aceste ajutoare nu se termină, că pentru fiecare care este pe listă vor ajunge alimentele. Nu pot fi distribuite într-o singură zi sau o singură săptămână aceste ajutoare, din moment ce avem mii de beneficiari – e lesne de înțeles că nu pot primi toți deodată. Noi am făcut un program, în sensul că o zi lucrăm cu beneficarii de venit minim garantat și pensionarii, iar în altă zi cu cei cu handicap și șomerii”, a explicat Tankó Vilmos.
S-au călcat în picioare pentru mâncare
Pe de altă parte, oamenii s-au călcat în picioare la propriu în aceste zile, ca să intre în posesia alimentelor de la UE. În acest an, prima tranșă a ajutoarelor alimentare este compusă din câte 18 kilograme de făină albă, nouă kilograme de mălai, trei kilograme de zahăr, șase litri de ulei de floarea soarelui, două cutii de legume și zacuscă și o cutie de roșii decojite în suc propriu, pentru fiecare persoană. Va urma în perioada următoare o nouă tranșă, în care beneficiarii vor primi macaroane, miere de albine și conserve de carne.
„Pentru noi, cei cu pensii mici, aceste ajutoare sunt foarte binevenite. Ne ajută foarte mult pe perioada de iarnă, trecem mai ușor aceste luni în care facturile sunt mari”, ne-a spus doamna Maria, care după ce a stat la coadă două zile, a reușit în cele din urmă să intre în posesia ajutoarelor.
Femeia este totuși nemulțumită, pentru că, spune ea, organizarea distribuirii este destul de proastă. Mai exact, ea și cu alți beneficiari s-au plâns de faptul că au fost bruscați de romi, îndreptățiți și ei la ajutoare, prin prisma faptului că sunt beneficiari de venit minim garantat.
„Întotdeauna cei mai „vocali” sunt beneficiarii de ajutor minim garantat. Ei vor să fie primii, mereu și peste tot. Nu avem ce face în acest sens, încercăm să menținem o ordine, atât cât putem. Oamenii se înghesuie acum cu sutele, iar apoi, luna viitoare, vor veni câte 25-30 pe zi – spun asta din experiența anilor precedenți. Ajutoarele nu se termină, sunt asigurate pentru toți cei care sunt pe liste”, a explicat Tankó Vilmos.
Vești bune pentru cei care se încălzesc cu electricitate
Cea de-a doua activitate de actualitate a Direcției în această perioadă o reprezintă primirea cererilor pentru ajutorul de căldură. Potrivit lui Tankó Vilmos, în Monitorul Oficial a fost deja publicat actul normativ referitor la aceste ajutoare, însă nu au apărut încă normele de aplicare.
„Practic, au fost schimbate cuantumurile, astfel încât să se acopere diferențele pe care le provoacă scumpirea cu câteva procente a gazelor naturale. În plus, din acest an se va acorda ajutor și celor care se încălzesc cu energie electrică”, a spus Tankó, arătând că familiile sau persoanele cu venituri între 155 lei şi 615 lei/persoană vor primi, în premieră, ajutoare pentru încălzirea cu energie electrică variind între 48 şi 240 lei.
Șeful DAC a ținut să precizeze că până la publicarea normelor de aplicare nu se poate începe niciun demers legat de aceste ajutoare, deoarece normele cuprind inclusiv formularele tipizate, iar acestea vor trebui tipărite și apoi distribuite populației.
„Nu suntem în întârziere, pentru că ajutorul se va acorda începând cu luna noiembrie, deci este timp destul”, ne-a spus Tankó Vilmos.
Anchete sociale
O altă premieră este faptul că se va permite controlul în timpi reali al celor care primesc aceste ajutoare – adică cei de la Direcție vor putea face anchete sociale chiar în lunile de iarnă, pentru a vedea dacă cele declarate în acte corespund cu realitatea, în vreme ce până acum anchetele trebuiau realizate după sezonul rece. În general, la Sfântu Gheorghe se depun în jur de 3.000 de cereri pentru ajutorul de încălzire, însă odată cu introducerea ajutorului pentru cei care se încălzesc cu energie electrică, numărul ar putea crește.
Pentru toate ajutoarele, indiferent de sistemul de încălzire, specialiştii Ministerului Muncii au estimat că, în perioada 2013 – 2014, va fi necesară o sumă de 563,3 milioane lei, din care, pentru finalul acestui an, respectiv pentru lunile noiembrie şi decembrie, efortul bugetar va fi de 176,8 milioane de lei.
Locatarii din blocurile sociale acumulează datorii
DAC mai are în administrare Cantina Socială, Blocul Sing-Sing și blocurile sociale din oraș. Potrivit lui Tankó Vilmos, Cantina oferă o masă pe zi pentru aproximativ 170 de persoane, iar acest număr ar putea crește și el, odată ce vremea rece se va face tot mai simțită. La acel moment, probabil că Direcția va relua programul în care oferea ceai cald. În Sing-Sing mai sunt în prezent 48 de familii, iar Tankó Vilmos spune că și acestea se vor muta, în mare parte, în blocurile sociale din Lunca Oltului.
„Aceste blocuri sunt o realizare a orașului, însă din păcate avem probleme din cauză că numărul celor care nu se achită de obligațiile financiare legate de plata facturilor este destul de mare. Una peste alta, nu este foarte ușoară munca pe probleme sociale, de multe ori avem de-a face cu oameni supărați, nervoși, cu lipsuri, cărora trebuie să le oferim soluții – și uneori nu acceptă că aceste soluții pot să nu existe sau să nu vină tocmai când vor ei. Dar încercăm, pe cât posibil, să facem astfel încât să le rezolvăm problemele tuturor, în măsura în care putem să o facem”, ne-a mai spus Tankó Vilmos, adăugând că prioritatea DAC, dincolo de programele de subvenționare sau distribuire a alimentelor, o reprezintă finalizarea modernizării și reabilitării clădirii care va adăposti Creșa din Sfântu Gheorghe. Acest lucru se face printr-un proiect pe care s-au câștigat bani europeni, iar dacă totul va merge bine, orașul va avea la începutul verii viitoare o creșă nou-nouță.