S-a schimbat modificarea
Ordonanţa privind impozitarea drepturilor de autor vine cu noi modificări și prevederi
Conducerile Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), prin directorul Kelemen Tibor, și Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna, prin directorul Viorel Sălăgean, au prezentat la sfârșitul săptămânii trecute elementele de noutate care au fost introduse privind OUG nr. 58 pe 2010 și care vizează persoanele ce realizează venituri de natură profesională, altele decât salarială, din drepturi de autor și sau în baza unor convenţii, contracte civile. Esenţa rămâne aceeași, și anume persoanele vizate sunt obligate la plata contribuţiilor individuale de asigurări sociale.
Proiectul de ordonanţă prevede și veniturile profesionale obţinute în mod ocazional, respectiv cu caracter de regularitate, prezentându-se pentru fiecare dintre situaţii dacă se datorează sau nu contribuţiile individuale la sistemul de asigurări sociale și pentru șomaj, după cum urmează: persoanele care obţin pe lângă salariu și alte venituri de natură profesională – drepturi de autor – nu datorează contribuţiile individuale și pentru acestea. În schimb, persoanele care, în mod ocazional, realizează venituri de natură profesională în mod exclusiv, datorează contribuţiile individuale.
În această situaţie, baza de calcul anuală nu poate depăși de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
În ceea ce privește persoanele care obţin cu regularitate venituri din drepturi de autor, pe lângă salariu, ele datorează contribuţiile individuale și pentru aceste venituri. Nici în acest caz, baza de calcul lunară nu poate depăși de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Mai departe, același proiect spune că persoanele care au venituri cu regularitate, exclusiv drepturi de autor, datorează contribuţii individuale, caz în care se poate depăși acel de cinci ori salariul mediu brut.
Cozi evitate pe viitor
O noutate este reprezentată de obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale, corespunzătoare veniturilor de natură profesională, care revine plătitorului de venit. Astfel, cozile de la finele lunii august, care au iscat un mare scandal la nivel naţional, vor fi evitate pe viitor, angajatorii având obligaţia de a depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială.
Prevederile Ordonanţei nu se aplică persoanelor asigurate în alte sisteme – cele din Ministerul Administraţiei și Internelor, SRI, precum și unor caregorii profesionale precum avocaţii sau cei din cultele religioase, iar prevederile actului se aplică pentru venituri plătite după intrarea în vigoare a acestuia.
Perioadele pentru care persoanele fizice au plătit contribuţiile individuale de asigurări sociale, potrivit prevederilor legale în vigoare până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, constituie stagiu de cotizare în sistemul public.
Peste 3.000 de declaraţii depuse în judeţ
Obligaţia declarării, calculării, reţinerii și plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale și de asigurări de șomaj, care corespunde veniturilor de natură profesională, revine plătitorului de venit.
Proiectul cuprinde reglementări tehnice cu privire la punctajul mediu anual pentru stabilirea pensiei, stagiul de cotizare aferent precum și cu privire la valorificarea acestor tipuri de venituri la stabilirea stagiului de cotizare și a indemnizaţiei de șomaj.
Un alt aspect spune că persoanele care fac parte din categoria care nu trebuie să plătească, la fel și pensionarii, trebuie să anunţe acest lucru.
Conform directorului AJOFM Covasna, elementele punctate în noua Ordonanţă ar putea reduce semnificativ timpul petrecut la ghișee și ar fi eliminate tensiunile aferente de aici.
Până joia trecută, la sediul AJOFM își declaraseră veniturile un număr de 1.348 de persoane și se încasaseră 6.335 de lei. Majoritatea deponenţilor sunt din Sfântu-Gheorghe, iar domeniile din care au fost depuse declaraţii sunt dintre cele mai diverse.
Directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna, Viorel Sălăgean, a declarat că noile reglementări vor ușura într-adevăr modul de colectare a contribuţiilor sociale de la cei care realizează venituri din convenţii, drepturi de autor și alte astfel de contracte, ridicându-se totodată și o presiune care venea pe umerii instituţiilor implicate - Casele de Pensii, Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă și Casele de Sănătate, mai ales în contextul în care minimalizarea cheltuielilor bugetare a dus la reduceri de personal peste tot. Mergându-se pe vechea Ordonanţă care obliga la plata de către beneficiari a asigurărilor sociale din alte venituri decât salariul, din 25 august și până în 9 septembrie, la CJP Covasna au fost depuse 1.812 declaraţii și s-au încasat 114.868 de lei.