ACTUALITATE 29 iunie 2016

Românii săraci, bătrâni sau bolnavi vor plăti facturile la gaze doar pe baza consumului efectiv, nu pe estimări

de Covasna Media | 633 vizualizări

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un nou regulament privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, una din principalele modificări aduse fiind faptul că toți consumatorii vulnerabili, categorie în care sunt incluși consumatorii cu venituri reduse și cei considerați vulnerabili din motive de vârstă sau sănătate, vor plăti factura lunară doar pe baza consumului efectiv de gaze, și nu pe baza unor estimări ca în prezent.

Noul regulament va fi aplicat după publicarea în Monitorul Oficial. Măsurile sunt menite să îi protejeze pe consumatorii considerați vulnerabili la fluctuațiile prețurilor la gaze naturale.

„Pentru clienții vulnerabili din motive de venituri reduse, facturarea lunară a consumului de gaze naturale se va realiza de furnizor doar pe baza consumului efectiv de gaze naturale, determinat prin citire de către operator/autocitire de către clientul vulnerabil a indexului echipamentului de măsurare, în perioada în care instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale acordă acestor clienți ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale”, a informat miercuri ANRE.

Pentru clienții vulnerabili din motive de vârstă și sănătate s-a avut în vedere „asigurarea accesului la serviciile oferite de furnizor prin modalități adaptate necesităților acestor clienți”, arată news.ro.

ANRE a detaliat și măsurile pe care furnizorul de gaze are dreptul să le ia atunci când clientul final nu își achită factura în termenul scadent prevăzut în contractul de furnizare a gazelor naturale.

Astfel, întreruperea furnizării gazelor naturale ca urmare a neachitării facturii și rezilierea contractului de furnizare a gazelor se vor putea face doar cu transmiterea unui preaviz clientului final.

„Prin promovarea noului Regulament, ANRE a urmărit stabilirea principiilor de bază ale funcționării pieței cu amănuntul de gaze naturale, creând astfel un cadru de reglementare unitar care să asigură protecția clienților finali de gaze naturale, indiferent de regimul de furnizare al acestora, respectiv pe piața reglementată sau pe piața concurențială de gaze naturale”, spun oficialii ANRE.

De asemenea, atunci când facturarea se face pe baza autocitirii, furnizorul este obligat să-i comunice clientului final, prin intermediul facturii, intervalul de timp în care se poate transmite indexul autocitit și linia telefonică dedicată și gratuită, care înregistrează atât data transmiterii indexului autocitit, cât și conținutul mesajului.

În acest sens, indexul autocitit poate fi transmis într-o perioadă de minimum cinci zile calendaristice.

ANRE a stabilit, totodată, cadrul necesar pentru asigurarea accesului clienților finali și al furnizorilor la datele de consum gestionate de operatori, în condiții de securitate și confidențialitate.

Autoritatea a introdus și un capitol distinct referitor la facturare, care detaliază principiile generale, perioada de facturare, modul de determinare a consumului de gaze naturale aferent unei perioade de facturare, informațiile minime care trebuie cuprinse în factură, precum și modul de emitere, transmitere și plată a facturilor.

Autoritatea a stabilit, totodată, un set minim de informații pe care furnizorul are obligația să le includă în factură și în documentele anexate acesteia.

Astfel, „factura de gaze naturale va avea o primă pagină care va cuprinde elementele necesare pentru a înțelege cum este facturat consumul de gaze naturale și cât trebuie să plătească clientul final pentru acest consum, având în spate celelalte informații privind facturarea care oferă periodic clientului final o perspectivă cuprinzătoare asupra consumul efectiv realizat și a costului actual cu gazele naturale", se arată în comunicatul ANRE.

În acest fel,  consumatorii au posibilitatea să-și ajusteze propriul consum.

Companiile de distribuție trebuie să transmită clienților și informații privind dreptul clientului final de a beneficia de un nivel minim de calitate a serviciului de furnizare și informații privind modalitățile de transmitere a plângerilor de către clienții finali, mai precizează profit.ro.

 

Teme articol: Romania facturi consum gaze plata
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.