ACTUALITATE 28 ianuarie 2016

România, codaşă la calitatea sistemului medical

de Covasna Media | 371 vizualizări

Sistemul sanitar din România s-a clasat anul trecut pe locul 32 din 35 de ţări din Europa, arată raportul unei companii suedeze ca se ocupă de evaluarea sistemelor medicale. Potrivit documentului, ţara noastră a obţinut puţin peste jumătate din punctaj. Repreze­n­tanţii medicilor din România consideră că singura soluţie pentru însănătoşirea sistemului este alocarea unor sume mai mari de bani.

România a fost evaluată după 48 de indicatori, printre care rezultatele tratamentelor, gama de servicii medicale oferite, dar şi produsele farmaceutice disponibile pe piaţă. Ţara noastră a obţinut cel mai slab punctaj, la cei mai importanţi indicatori: 104 puncte din 250 la rezultatele tratamentelor, 63 de puncte din 150 la gama de servicii medicale oferite şi 43 din 100 la produsele farmaceutice disponibile pe piaţă.

De menționat este că cei mai mulţi dintre pacienţi exact aceste probleme le reclamă: modul de diagnostic şi rezultatele tratamentului.

„Nu aşa se procedează, în momentul în care ai luat un bolnav şi este într-o stare gravă, trebuie să te ocupi de el, trebuie să găseşti soluţii, să-i îmbunătăţeşti starea”, a declarat un pacient.

„Ce m-a nemulţumit cel mai mult e că nu pun diag­nosticul cum trebuie şi când trebuie. Se bâlbâie, nu au nici aparatură, nu sunt nici medici, nu ştiu, ceva se întâmplă”, a adăugat alt pacient.

Medicii spun că pentru rezolvarea situaţiei din sănătate este nevoie, în primul rând, de identificarea problemelor.

„Pentru a rezolva, în primul rând decidenţii trebuie să fie conştienţi şi să recunoască public faptul că există o problemă în sistemul de sănătate, deoarece până acum toată lumea spune că lucrurile sunt bine şi că avem tot ce ne trebuie”, a precizat președintele Alianței Medicilor din România, Bogdan Tănase.

În 2014, la precedentul raport, România s-a clasat pe penultimul loc în topul sistemelor medicale din 36 de ţări din Europa. Anul trecut, spre deosebire de 2014, singurii indicatori unde ţara noastră a obţinut un punctaj mai mare sunt reducerea deceselor cardiovasculare şi a deceselor prin accident vascular cerebral. Poziţia codaşă ocupată în ultimii doi ani de sistemul medical românesc este cauzată în primul rând de lipsa banilor, spun reprezentanţii cadrelor medicale.

„De fapt aşteptăm cu toţii o creştere economică substanţială la nivelul întregii Românii, care să producă banii aceia care să se întoarcă în proporţia cuveni­tă la sănătate”, a declarat președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean.

În raportul Indexului European al Sistemelor Medi­cale, România depăşeşte doar Albania, Polonia şi Muntenegru. Pe primul loc se află Olanda cu 916 puncte din 1000.

(digi24.ro)

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.