ACTUALITATE 21 septembrie 2016

România are liber la exportul de porcine

de Iulia Drăghici - Taraș | 341 vizualizări

Veşti bune pentru fermierii români! După aproape 10 ani de restricţii, România îşi recâştigă dreptul de a face export cu porci vii și cu carne de porc, nu doar în spațiul comunitar, ci și în țări terțe. Decizia a fost votată cu unanimitate la Comisia Europeană de la Bruxelles, în 14 septembrie.

„Restricțiile privind comerțul intracomunitar cu porci vii și produsele din carne de porc au fost impuse României încă din perioada de pre-aderare, iar eforturile factorilor de decizie din administrația veterinară românească au fost canalizate pentru dovedirea faptului că, în țara noastră, virusul acestei boli nu mai circulă printre suinele domestice și sălbatice. Pentru a-și recăpăta statutul de liber de boală, serviciile veterinare din România au desfășurat în fiecare an programe ample de supraveghere, control și eradicare, cofinanțate de Uniunea Europeană. Implementarea programelor anuale de eradicare a pestei porcine clasice din perioada 2007 - 2016 a condus la o îmbunătăţire evidentă a situaţiei pestei porcine clasice în România, situație dovedită și de rapoartele misiunilor UE din ultimii ani. Noua decizie va intra în vigoare la publicarea ei în Jurnalul Oficial al UE”, arată un comunicat de presă transmis de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna.

Aceeaşi sursă arată că ţara noastră este printre primele trei state din lume care exportă ovine şi caprine în lumea arabă. „Fermierii mari, recunosc faptul că aleg să dea animalele unor parteneri din lumea arabă fiindcă aceştia nu sunt pretenţioşi în privinţa calităţii, dar plătesc repede, ce-i drept în funcţie de calitate”, informează DSVSA Covasna.

 

Teme articol: Romania export porcine
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.