ACTUALITATE 28 septembrie 2010

Rezervaţia de la Reci își va schimba custodele

de Ana Sidon | 495 vizualizări
Un aspirant la rolul de „custode” este Consiliul Judeţean Consiliul Județean Covasna (CJ) va face demersuri pentru preluarea custodiei Rezervației Naturale de la Reci, pentru care are de altfel și un proiect de promovare turtistică. Vicepreședintele CJ, Demeter Janos, a declarat că din cauza problemelor de buget și pentru că nu are personal suficient, fiind implicată în numeroase programe, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna a renunțat la custodia rezervației.

Un aspirant la rolul de „custode” este Consiliul Judeţean

Consiliul Județean Covasna (CJ) va face demersuri pentru preluarea custodiei Rezervației Naturale de la Reci, pentru care are de altfel și un proiect de promovare turtistică.

Vicepreședintele CJ, Demeter Janos, a declarat că din cauza problemelor de buget și pentru că nu are personal suficient, fiind implicată în numeroase programe, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna a renunțat la custodia rezervației.

„Când ministerul va scoate la concurs custodia, ne vom prezenta intenția de a o prelua. Avem în zonă un program turistic care va fi depus la POS Mediu, am cumpărat inclusiv un teren de 2.400 de mp”, a declarat Demeter.

Reprezentantul CJ spune că ar fi interesați de custodia rezervației și intenționează să înființeze acolo inclusiv o structură administrativă Natura 2000, pe care să o administreze.

În luna ianuarie, Ministerul Mediului a organizat o sesiune de depunere a dosarelor pentru preluarea în custodie, respectiv administrarea ariilor naturale protejate de interes naţional şi comunitar.

Siturile au fost selectate pe baza criteriilor stabilite de comun acord între reprezentanţii ministerului de resort şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, ai Regiei Naţionale a Pădurilor şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Custozii ariilor naturale protejate trebuie să aibă calificarea, instruirea şi mijloacele necesare pentru aplicarea măsurilor de ocrotire şi conservare a bunurilor încredinţate.

Ei trebuie să fie atestaţi de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, încheindu-se apoi o convenţie în care se stipulează drepturile şi obligaţiile ce revin fiecărei părţi.

Pentru activităţile şi administrarea ariilor naturale protejate, custozii nu sunt plătiţi. Natura 2000 este o reţea ecologică europeană cu arii protejate, desemnată pe criterii ştiinţifice, care are la bază mai multe directive europene, adoptate de legislaţia română în scopul stopării declinului biodiversităţii prin conservarea pe termen lung a celor mai valoroase şi periclitate specii şi habitate din Europa.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.