ACTUALITATE 20 martie 2016

Revelație și spiritualitate pe scena de la TAM

de Iulia Drăghici - Taraș | 233 vizualizări

„Urma paşilor Tăi”, spectacol de teatru creştin la Sfântu Gheorghe

Iubitorii de teatru din judeţul Covasna vor avea ocazia să ia parte la un eveniment inedit. În 14 aprilie, cu puțin înainte de Sărbătorile Pascale Ortodoxe, la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe va avea loc spectacolul de teatru creştin, „Urma paşilor Tăi”, în regia Elizei Bercu-Bodeanu.

Potrivit organizatorilor, montarea are la bază cartea „Pe urma pașilor Tăi, Iisuse” semnată de Olga Greceanu, renumită în perioada interbelică pentru interesul manifestat față de arta plastică românească și de subiectele cu specific național.

Montarea, care se întinde pe o durată de o oră şi 45 de minute, îl aduce în prim-plan pe omul frământat şi zbuciumat, aflat în căutarea adevărului. Proiectaţi în câteva dintre cele mai cunoscute ţinuturi biblice, protagoniştii calcă pe urmele Mântuitorului creştinilor şi descoperă măreţia lui Dumnezeu, nu în grandoarea construcţiilor piramidale, ci în simplitatea peisajului deşertic. Pe măsură ce păşesc prin locurile evanghelice, personajele din spectacol dobândesc convingerea că Hristos nu este un simplu erou de legendă, ci întruparea lui Dumnezeu despre care copacii, grădinile, apele şi cele mai umile locuri depun o incontestabilă şi grăitoare mărturie.

«Urma pașilor Tăi» este un spectacol profund, care atinge cele mai sensibile corzi ale sufletului uman. Deși vorbim de teatru creștin, marea calitate a acestui spectacol este aceea că poate ajunge chiar și la sufletul unui ateu, nu doar al credincioșilor de orice fel. Desigur, subiectul este centrat pe credința în Hristos, pe revelațiile pe care le poate avea o persoană care călătorește în locurile prin care odinioară a pășit Iisus, dar felul în care este transmis mesajul de către actori învinge rațiunea străpungând suflete. Vrând, nevrând, începi să te gândești că poate spiritualitatea trebuie tratată cu mai multă atenție. Indiferent de felul în care te raportezi la divinitate, la sfârșitul reprezentației rămâi cu sufletul răscolit și cu mintea golită de toate întrebările pe care le aveai în gând. Dacă ești un om religios, cu siguranță pleci întărit în convingerea că ești pe drumul cel bun și chiar vrei să te repoziționezi față de Hristosul a cărui cale o urmezi. Cei care vor viziona acest spectacol cusiguranţă vor avea doar de câștigat”, a declarat coordonatorul evenimentului, Mirela Cara.

„Textul venerabilei pictoriţe (n.red. - Olga Greceanu) alternează filele jurnalului de pelerin, plin de observaţii atente şi avizate, cu cele ale meditaţiei moral-religioase pe tema Patimilor. Preluat de punerea în scenă a Elizei Bercu în fragmente practic nemodificate, monologul Olgăi Greceanu este descompus într-o polifonie de voci – şapte: şase femei şi un bărbat –, imaginând şapte personaje sau şapte ipostaze ale artistei pelerine, care preiau şi reverberează în variaţiuni emoţionale vag nuanţate monodia sacră a aceleiaşi mari emoţii mistice: descoperirea realităţii sensibile a trecerii Mântuitorului pe pământ”, notează „Ziarul Lumina”.

Din distribuţie fac parte: Vitalie Bantaş, Amalia Ciolan, Afrodita Androne, Liliana Pană, Ana Maria Bercu, Maria Radu şi Eliza Bercu-Bodeanu.

Biletele sunt disponibile începând din 21 martie, atât la Biroul de Organizări Evenimente din centrul oraşului, cât şi la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe. Preţul unui bilet este de 15 lei. Organizatorii sfătuiesc persoanele interesate să achiziţioneze biletele din timp, dat fiind faptul că sala de spectacol dispune doar de 100 de locuri.

„Urma paşilor Tăi” este un proiect realizat în parteneriat de Centrul Ecleziastic „Mitropolit Nicolae Colan”, Asociația pentru Comunitate și Teatrul „Andrei Mureșanu”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.