ACTUALITATE 19 septembrie 2013

Retrocedarea, bat-o vina

de Székely Emőke | 53 vizualizări

După 23 de ani încă se mai caută soluții

Primarii din județul Covasna s-au întâlnit ieri în sala de ședințe a Consiliului Județean pentru a discuta despre noile reglementări legate de retrocedarea terenurilor. Prefectul Dumitru Marinescu a convocat întâlnirea pentru a dezbate legea 165/2013, adică procedurile de retrocedare a terenurilor.

Potrivit legii, fiecare administrație publică ar trebui să întocmească situații clare despre terenurile de pe teritoriul lor, însă costurile necesare măsurării parcelelor și întocmirea actelor necesare costă prea mult, iar primarii spun că nu au din ce să le plătească. Prefectul Dumitru Marinescu a spus că listele cu terenurile ar trebui întocmite până vineri 20 septembrie, legea spunând clar că termenul pentru acest lucru este de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii (20 mai). Administrațiile locale care nu respectă aceste prevederi legale sunt bune de plată, iar amenda nu este mică, poate ajunge și la 100.000 de lei.

Datele prezentate nu au fost însă pe placul edililor, care au semnalat o serie de probleme cu care se confruntă. Primarul comunei Zagon, Kis József, a spus că în multe cazuri nu este clară situația unor terenuri. „Avem cazuri în care terenul este retrocedat, dar nu avem acte de proprietate, așadar nu este clar în ce listă să trecem aceste parcele. La cele rezolvate sau la cele nerezolvate?” – întreabă el. Aceeași problemă a fost ridicată de mai mulți edili, care au spus că în multe cazuri procesele de retrocedare sunt pe rolul instanței, așadar cazurile sunt deschise și deocamdată nu se știe soarta terenurilor.

Mai mulți primari au semnalat diferite probleme, cum ar fi datele neclarificate, inexacte, care le îngreunează munca, și cu care nu știu ce să facă. Așadar este puțin probabil că situația se va rezolva în curând, mai ales pentru că, așa cum spunea edilul din Brețcu, Dimény Zoltán, administrațiile publice nu au bani din ce să plătească firmele specializate care se ocupă cu întocmirea documentelor necesare și cu măsurarea terenurilor. Legea este însă lege pentru toți, și rămâne de văzut cum vor face față primarii din Covasna cerințelor în condițiile în care la ora actuală cuvântul care definește situația retrocedărilor este haos.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.