Retras de la distribuţie! Laptele elevilor era stricat
Peste 1.300 de cutii de lapte UHT care erau distribuite copiilor au fost retrase
Peste 1.300 de cutii de lapte care era distribuit copiilor din judeţ au fost retrase după ce 3 copii care au băut lapte au avut vărsături şi s-au simţit rău din cauza acestuia.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat că au fost sesizaţi de o şcoală din judeţ că laptele UHT avea cheaguri şi un gust amărui, respingător, şi 3 copii au vărsat de la el, dar producătorul a luat imediat măsuri şi a retras cutiile. „Producătorul a declanşat imediat procedura de retragere a produsului, iar din cele 1.625 de cutii au fost retrase şi sechestrate 1.324. S-a constatat că produsul este în termen şi nu prezintă pericol pentru sănatate publică”, a spus dr. Siko.
Directorul DSVSA a explicat că alterarea celor câteva cutii de lapte UHT s-a produs ca urmare a faptului că laptele se transporta în cutii supraetajate în lăzi, iar colţul de la câteva cutii – care sunt în formă piramidală – a perforat orificiul de acces protejat.
Potrivit acestuia, aprovizionarea şcolilor se face o dată pe săptămână, iar laptele din cutiile sparte s-a alterat în timpul depozitării şi până la consum. Conducerea DSVSA a atras atenţia firmei producătoare şi a celei distribuitoare să ia măsuri de prevenire a perforării cutiilor de lapte UHT în timpul manipulării.
În Covasna, licitaţia pentru lapte a fost câştigată de ProdLacta din Braşov, la preţul de 0,62 de bani/200 de ml.
Controale intensificate
În ceea ce priveşte activitatea din ultima perioadă a inspectorilor sanitar veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, aceştia au intensificat acţiunile de verificare a exploataţiilor de animale în privinţa creşterii şi bunăstării animalelor.
Potrivit unui comunicat al DSVSA, cu sprijinul organelor de poliţie şi a ins pectorilor autorităţii rutiere au fost verificate modul în care a fost respectată legislaţia cu privire la transportul şi comerţul cu animale vii şi a produselor alimentare pe diferite rute din judeţ. „Alături de unităţile de procesare a alimentelor şi cele de alimentaţie publică nu au scăpat de control nici grădiniţele, unităţile şcolare, cantinele şi fast-food-urile din jurul unităţilor şcolare, unde au fost verificate condiţiile de depozitare şi valorificare a produselor alimentare, asigurarea condiţiilor de igienă şi siguranţă alimentară pentru derularea programului Laptele şi cornul”, susţine conducerea Direcţiei.
5 unităţi alimentare închise
În urma controalelor, inspectorii au constatat abateri grave de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în privinţa transportului şi bunăstării animalelor, a creşterii şi exploatării animalelor, precum şi în ce priveşte igiena şi siguranţa alimentelor.
Totodată, DSVSA a închis definitiv 5 unităţi de alimentaţie publică – atât magazinaşe cât şi mici brutării – situate majoritatea în mediul rural. Problemele erau legate de igienă şi de respectarea fluxului tehnologic.
„Problema era că am apelat la bunăvoinţă să remedieze problemele, dar dacă tot mergi în control şi vezi că nu au rezolvat, până la urmă închizi”, a spus dr. Siko.
Cu ocazia celor 237 de acţiuni desfăşurate, inspectorii au aplicat 16 amenzi contravenţionale în valoare totală de 28.120 de lei.
Ana Sidon