ACTUALITATE 8 august 2022

„Rețeta” economiei covăsnene: peste 89% microîntreprinderi și doar 0,20% întreprinderi mari

de Iulia Drăghici - Taraș | 577 vizualizări

O analiză recentă a Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, cu date de la Ministerul Finanțelor pe anul 2021, arată că majoritatea covârșitoare a firmelor din județul Covasna, adică aproape 90%, sunt microîntreprinderi, și doar 0,20% întreprinderi mari. CCI atrage atenția că acestea sunt și cele mai lovite de schimbările din Codul Fiscal. 

Majoritatea covârșitoare a firmelor din județul Covasna erau microîntreprinderi în anul 2021, arată analiza CCI Covasna. Mai concret, din punct de vedere numeric, 90% dintre societățile care și-au depus bilanțul pentru anul trecut (4.535) se încadrează în această clasă, ceea ce înseamnă că aceste societăți pot avea cel mult 9 angajați și o cifră de afaceri sau o valoare a activelor mai mică de 2 milioane de euro.

Mai detaliat, clasificarea firmelor în funcție de mărime arată astfel pentru județul Covasna: 

– Microîntreprinderi - 4.535, adică 89,38% din totalul de 5.074 de firme care au depus bilanț; 

– Întreprinderi mici – 469, adică 9,24%; 

– Întreprinderi mijlocii – 60, adică 1,18%; 

– Întreprinderi mari – 10, ceea ce reprezintă 0,20%. 

Productivitate mai mare decât la firmele mari 

Un aspect interesant care a reieșit din analiza economiștilor de la Camera de Comerț și Industrie a județului Covasna este că cifrele de anul trecut arată că, deși au avut angajați mai puțini decât întreprinderile mari, microîntreprinderile au înregistrat profituri mai mari, ceea ce înseamnă eficiență și productivitate. 

Este interesant de observat că, în ceea ce privește productivitatea, microîntreprinderile sunt cele care se află în fruntea listei din județul Covasna în ceea ce privește profitul pe salariat. Prin comparație, în timp ce profitul pe salariat pentru microîntreprinderi este de 8.275 de euro, pentru întreprinderile mici este de 7.000 de euro și pentru întreprinderile mijlocii de 5.617 de euro, acesta este de numai 1.262 de euro pentru întreprinderile mari.

Din punctul nostru de vedere, acest lucru arată, de asemenea, că o economie sănătoasă în regiunea noastră se poate baza, de fapt, pe IMM-uri, iar aceasta este exact categoria în care guvernul a lovit dur prin ultimele modificări ale Codului Fiscal”, se arată în analiza prezentată de președintele CCI Covasna, Edler András György.

Analiza CCI Covasna relevă și faptul că aproape jumătate dintre firmele din județul Covasna (45%) sunt înregistrate în Sfântu Gheorghe, municipiul reședință de județ. Într-o abordare sat-oraș, cifrele arată că două treimi din firme sunt înregistrate în mediul urban și o treime în mediul rural.

Aceeași analiză a arătat creșteri explozive ale profitului și cifrei de afaceri în județul Covasna, potrivit bilanțurilor firmelor pe anul 2021, dar nu doar față de anul pandemic 2020, ci chiar față de 2019. 

„În opinia noastră, această creștere explozivă din ultimul an arată că anul pandemiei și-a pus amprenta (și) asupra rezultatelor companiilor din județul Covasna și, deși și în anul 2020 s-a înregistrat o ușoară creștere față de rezultatele din 2019 (cifră de afaceri + 1,69%, profit brut + 8,95%), companiile au recuperat de fapt în anul 2021 tot ce au ratat în anul 2020”, a explicat Edler András György. 

În anul 2021, au depus bilanț un număr de 5.074 de firme, cu 190 mai multe decât în anul precedent (2020), iar raportul dintre firmele care au depus bilanț și totalul firmelor în funcțiune s-a îmbunătățit și el ușor, de la 76,4% la 77%. 

Sursa foto: unsplah.com/Mathieu Stern 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.