Reprezentanţii Avocatului Poporului salută demolarea „zidului berlinez“ din Sfântu Gheorghe
Reprezentanţii Avocatului Poporului salută demolarea „zidului berlinez“ din Sfântu Gheorghe, respectiv a unui gard din beton ce delimita, parţial, cartierul romilor de restul oraşului.
„Mă bucur să aud că s-a soluţionat această situaţie ce a avut ca obiect aşa zisul „zid berlinez“. La data la care noi ne-am sesizat şi am făcut ancheta la Primăria Sfântu Gheorghe, domnul primar şi-a luat angajamentul că va amenaja zona respectivă şi că va dărâma acel zid ce despărţea cele două comunităţi. Salutăm şi ne bucurăm că s-au luat măsurile promise (...) Noi ne-am sesizat în urma unor articole publicate în presă prin care cetăţenii de etnie romă îşi exprimau nemulţumirea cu privire la existenţa acelui zid, se considerau discriminaţi şi separaţi, oarecum, de lumea civilizată (...) La data anchetei am avut o întrevedere plăcută cu conducerea Primăriei, am avut parte de o primire frumoasă, iar domnul primar a prezentat deschidere faţă de soluţionarea acestei probleme şi chiar s-a declarat, la vremea respectivă, ca fiind împotriva oricăror ziduri, de orice natură, între comunităţi. Aşadar, ne bucurăm să auzim că s-a rezolvat favorabil“, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Cornelia Cor, expert în cadrul Biroului Avocatului Poporului Braşov.
Gardul din beton lung de aproximativ două sute de metri, ridicat în urmă cu mai bine de două decenii în mijlocul străzii Varadi Jozsef din cartierul Orko, a fost demolat la sfârşitul anului trecut, după ce Primăria Sfântu Gheorghe a demarat lucrările de modernizare a zonei.
Primarul Antal Arpad a declarat, pentru AGERPRES, că demolarea acestuia nu reprezintă „un moment istoric“, deoarece „zidurile invizibile“ ce despart cele două comunităţi nu au dispărut odată cu acesta.
„Eu am spus întotdeauna că acele ziduri invizibile care despart comunităţile trebuie demolate. Dacă demolezi un zid fizic, dar acele ziduri invizibile rămân, nu ai rezolvat nimic şi eu cred că nu s-au demolat încă acele ziduri invizibile“, a declarat Antal Arpad.
Autorităţile locale au derulat în ultimii ani o serie de investiţii şi programe sociale pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale romilor din Cartierul Orko, introducând apa potabilă la cişmele, construind un cabinet medical, precum şi un centru de consiliere pentru membri acestei comunităţi.
Luna trecută, Grupul de Acţiune Locală „Sepsi“ (GAL Sepsi), din care face parte şi Primăria Sfântu Gheorghe, a anunţat că în următorii cinci ani va derula un proiect, finanţat cu aproape 7 milioane de euro din fonduri europene, ce are ca scop incluziunea socială a persoanelor care trăiesc în trei zone marginalizate din municipiul Sfântu Gheorghe, printre care şi Cartierul Orko.
Proiectul prevede, în principal, dezvoltarea infrastructurii şi derularea de programe educaţionale şi crearea de locuri de muncă pentru persoanele defavorizate.
Managerul de proiect Veres-Nagy Timea a punctat că printre obiectivele proiectului se numără şi „demontarea“ stereotipurilor şi prejudecăţilor care există la nivelul comunităţii, precum şi sensibilizarea comunităţii locale cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele marginalizate social.